Beograd - Društvo - B92 Lokal

Uskoro počinje rekonstrukcija VMA

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre kazao je da se, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU od 5,2 miliona evra priprema rekonstrukcija Vojnomedincke akdemije (VMA) u Beogradu.

Izvor: Beta Beograd
Podeli
Foto: Dragan Mujan / Shutterstock.com
Foto: Dragan Mujan / Shutterstock.com

Žofre je rekao i da je to jedan od vodećih projekata EU u sektoru zdravstvene infrastrukture u Srbiji, te izrazio očekivanje da će uskoro početi i njegova relizacija.

"Ta rekostrukcija se priprema zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU u vrednosti od 5,2 miliona evra i uskoro ćemo iz pripremne faze preći u realizaciju za koju je obezbeđena investicija od 100 miliona evra koja će pomoći da se unapredi energetska efikasnost najveće bolnice u regionu", kazao je Žofre.

Prema njegovim rečima, EU će to raditi s partnerima iz bankarskog sektora.

Žofre je prethodno prisustvovao potpisivanju ugovora o donaciji EU od 8,8 miliona evra za rekonstrukciju zgrade Hitne pomoći, a zašta je ranije obezbeđeno i 5 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

VMA je 2. marta 2023. obeležila svoj dan i 179 godina rada, u znak sećanja na 2. mart 1844. godine. Tog dana je knez Aleksandar Karađorđević potpisao ukaz kojim se proglašava "Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske" i osnovana prva vojna bolnica u Beogradu čiju istoriju baštini VMA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.