Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Koliko Beograđani plaćaju prevoz, a koliko građani u ostatku Srbije?

Javni prevoz u Beogradu od 17. maja ove godine funkcioniše po potpuno novom sistemu, nazvanom "Beograd plus", koji je jednostavniji i jeftiniji od prethodnog - "Bus plusa", a koji je u Beogradu postojao 12 godina. Cene za sve karte, bilo one od 90 minuta, mesečne ili za povlašćenje kategorije, jeftinije su nego što su bile u starom sistemu, ali kakve su cene karata u prestonici kada se uporede sa onima koje važe u drugim gradovima Srbije?

Izvor: Blic/Kristina Radosavljević Beograd
Podeli
Foto: Goran Vrhovac / Shutterstock.com
Foto: Goran Vrhovac / Shutterstock.com

Cene novog sistema prevoza u Beogradu uporedio je "Blic" sa cenama koje građani u Srbiji plaćaju na mesečnom nivou. Ispostavilo se da je prevoz u Beogradu i do nekoliko puta jeftiniji nego što to plaćaju građani u drugim gradovima naše zemlje.

Novi sistem javnog prevoza u Beogradu zoniran je u tri zone: zonu A, zonu B i zonu C (A+B). Primera radi, cena mesečne karte za zonu A (od Besnog foka – okretnica Dunavac do Ripnja – 60 kilometara) iznosi 2.200 dinara. Ukoliko se vozite u zoni B (od Ripnja do Dudovice – 65 kilometara) mesečno ćete platiti, takođe, 2.200 dinara. Dok, ukoliko putujete u celom prstenu na teritoriji Grada Beograda, u zoni C (od Besnog Foka – okretnica Dunavac do Dudovice – 125 kilometara) mesečnu kartu platićete 3.300 dinara.

Za to vreme, neko ko putuje na relaciji Pančevo – Beograd (18 kilometara) mesečno mora da izdvoji 8.340 dinara. Građani koji se svakodnevno prevoze javnim prevozom na relaciji Subotica – Bajmok (23 kilometara) mesečno izdvajaju, čak, 11.230 dinara, dok mesečna karta na relaciji Jagodina – Paraćin (oko 20 kilometara) iznosi oko 9.000 dinara. Putovanje Požarevac – Kostolac (12 kilometara) građane mesečno košta 6.350 dinara.

Jednostavno gledano po kilometraži - u Beogradu se svakoga dana u mesecu, vozite koliko god puta želite u rasponu od 125 km za cenu od 3.300 dinara, dok u drugim delovima Srbije npr. za pređenih 23 km građani moraju da izdvoje 11.230 dinara.

Cenovnik koji treba da vrati poverenje Beograđana

"Beograd plus", kako je nazvan novi sistem javnog gradskog prevoza prestonice, nije sistem prevoza po ekonomskim cenama (iako su duplo jeftinije od starih cena Bus plusa i, čak, do nekoliko puta niže nego što ih plaćaju građani van Beograda), već je, kako je i objasnio prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić, to cenovnik novog sistema javnog prevoza koji je nazvao "cenovnikom koji treba da vrati poverenje Beograđana u njihov grad".

"Jer čemu će služiti niža cena, koju neki sa podsmehom zovu ekonomskom, ukoliko Beograđani neće hteti da je plaćaju, ako ljudi neće hteti da je prihvate. Zato je bitno što smo rasturili stari sistem koji je bio u kandžama privatnika, što smo preuzeli stvar u svoje ruke i što hoćemo da poboljšamo čitav sistem javnog prevoza u Beogradu. To će nam omogućiti da za godinu ili dve imamo nove autobuse, tramvaje, trolejbuse, proširene puteve po gradu…", rekao je gradonačelnik Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.