Ponedeljak, 17.04.2023.

10:26

Stanari tri zgrade u Nišu se udružili i izgradili solarnu elektranu

Stambena zajednica, koju čine tri zgrade u Nišu, instalirala je solarne panele na svojim krovovima koji će joj omogućiti da proizvede dovoljno električne energije da pokrije zajedničku potrošnju struje.

Izvor: Balkangreenenergynews.com

Stanari tri zgrade u Nišu se udružili i izgradili solarnu elektranu
Foto: Shutterstock/only_kim

Na ovaj način model prozjumera i proizvodnja zelene energije za sopstvenu potrošnju posle domaćinstava počinje da osvaja i zgrade.

Stambena zajednica iz Niša je druga koja je dobila status prozjumera ili kupca-proizvođača, posle zgrade iz Pančeva, ali u suštini predstavlja prvu pravu stambenu zajendicu koja proizvodi struju za sopstvenu potrošnju. Naime, u Pančevu je stambena zajednica bila način da jedan od stanara proizvodi energiju za svoje potrebe, dok će u Nišu tri zgrade sa 134 stanova i oko 400 stanara proizvoditi struju koju će koristiti svi.

Solarni paneli snage 74,5 kW i tri punjača za električna vozila sa četiri mesta za punjenje, pojedinačne snage 22 kW instalirani su u okviru projekta "Fotonaponska solarna elektrana sa punjačima za električna vozila – stambeni kompleks Magdon Niš" koji su sproveli Centar za održivi razvoj energetike (CORE) i stambena zajednica Patrisa Lumumbe 49, 51, 53 Niš. Mentor projekta bila je organizacija Eneca.

Vrednost investicije, kako kažu u Centru, je bila skoro 94.000 dolara uz donaciju od 40.000 dolara u okviru projekta "Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji", koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa ministarstvima rudarstva i energetike, i zaštite životne sredine.

Mašinski inženjer Boban Starinac, direktor Centra, kaže za Balkan Green Energy News, da će se investicija u Nišu stanarima isplatiti za 4-5 godina, a bez donacije i punjača bi period otplate bio 7-8 godina. On ističe da ove tri zgrade imaju veću zajedničku potrošnju od proseka i da od visine te potrošnje i zavisi povraćaj investcije.

Računice pokazuju da bez donacija ili neke druge subvencije zgrada sa prosečnom zajedničkom potrošnjom struje može instaliranje solarnih panela da isplati za 9-11 godina, a vek trajanja solarnih sistema je 25 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: