Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Udžbenici za osnovce već u prodaji, za srednjoškolce stižu oko 1. septembra

U kragujevačkim knjižarama, ali i na uličnoj berzi, već se mogu pazariti udžbenici za osnovce, dok će oni za srednjoškolce stići oko 1. septembra, kažu prodavci.

Izvor: pressek.rs Kragujevac
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Amnaj Khetsamtip
Ilustracija: Shutterstock/Amnaj Khetsamtip

Na lokaciji iza Robne kuće "Kosmos" u pešačkoj zoni danas su postavljeni pultovi za prodaju i razmenu polovnih udžbenika za osnovce i srednjoškolce. Berza polovnih udžbenika u Kragujevcu na ovom mestu nalaziće se do 15. septembra, piše portal Pressek.

Izlagači su volonteri kragujevačkog udruženja "Kolonija obrazovanja“, koji tradicionalno svake godine organizuju izlaganje, razmenu i promet polovnih udžbenika.

Po rečima prodavaca polovni udžbenici su na njihovim štandovima upola jeftiniji od novih. Ovde se mogu i prodati korišćeni udžbenici, a trgovci ih otkupljuju po ceni od 150 do 300 dinara, zavisno od vrste i stanja udžbenika.

"Do početka školske godine uglavnom se traže i razmenjuju udžbenici za osnovce, dok nakon 1. septembra kreće prodaja knjiga za srednje škole", kaže Nikola, jedan od prodavaca udžbenika.

U knjižari "Most" udžbenici za osnovne škole su već stigli i nalaze se u prodaju, dok će oni za srednjoškolce stići oko 1. septembra.

Cene udžbenika su ove godine više nego lane. Radne sveske koštaju od 500 do 800 dinara, dok je cena udžbenika od 1.000 dinara, pa naviše. Lani su se, da podsetimo, cene novih udžbenika kretala oko 900 dinara po komadu, dok su se radne sveske prodavale za oko 550 dinara.

Kragujevčani će, takođe, ove godine školski pribor po povoljnijim cenama moći da pazare na Školskom bazaru koji će se održavati na Šarenoj pijaci u periodu od 26. do 31. avgusta.

Inače, Grad Kragujevac će i ove godine obezbediti besplatne udžbenike za đake prvake. Udžbenički komplet koji sadrži Čitanku, Bukvar, udžbenike za matematiku, strani jezik, Prirodu i društvo i prateće radne sveske, odnosno radne listove, dobiće 1.598 učenika upisanih u prvi razred u javne osnovne škole na teritoriji grada Kragujevca.

Prema podacima koje su dostavile škole, u prvi razred osnovne škole upisano je 1.738 učenika. Za 140 učenika prvog razreda udžbenike će obezbediti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.