Niš - Društvo - B92 Lokal

Smanjena lista čekanja u Nišu: Izgradnja još dva vrtića za najmlađe

U prošloj godini u Nišu otvorena su dva vrtića, u naseljima Brzi Brod i 9. Maj, pohvalile su se gradske vlasti ističući da su posvećeni obrazovanju i brizi za predškolsku decu.

Izvor: Niške vesti/Violeta Milićević Niš
Podeli
Ilustracija/Foto: M-Production/Shutterstock
Ilustracija/Foto: M-Production/Shutterstock

Najavljuju da nastavljaju da grade u opštini Pantelej i Crveni krst i da rekonstruišu MК "Božidar Adžija" u centralnoj GO Medijana, pišu Niške vesti.

"Grad Niš je u poslednje dve godine, prepoznajući značaj najmlađe kategorije stanovništva, izgradio dva nova vrtića. Jedan u naselju 9. maj i drugi u naselju Brzi Brod. Time smo povećali obuhvat dece u predškolskom sistemu za oko 500, ali tu nismo stali kad je reč o brizi i interesu za ovu kategoriju. U protekle dve godine izdvajali smo značajna sredstva kako bismo subvencionisali boravak dece u vrtićima u visini od 80 odsto od ekonomske cene, nezavisno od toga da li deca borave u državnom ili privatnom vrtiću. Radi se o sumi koja prelazi 14 hiljada dinara, koju subvencioniše Grad a ostatak, oko 4 hiljade dinara je na teret roditelja", poručila je gradska većnica za obrazovanje Marija Ranđelović.

Najavljuje i izgradnju novih vrtića, ali i rekonstrukciju uz pomoć fondacije "Novak Đoković". Rekonstrukcija tog vrtića bi trebalo da počne za par nedelja.

"Započeli smo izgradnju dva nova vrtića, jedan u opštini Pantelej, koja ima najveći prirodni priraštaj i jedan u selu Trupale, koje je veliko selo. Time pokazujemo da jednako brinemo o deci koja se nalaze u urbanom delu grada i o deci koja žive u prigradskim i seoskim sredinama", dodala je Ranđelović.

Ona je pohvalila saradnju Grada sa mnogim pravnim i fizičkim licima u namerama da pomognu roditeljima sa decom, time što će rekonstruisati i graditi nove objekte.

Iz Grada navode da je smanjena lista čekanja. Takođe, Grad će inicirati da svako dete besplatno na teret Grada uči engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.