Niš - Društvo - B92 Lokal

Niški učenici filmom pozivaju građane da istaknu srpske zastave VIDEO

Učenici OŠ "Bubanjski heroji" iz Niša priredili su dokumentarni film o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Izvor: Srpska istorija Niš
Podeli
Foto: Shutterstock/rarrarorro
Foto: Shutterstock/rarrarorro

"Naš cilj ovih aktivnosti, ambijentalne nastave i filma je pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji, ali i jačanje kulta nacionalne zastave i rodoljublja, i da motivišemo sve naše učenike, roditelje i građane gde god oni živeli. Volimo i poštujmo našu zastavu i ne dozvolimo da nas ikad više podele i razjedine, jer jedan smo narod. Hvala Bogu da je došlo vreme nacionalnog preporoda, da je Država Srbija pokrenula kampanju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kojima se narod poziva da 15. septembra, povodom praznika, istakne Srpske zastave na prozore i pozdravi zastavu", naglašava Đorđe Bojanić.

Mi Srbi samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju istoriju, kulturu, tradiciju i veru, navodi Srpska istorija.

Zastava, jedinstvo, nacionalni ponos i sabornost našim precima bila je i veća i važnija i preča od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema cenu, ni alternativu.

Film je preveden i na ruski jezik, i gledaće ga učenici škole br. 11 iz grada Šuje (Ruska Federacija), kroz međunarodnu saradnju između ove dve bratske škole.

"Škola iz Šuje kroz tematsku nedelju prikazaće svojim učenicima naš film i tako će upoznati učenike sa našom Srpskom zastavom. Drago mi je da na ovaj način i kroz ovaj doprinos ruski đaci imaju priliku da saznaju i uče o našoj srpskoj istoriji, tradiciji, veri i običajima. Iza nas je preko dvadeset tematskih dokumentarnih filmova kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka, muzička kultura i srpski jezik", naglašava Đorđe Bojanić.

Učenici OŠ "Bubanjski heroji", kao i u protekle dve godine, 15. septembra krenuće iz škole, sa Srpskim zastavama i uz melodiju rodoljubivih pesama u marš do lokaliteta "Bubanj".

Prošle godine su učenici OŠ "Bubanjski heroji" iz Niša, spotom obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.