Beograd - Društvo - B92 Lokal

Voz spaja Beograd i Aerodrom preko Singidunuma: Podsećamo na detalje budućeg naselja

Na novoj trasi železničke pruge, Zemun polje - Aerodrom Nikole Tesle - Nacionalni stadion, nalaziće se novo naselje Singidunum.

Izvor: eKapija, B92.net Beograd
Podeli
Ilustracija/Foto: VOJTa Herout/Shutterstock
Ilustracija/Foto: VOJTa Herout/Shutterstock

Planiran na površini od 220 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci u okviru Opštine Surčin, Singidunum će imati sve odlike takozvanog "satelitskog grada" - stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, s obzirom da će obuhvatati industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, kliniku.

Kako je ranije prenela eKapija, plan za izgradnju Singidunuma podrazumeva nekoliko funkcionalnih celina: prvu, sa privrednim delatnostima, drugu, mešovitih namena, od od komercijalnih delatnosti, preko stanovanja, do sporta, i treću rezervisanu za javne i komunalne namene, odnosno saobraćajne, infrastrukturne i zelene površine.

Procenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9.700, a za oko 30 odsto zaposlenih biće potrebno obezbediti stambene jedinice u neposrednoj blizini.

Planirano je ukupno 3.000 stambenih jedinica na 300.000 metara kvadratnih, za oko 9.000 stavnovnika.

"Ovo je ono što je od presudnog značaja za veliki broj ljudi, što ostaje i posle EXPA i što će EXPU služiti na izuzetan način, zajedno sa metroom i drugim stvarima jeste", rekao je ranije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Zona privrednog, odnosno industrijskog parka planirana je na površini od oko 110 hektara i predstavlja zonu sa visokim procentom industrijskih delatnosti (najmanje 80 odsto). Minimalna površina kompleksa prema planu mora biti 10 hektara.

Zona komercijalnih sadržaja planirana je na površini od oko 13 hektara i predstavljaće zonu administrativnog, poslovnog i trgovačkog centra kompleksa, u okviru koje će se nalaziti komercijalne delatnosti, sa mogućim sadržajima zabave i kulture.

Zona mešovitih gradskih centara, zona komercijalnih sadržaja i zelene i rekreativne površine planirane su na površini od 75 hektara i to je zapravo budući centar naselja u kojem će se nalaziti stambene zgrade, ali i trgovine, pijace...

Kada je reč o objekatima za javne namene, plan kompleksa Singidunum obuhvata gradnju tri vrtića i jednu osnovnu školu.

Isto tako, planirana je i izgradnja zdravstvenog centra na 6.800 metara kvadratnih zemljišta, kapaciteta između 81 i 108 bolničkih postelja (u skladu sa brojem stanovnika kompleksa Singidunum).

Što se tiče parkinga, potrebe kompleksa procenjuju se na oko 16.000 parking mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.