U planu gradnja četiri nova groblja u Beogradu: Godišnje nedostaje oko 4.500 grobnih mesta

U prestonici godišnje zafali oko 4.500 grobnih mesta, ali prethodnih deset godina JKP "Pogrebne usluge" uspevalo je da se snađe i obezbedi dodatna mesta.

Izvor: Novosti/A.Z.K.

Ponedeljak, 10.04.2023.

18:18

U planu gradnja četiri nova groblja u Beogradu: Godišnje nedostaje oko 4.500 grobnih mesta
Ilustracija: Depositphotos/majorosl66

Ovo je bio razlog što je Grad pre tri godine isplanirao da na teritoriji Beograda izgradi četiri nove večne kuće.

Prema odluci koja je usvojena tokom 2020. godine planirano je da se u prestonici izgradi Lešće 2, Bežanija 2 i groblja u Kaluđerici i Batajnici.

"Nedostatak grobnih mesta, koji se pojavi skoro svake godine, bio je razlog što je Grad isplanirao izgradnju još nekoliko počivališta", rekli su za Novosti u JKP "Pogrebne usluge".

Kako dodaju, od četiri groblja koja su u planu, najbliže realizaciji je groblje u Kaluđerici. Izgradnja je planirana u četiri faze, a urađen je pristupni put i parking. To je bila prva faza radova, u sklopu koje je planirano i da budu izgrađeni prateći objekti i 1.700 grobnih mesta. Što se tiče groblja u Batajnici, ono je trenutno u fazi projektovanja.

Novo počivalište koje će se naći između Kaluđerice i Leštana, trebalo bi da ima kapele, upravnu zgradu, prodavnice cveća i pogrebne opreme. Ovo groblje bi trebalo da ima ukupno više od 7.000 mesta za sahranjivanje. U ovom delu Grocke građani su imali probleme jer su pogrebi u velikom broju sprovođeni na okolnim grobljima. Nije bila retkost da su svoje najmilije morali da sahranjuju i u drugim delovima grada.

Osim obezbeđivanja dodatnih mesta, u JKP "Pogrebne usluge" tokom ove godine planirali su i da saniraju potporni zid gde se smeštaju urne na Zemunskom groblju. Kako su nam rekli ovo je dugogodišnji bezbednosni problem. Osim toga, uređenje zida doprineće i unapređenju izgleda i uređenosti ovog prostora.

Kako su rekli, ovo su veći problemi o kojima planiraju da se pobrinu u toku godine. Njihovi zaposleni nastaviće da rade na uređenju i održavanju počivališta koji su u njihovoj nadležnosti.

Nova nadležnost

U nadležnosti javnog komunalnog preduzeća "Pogrebne usluge" naći će se i groblje za ljubimce. Večna kuća za životinje, trebalo bi da bude završena do kraja maja, iako je prvobitno bilo u planu da ovaj kompleks bude završen još u februaru. Preduzeće će u roku od mesec dana, organizovati posebnu tehničku službu i uskladiti Statut sa novim nadležnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: