Beograd - Društvo - B92 Lokal

Uskoro izgradnja koncertne dvorane Beogradske filharmonije – evo šta se još čeka

Ministarstvo za javna ulaganja, kao nosilac projekta, podnelo je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje nacionalne koncertne dvorane - koncertne dvorane beogradske filharmonije na području gradske opštine Novi Beograd.

Izvor: eKapija/I.Ž. Beograd
Podeli
Ilustracija/Foto: posztos / Shutterstock.com
Ilustracija/Foto: posztos / Shutterstock.com

Projektom je planirana gradnja objekta kulture od nacionalnog značaja, spratnosti Po+Su+P+5, ukupne BRGP površine 57.911 metara kvadratnih, prenosi eKapija.

Na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje hale pobedio je Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije će u svom sastavu imati četiri glavna koncertna prostora – veliku simfonijsku koncertnu dvoranu sa 1.600 mesta, kamernu dvoranu sa 400 mesta, kreativni centar sa studijom i podijumsku spoljnu scenu.

Četiri koncertna prostora treba da okružuju javni društveni prostor koji će formirati središte beogradske koncertne dvorane, razloženo na dva nivoa povezana sa parkom spolja. Zajednički pomoćni i produkcijski sadržaji, uključujući komercijalni i logistički deo, biće locirani ispod društvenog prostora.

Na podzemnom nivou je predviđena jednoetažna javna garaža sa 325 parking mesta.

U postojećem stanju na lokaciji nalaze se temelji započetog Muzeja revolucije, čije je uklanjanje predviđeno.

Objekat je planiran tako da se pešački pristup može ostvariti iz tri okolne ulice‐Bulevara Mihajla Pupina, ulice Ušće i Bulevara Nikole Tesle. Posetioci i publika će šetnjom kroz park dolaziti do ulaza na sve četiri strane. Automobili će moći da se parkiraju u podzemnoj garaži koja je smeštena u podrumskoj etaži.

Unutar objekta, podrumski nivo je podeljen na dva nivoa, jedan deo je namenjen za veliku podzemnu garažu i fizički odvojenim drugim delom za utovarni prostor sa prostorijom za odlaganje otpada, tehničkim prostorijama i skladištima. Pored toga, obezbeđeni su tehnički prostori ispod Koncertne i Kamerne dvorane.

U suterenu severoistočni deo osnove prema Bulevaru Nikole Tesle je otvoreni javni prostor. Ovde se nalazi ulaz, glavni nivoi Podijuma i studio koji se nalazi u okviru Kreativnog centra. Ovde su smešteni i ostali sadržaji kao što su kafići, biletarnice, garderobe, toaleti, prodavnice. Veći deo plana suterena prepušten je prostorima u pozadini koji opslužuju četiri koncertna prostora, uključujući namenski ulaz za umetnike, svlačionice, prodavnice muzičkih instrumenata i druge tehničke zone.

Prizemlje ima tri javna ulaza smeštena između koncertnih prostora. Ovaj nivo je otvoreni javni prostor koji omogućava publici pristup Koncertnoj i Kamernoj dvorani. Tu će se nalaziti barovi, toaleti, prodavnice. Kreativni centar obuhvata sadržaje kao što su radionice za popravku instrumenata i prateće maloprodaje muzičkih potrepština, igralište pod nadzorom i arhivski muzej. Iza Studija će se nalaziti kancelarije sa pogledom na park.

Na prvom spratu četiri volumena su potpuno odvojena. Kreativni centar obuhvata kancelarije okrenute ka parku i prostorije za vežbanje koje gledaju na centralni društveni prostor. U okviru Koncertne dvorane je prvenstveno balkonski foaje prostor sa toaletima i šankom. Na ovom nivou postoje i dodatne svlačionice za gostujuće orkestre. Kamerna dvorana nema mesta za sedenje na ovom nivou i on služi samo za pristup tehničkom balkonu.

Na drugom spratu je restoran Kreativnog centra sa sopstvenom krovnom terasom okrenutom prema Velikom ratnom ostrvu. Koncertna dvorana, kao i na prvom spratu je oivičena još jednim balkonskim foajeom, sa šankom i toaletima, ali obuhvata i VIP salon.

Najviši balkonski foaje Koncertne dvorane je na trećem spratu, a ostali nivoi, delom treći i ceo četvrti i peti sprat, su predviđeni za tehničke prostorije, prostorije sa mašinskom opremom i slične zone gde nije dozvoljen slobodan pristup.

Naručilac projekta je UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), a Ministarstvo za javna ulaganja, preko angažovanog lokalnog partnera na projektu, Zabriskie Studio iz Beograda, poverio je izradu Zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu preduzeću ECOlogica URBO DOO iz Kragujevca.

Rok za javni uvid i dostavljanje mišljenja o zahtevu nosioca projekta je 8. jun 2023. godine.

Podsetimo, nedavno je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja radi definisanja hidro i geotermalnih resursa (podzemne vode i petrogeotermalne resurse) potencijala, kao obnovljivih izvora energije za korišćenje u sistemima za grejanje, klimatizaciju i hlađenje, pripremu sanitarne tople vode i za navodnjavanje nove koncertne sale Beogradske filharmonije.

Lokalitet na kome je predviđena gradna nalazi se pored lokacije Palate Srbija za koju su već vršena geološka istraživanja podzemnih voda za različite namene.

Prošlog leta, prilikom predstavljanja idejnog rešenja, premijerka Ana Brnabić najavila je da će izgradnja nove koncertne dovrane početi ove godine, na stogodišnjicu Beogradske filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.