Kragujevac - Ekonomija - B92 Lokal

Od ove grejne sezone Kragujevac se greje na gas

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je da će punjenje sistema za daljinsko grejanje koje je danas počelo u kragujevačkoj Energetici trajati desetak dana i da se 15. septembra očekuju probe i provera sistema koje će trajati do 1. oktobra.

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
Foto: Shutterstock/TinnitusDoll
Foto: Shutterstock/TinnitusDoll

On je, kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, za RTS rekao da to znači da će sistem daljinskog grejanja u ovom gradu biti spreman i pre zvaničnog početka grejne sezone.

Prema njegovim rečima, ovo će biti prva grejna sezona u kojoj će se Kragujevac nakon zamene kotlova na ugalj grejati na gas.

"Imajući u vidu svetsku energetsku krizu, iz predostrožnosti smo još prošle zime odlučili da ostavimo u funkciji kotlove na ugalj. Očekujemo da cela zima prođe sa grejanjem na gas, a ako se dogodi nešto nepredviđeno imamo kotlove na ugalj", istakao je Dašić.

Kada je reč o ceni daljinskog grejanja naveo je da se u ovom trenutku ne očekuje njeno povećanje, ali da imajući u vidu stanje sa energentima, niko ne zna šta će dešavati na međunarodnom tržištu vezano za cene, pa će se pratiti situacija i ponašanje usklađivati sa njom.

Dašić je istakao i da je osim zamene kotlova na ugalj kotlovima na gas, Kragujevac doneo čitav niz odluka u cilju zaštite životne sredine.

"Jedna od njih stupila je na snagu 1. septembra, a reč je o obavezi investitora da za svaki novoizgrađeni stan ili lokal posade po jedno drvo", pojasnio je gradonačelnik Kragujevca.

Druga odluka koja počinje da se primenjuje od 1. januara sledeće godine odnosi se na ugradnju filtera na bazi aktivnog uglja za sve ugostiteljske objekte, čime bi trebalo da se pre svega obezbedi zdraviji vazduh građanima koji žive u neposrednoj blizini restorana, pekara, pečenjara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.