Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Radovi na javnoj garaži u Novom Sadu privode se kraju FOTO

Na podzemnoj javnoj garaži kod Skupštine AP Vojvodina trenutno se izvode instalaterski radovi, postavljanje sistema protivpožarne zaštite i ventilacije, nakon čega slede završni, fini zanatski radovi.

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
Foto: TANJUG/MARIJA ZRNIĆ/bs
Foto: TANJUG/MARIJA ZRNIĆ/bs

Do kraja maja pristupiće se i obeležavanju parking mesta, čime će biti stvoreni svi uslovi za parterno uređenje i obnavljanje banovinskog parka sa novim sadržajem i mobilijarom, koje prema ugovoru obavlja Grad Novi Sad, saopštila je kompanija "Inobačka", koja izvodi radove.

Tako će do kraja godine biti u funkciji prva podzemna javna garaža u Novom Sadu sa 167 parking mesta, što je za 40 mesta manje nego što je bilo predviđeno prvobitnim projektom.

Foto: TANJUG/MARIJA ZRNIĆ/bs
Foto: TANJUG/MARIJA ZRNIĆ/bs

Naime, kompanija "Inobačka" odlučila je da podrži inicijativu građana Novog Sada i Grada Novog Sada, te je upodobila projekat podzemne garaže po kom je prvobitno trebalo da bude 207 parking mesta.

Projekat je izmenjen kako bi se očuvala zelena površina, a na ovaj način sačuvan je drvored jablanova i jedno stablo kestena, koji nisu bili pod zaštitom, te su prvobitnim projektom bili predviđeni za uklanjanje.

Foto: TANJUG/MARIJA ZRNIĆ/bs
Foto: TANJUG/MARIJA ZRNIĆ/bs

Nakon završetka parternog uređenja, a pre puštanja u funkciju podzemne garaže, na svoje mesto biće vraćen i spomenik Vasi Stajiću, koji je uklonjen pre samog izvođenja radova, da bi se izbegla oštećenja na spomeniku, a uz koordinaciju i uslove koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Da podsetimo, preduzeće "Javne garaže" d.o.o. dobilo je posao na konkursu Grada Novog Sada i zaključilo Ugovor o koncesiji za četiri javne garaže, na 4 lokacije u gradu: U Ulici Modena, kod Banovine, na Trgu republike i u Šafarikovoj ulici.

Koncesija znači da celokupan projekat finansira koncesionar, a to je preduzeće "Javne garaže", čiji su vlasnici austrijska kompanija "Best in parking" u udelu od 65 posto i "Inobačka" u udelu od 35 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.