Zelene površine čine trećinu Beograda

Na teritoriji Beograda ima više od 30 odsto zelenih površina, od čega 16,4 odsto čine urbane i periurbane šume. Kako kažu iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, njihov cilj je da do 2030.godine pod šumama bude 22 odsto površina u glavnom gradu.

Izvor: Novosti/S.V.

Sreda, 22.03.2023.

09:23

Zelene površine čine trećinu Beograda
Foto: goran cakmazovic / Shutterstock.com

Ovo odeljenje gradske uprave je izradilo Strategiju pošumljavanja na osnovu koje je pošumljeno više od 1.000 hektara novog šumskog zemljišta sa više od 250.000 zasađnjnih sadnica i 10 tona semena. Takođe, posađeno je oko 5.000 biljaka u drvoredima Beograda, a ovu Strategiju koriste i druga javna preduzeća koja se u okviru svojih programa i nadležnosti bave sadnjom.

"Od osnivanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine, neprestano traju aktivnosti na podizanju novih šumskih ekosistema, a sve u cilju postizanja kvalitetnije životne sredine i povećanja površina pod šumom. Ulažemo velike napore kako bismo podigli ekološki kvalitet voda na teritoriji Beograda", ističu iz Gradske uprave.

Osim težnje za povećanjem površina pod šumama, jedna od aktivnosti ovog sekretarijata jeste edukacija svih starosnih grupa i struktura stanovništva o važnosti poštovanja prirode, njene raznolikosti, očuvanja biodiverziteta, imovine grada i svih građana. Kako bi se postojeća šuma održala i razvijala na pravi način, potrebna joj je redovna stručna nega, ali i poštovanje pravila ponašanja u urbanoj šumi: ne ostavljam trag, ne palim vatru u šumi, koristim staze, ne uznemiravam životinje i učim o šumi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: