Više od 100 Nišlija se interesovalo za energetsku sanaciju zgrada, kuća i stanova

U Gradskoj kući je u organizaciji Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, održan Info dan povodom Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji Niša za 2021. godinu.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

14:17

Više od 100 Nišlija se interesovalo za energetsku sanaciju zgrada, kuća i stanova
Foto: Shutterstock/New Africa

Ivan Pavlović, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, istakao je važnost odziva građana na ovaj događaj, kao i to da su zastupljena različita pitanja.

"Za prvih sat vremena imamo preko sto građana koji su došli ovde da postave pitanja u vezi javnog konkursa za mere energetske sanacije. Pitanja su različita, u zavisnosti od toga da li građani dolaze za svoju ličnu investiciju ili dolaze kao profesionalni upravnici stambenih zajednica, od pravno-imovinskih, administrativnih, do tehničkih koja se tiču termoizolacije, solarnih panela i samih prozora. Bitno je da postoji veliko interesovanje i iz više razloga je bitno da smo organizovali ovaj Info dan", rekao je Pavlović.

Dodao je da građani moraju sami da prikupe potrebnu dokumentaciju, jer e-uprava još uvek nije razvijena za sve procedure i administrativne postupke u Gradu, prenosi Jugpres. Konkurs je otvoren do 21. oktobra.

"Kao Grad upravo i radimo na uspostavljanju jedinstvenog upravnog mesta u ulici Nikole Pašića, i kada bude uspostavljeno jedinstveno mesto i kada budu postavljeni svi registri administrativnih postupaka na način na koji treba da funkcionišu, onda tek može doći do umrežavanja. Na tome radi cela gradska uprava, to je jedan ogroman posao, ali sam siguran da ćemo imati u potpunosti i te e-servise krajem naredne godine”, kazao je Ivan Pavlović i dodaje da je za ovaj projekat Ministartvo energetike je obezbedilo 9, Grad Niš 10 miliona dinara.

Na šalteru broj 4 u Gradskoj upravi, u ulici Nikole Pašića takođe se može preuzeti potrebna dokumentacija, a na šalteru 14 mogu da podnesu dokumentacuju za uverenje da ne duguju porez na imovinu.

"Grejem se na drva, kuća mi je sagrađena od cigle, ali nije izolovana, a prozori su drveni. Ova ušteda od 50 posto bi mi mnogo značila jer drva za jednu zimsku sezonu je potrebno oko 10-15 metara , a kada bih uveo grejanje na pelet bilo bi mnogo bolje, lakše i čistije za održavanje“, kazao je Nišlija Miroslav Stanojević.

Građanin Dragan Nikolić veruje da ispunjava sve uslove kako bi prošao na konkursu.

"Ja sam siguran da ispunjavam, ali videćemo kakav će odziv da bude, izjavio je Nikolić, pa naveo da je zainteresovan za uštedu za grejanje, odnosno solarne panele i dopunu električne energije. On je rekao i da misli da je ovakva mogućnost dobra smernica za sve, naglasivši da smatra da on ima sve preduslove i da bi bilo opravdano i za njega i za društvo ukoliko bi dobio na konkursu", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: