Državni data centar u Kragujevcu je od nacionalnog značaja

Vlada Srbije procenila je da je Državni data centar koji radi u Кragujevcu od nacionalnog značaja za zemlju.

Izvor: RTK

Sreda, 14.04.2021.

15:56

Državni data centar u Kragujevcu je od nacionalnog značaja
Foto: Depositphotos/LukaFunduk

U izgradnju i opremanje objekta uloženo je oko 30 miliona evra, a sam Data centar pozicionira Кragujevac kao IT centar regiona, rekao je Danilo Savić, direktor preduzeća Data cloud technology koje radi u okviru Državnog data centra u Кragujevcu.

Informisanje i čuvanje podataka u danas je krucijalno pitanje svake države.

U rek ormarima gde se čuvaju podaci, osim državnih ustanova i institucija, podatke su smestili i komercijalni korisnici, a to znači da država zarađuje.

Državni data centar u Кragujevcu prostire se na 14 hiljada kvadrata i u njemu se nalazi hiljadu šezdeset rek ormara specijalnog prostora gde su smešteni podaci u digitalnom formatu.

Među prvim korisnicima usluga Državnog data centra bili su Agencija za lekove i medicinska sredstva i Univerzitet u Кragujevcu, a nedavno je svoje podatke „smestila“ i Skupština Srbije, saznaje Radio televizija Kragujevac.

Među komercijalnim korisnicima koji svoje podatke čuvaju u Кragujevcu su velike inostrane kompanije, ali i Telekom, Telenor, Кomtrejd.

Podatke čuva i bankarski sektor, a odnedavno i Radio-televizija Srbije.

Кada je reč o građanima Srbije, kompletna imunizacija stanovnika organizuje se preko portala eUprava.

U Srbiji je odavno zaživeo upis dece u osnovnu školu, ali i program eBeba putem koga se, bez čekanja na šalteru, novorođene bebe upisuju u matičnu knjigu rođenih.

Državni data centar mora da bude dostupan 24 sata, sedam dana u nedelji i to svih 365 dana u godini.

Кragujevac se odlično pozicionarao na mapi Srbije, ali i u ovom delu regiona u oblasti informacionih tehnologija.

U narednom periodu, na prostoru gde se nalazi Državni data centar, biće izgrađen još jedan objekat za potrebe službe bezbednosti.

Tesna saradnja sa Univerzitetom u Кragujevcu uslovila je da je posao u samom centru dobilo desetak mladih i obrazovanih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: