Urbanizacija ovog dela Beograda: Izgradnja modernih stanova prekoputa poznatog kupališta

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda objavio je javni uvid u nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider.

Izvor: Novosti/Š.Maroviæ

Sreda, 21.02.2024.

13:32

Urbanizacija ovog dela Beograda: Izgradnja modernih stanova prekoputa poznatog kupališta
Ilustracija/Foto: XanderSt/Shutterstock

To je prva faza i odnosi se na deo između Radničke, Kirovljeve i Visoke ulice, pišu Novosti.

Kako je precizirano, planirana je izgradnja stambenog i poslovnog prostora na površini od 1,37 hektara. Reč je o lokaciji na kojoj se trenutno nalazi i firma "Beoguma". Osim izgradnje saobraćajnica i komunalne infrastrukture, na parceli od 1.274 kvadrata, namenjenoj komercijalnim sadržajima, planira se 6.153 kvadrata, što je dvostruko više od trenutne površine zauzete postojećim objektima na toj lokaciji preko puta Ade Ciganlije.

Stambeni objekti će imati površinu od 18.421 kvadrata, umesto sadašnjih 3.200, a predviđeno je i da broj stanovnika bude povećan sa 87 na 622.

Fazna izgradnja dozvoljena je u celom obuhvatu plana, pri čemu svaka faza predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu, kako je navedeno u izmenama i dopunama planskog dokumenta. Granice obuhvataju delove prostorno kulturno-istorijske celine Topčider, koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Za svaku pojedinačnu lokaciju neophodno je dobiti posebne uslove od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture za sprovođenje mera tehničke zaštite koje se odnose na arheološke kulturne slojeve na tom području.

Inicijativu za izmenu PDR pokrenulo je preduzeće "Beoguma", a izmene i dopune planskog dokumenta, koje je pripremio Urbanistički centar, izložene su na javnom uvidu do 8. marta.

Prostorna kulturno-istorijska celina "Topčider" je 1987. godine utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, zbog posebnih prirodnih, estetskih, kulturnih i istorijskih vrednosti koje sadrži. Na ovom prostoru nalazi se i šest spomenika kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: