Leskovac - Ekonomija - B92 Lokal

Proizvodnja paradajza u Leskovcu: Ministar obećao pomoć

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa leskovačkim proizvođačima paradajza u selu Svirce i najavio pomoć države u rešavanju njihovih problema.

Izvor: Tanjug Leskovac
Podeli
Ilustracija: Epa/VICTORIA BONN-MEUSER
Ilustracija: Epa/VICTORIA BONN-MEUSER

Do sastanka je došlo je nakon što su nezadovoljni poljoprivrednici više puta besplatno delili građanima paradajz nezadovoljni zbog niske cene, koja se na veliko kretala prošle sedmice od 40 do 45 dinara.

Nedimović je kazao novinarima da je razgovor bio konstruktivan i da su pretresli sve probleme u toj proizvodnji, kako je rekao, od problema koji je realan ove godine zbog promene u klimi, pomeranja sazrevanja paradajza i problema koji postoje zbog cene koja je posledica svega toga.

Ministar je kazao da su razgovarali i o neophodnoj infrastrukturi za poljoprivredu - elektrifikaciji, automaskoj protivgradnoj zaštiti, putnoj mreži...

"Poljoprivrednici na prostoru Jablaničkog okruga mogu da očekuju ulaganja države u putnu mrežu kako bi što lakše roba prevozila, zatim automatsku protivgradnu zaštitu na planini Kukavici 2022. godine, a dogovoreno je i još nekoliko investicija po selima, kada je reč o putevima, mostovima preko lokalnih reka", naveo je Nedimović.

Govoreći o problemima na tržištu, Nedimović kaže da je na sastanku saznao da postoje pokušaji zloupotrebe CEFTA sporazuma i da će ministarstvo preko nadležne fitosanitarne inspekcije zajedno sa policijom rešiti taj problem, kao što je rešen i problem zloupotreba i reeskoporta jabuke u Rusiju koji je bio prisutan 2017. i 2018. godine.

Nedimović je poručio da se neće dozvoliti prepakivanje paradajza.

"Razgovarali smo i o zelenoj agrozoni u Leskovcu i da nađemo jednog prerađivača paradajza koji će da otkupi paradajz, a država će se intenzivnoi uključiti u taj posao, kao što smo rešili problem voća u Merošini i neke druge stvari", dodao je ministar.

Nedimović je naglasio da će država uložiti u prerađivačke i infrastrukturne kapacitet u leskovačkom kraju, koji je simbol za prozvodnju paradajza.

Najavio je da će ministarstvo u narednih 15 dana pomoći poljoprivrednicima da reše nagomilane obaveze prema bankama, kako bi im se eventualno prolongiralo izmirivanje dugova za vreme kada bude dobra cena.

"Oni samo traže da žive od svog rada", dodao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.