Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Gradi se parking ispod stanice: U Bloku 42 sprema se prostor za 250 automobila

Infrastruktura železnice Srbije ovog meseca započela je radove na izgradnji parkinga koji će se nalaziti ispod rekonstruisane Železničke stanice Novi Beograd.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/hxdbzxy
Ilustracija: Shutterstock/hxdbzxy

Prema projektu CIP-a, na ovoj lokaciji nalaziće se 250 mesta za parkiranje, završetak uređenja parkirališta planiran je do aprila, odnosno puštanja u rad pruge za velike brzine od Beograda do Novog Sada.

Kako pišu Novosti uverili, teren ispod nadvožnjaka na kom se nalaze koloseci i peroni je očišćen i spreman za izgradnju parkinga. Veliki broj radnika i mehanizacije raščistio je prostor prekoputa nove glavne autobuske stanice u bloku 42.

Kamioni su odneli zemlju koja je iskopana kako bi se cela površina izravnala i dovela u optimalno stanje za dalje radove.

"Infrastruktura železnice Srbije (IŽS) preduzima aktivnosti na izgradnji parkinga na prostoru stanice Novi Beograd“, kažu za "Novosti" u ovom preduzeću. „Projekat radi Saobraćajni institut CIP, a dokumentacija je predata za dobijanje lokacijskih uslova. Tek kada čitava projektna dokumentacija bude završena, biće poznati svi detalji u vezi sa budućim parkiralištem.“

Javni parking nalazi se na severnom delu Bloka 42, između novoizgrađene saobraćajnice Nova 1 i Bulevara heroja sa Košara. Prema projektu CIP, na ovoj lokaciji nalaziće se 250 mesta za parkiranje, a njih oko 20 biće za osobe sa invaliditetom i to na istočnom delu.

Imaće dva prilaza, jedan iz Ulice Đorđa Stanojevića i drugi iz Ulice Nova 1. Na ovoj parceli nema postojećih objekata u nivou terena osim stubova nadvožnjaka, a višak prostora na ostrvima je planiran da se iskoristi za parking bicikala i motocikala.

Usvojene dimenzije parking-mesta su dva i po sa pet metara. Projektna dokumentacija će biti urađena u najkraćem roku nakon dobijanja svih neophodnih uslova, a preliminarna vrednost radova procenjuje se na 150 miliona dinara.

Kako iz IŽS preciziraju, izgradnja parkinga nije deo projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad, ali je svakako u funkciji podizanja kvaliteta i unapređenja usluga za putnike koji će ubuduće koristiti voz.

"U skladu sa tim, nastojaćemo da izgradnja novog parkinga u železničkoj stanici Novi Beograd bude završena do puštanja u redovan saobraćaj pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad kako bi putnici na ovoj relaciji mogli da koriste uslugu“, kažu oni.

Bus plus

Upravljač ovog prostora biće "Parking servis" i funkcionisaće po sistemu "parkiraj i vozi se". Njega bez plaćanja mogu koristiti građani sa "Bus plus" pretplatnom karticom koji su vlasnici vozila i registrovali su se u korisničkom servisu preduzeća, dok će ostali uslugu plaćati SMS porukama. Međutim, ostavljena je mogućnost da parkiralište u budućnosti ima kontrolisan ulaz-izlaz i sa naplatom parkiranja pomoću automata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.