Ponedeljak, 11.01.2021.

15:24

UMP donosi velike radove: Beograđane čeka izgradnja tunela, mosta, rekonstrukcija ulica, pasarela...

Tunel kod stadiona Partizana, most preko Autokomande, nadvožnjak preko autoputa, kružni tok kod Šumica... Pred Beograđanima je ambiciozan plan.

Izvor: B92.net

UMP donosi velike radove: Beograđane čeka izgradnja tunela, mosta, rekonstrukcija ulica, pasarela...
Foto: Depositphotos, tinnitusdoll

Posle 15 godina, Plan detaljne regulacije za Unutrašnji magistralni prsten (UMP) konačno se, krajem 2020. godine, našao javnom uvidu.

Unutrašnji magistralni poluprsten (UMP) jedan je od najznačajnijih planiranih gradskih saobraćajnih pravaca koji ima zadatak da rastereti centralno područje od individualnog saobraćaja, smanji obim saobraćaja na postojećim mostovima preko Save i obezbedi alternativne mogućnosti u povezivanju pojedinih delova grada kako sa centralnim gradskim jezgrom tako i međusobno.

UMP bi trebalo da bude deo gradske magistralne mreže, dužine je 17 kilometara, od čega je ukupna dužina tunela koji bi trebalo da se izgrade 3,4 kilometra, a dužina konstrukcija i mostova 5,5 kilometara. Kako je ranije najavljivano, trebalo bi da ima 22 ukrštanja od kojih je 15 denivelisanih.

Gradskom odlukom njegova trasa od saobraćajnice T-6 u Zemunu do Pančevačkog mosta podeljena je na 5 sektora (do sada je urađen sektor jedan i most preko Save do Radničke ulice kao deo sektora dva) čime je omogućena fazna planska realizacija, a nedavno objavljenim planom razrađuje se III sektor UMP-a - od tunela u Ulici dr Milutina Ivkovića do čvora Šumice. Šta je njime predviđeno?

Dakle, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, granicom Plana obuhvaćen je deo pomenutog UMP - deonica 3, koji za cilj ima obodno vođenje saobraćaja u odnosu na centralnu gradsku zonu. Ova deonica izlazi iz tunela u Ulici dr Milutina Ivkovića, denivelisano prelazi preko kružnog toka Autokomanda, ide dalje koridorom Tabanovačke ulice i u visini Prešernove ulice ulazi u koridor autoputa do petlje Šumice, odakle na sever ide koridorom Ulice Grčića Milenka.

Pored navedene saobraćajnice, u granici Plana se nalaze i saobraćajnice:
• Stefana Prvovenčanog - u rangu auto-puta,
• (Miška Jovanovića) Nova Kumodraška- u rangu magistrale,
• Vojvode Stepe, Mokrološka i Ustanička – u rangu ulice prvog reda,
• Vojvode Đurovića - u rangu ulice drugog reda.

Ukupna površina plana je 42 hektara.

TRASA UMP

Deonica od izlaska iz tunela Topčider u Ulici Dr Milutina Ivkovića do prelaska raskrsnice Autokomanda:

Trasa UMP-a na sektoru III počinje izlaskom iz tunela Topčider i mostom nastavlja preko kružne raskrsnice Autokomanda. Iznad izlaznog portala tunela Topčider projektovana je kružna raskrsnica, preko koje se povezuju saobraćajni tokovi na relaciji Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, ulice Maglajska, Ljutice Bogdana, Humska i Dinarska, sa kružnom raskrsnicom Autokomanda.

Da bi se omogućio direktan pristup iz Bulevara oslobođenja preko Autokomande na UMP, u smeru ka Novom Beogradu, projektovana je veza između Ulice dr Milutina Ivkovića i UMP-a. Projektovana saobraćajnica povezana je sa kružnom raskrsnicom iznad izlaznog portala tunela Topčider.

Veza UMP-a sa kružnom raskrsnicom na Autokomandi ostvaruje se i preko saobraćajnica planiranih neposredno iza kružnog toka, paralelnih UMP-u, koje se na UMP uključuju, odnosno isključuju sa UMP-a.

UMP se ukršta sa Ulicom Kumodraška. Sa desnog kolovoza UMP-a projektovano je isključenje u Kumodrašku ulicu, dok se veza levog kolovoza i Kumodraške ostvaruje preko dvotračnog podvožnjaka ispod UMP-a.

Deonica od Prešernove ulice do Dušanovca:

Projektovana trasa dalje vodi do autoputa, gde desna kolovozna traka zauzima položaj paralelan autoputu, dok se leva kolovozna traka nadvožnjakom ukršta sa autoputem, a zatim zauzima položaj paralelan autoputu.

Levi i desni kolovoz dalje se uklapaju u planirano rešenje saobraćajnice Nova Kumodraška.

Deonica od Dušanovca do petlje Šumice

Na pravcu ulica Zaplanjska – Grčića Milenka projektovana je raskrsnica oblika elipse.

Veze sa Mokroluškom i Grčića Milenka ostvaruju se sa saobraćajnicama sa po dva kolovoza.
Foto: Depositphotos, STELLANOVA
Primarna ulična mreža:

Nova Kumodraška (Miška Jovanovića) se planira sa dva kolovoza, razdelnim ostrvom, obostranim trotoarima i biciklističkom stazom. Rešenjem se omogućava veza sa autoputem preko Husove i Vidske ulice.

Mokroluška ima takođe ima profil sa dva kolovoza, razdelno ostrvo, obostrane trotoare i biciklističku stazu. Predmetna deonica Mokroluške je vezana kružnom raskrsnicom na Novu Kumodrašku, a četvorokrakom raskrsnicom na saobraćajni pravac petlja Šumice - Zaplanjska.

Ulica Vojvode Đurovića se sa zapadne strane uključuje u pomenuti kružni tok na trasi Nove Kumodraške i omogućava vezu na trasu Kumodraške ulice.

Ulica Vojvode Stepe u granicama Plana se planira sa dva kolovoza, razdelnim ostrvom za tramvajski saobraćaj, obostranim trotoarima.

Ulica Ustanička se u granicama plana planira sa kolovozom od 14 metara i obostranim trotoarima širine 3 metra na deonici od Vidske do Grčića Milenka odnosno 2,5 metara na delu iza Grčića Milenka. Na ovoj deonici se na severnoj strani planira i zelenilo širine 3,2 metra.

U planu je rekonstrukcija postojećih ulica. Deo ulice Triše Kaclerovića se koriguje tako da se povezuje sa Vojvode Vlahovića. Obnavljaće se i Prešernova, Krivolačka, Ljube Nedića, Vojvode Skopljanca, Ljubićka, deo Petra Gvojića, Gorička, Đakona Avakuma, Jaše Ignjatovića, Peke Pavlovića, Tipografska, Despota Uglješe, Braće Jerkovića, Vidska, Ozrenska, Grčića Milenka, Ljube Čupe, Daruvarska i Ibrahima Babovića. Planiraju se nove saobraćajnice: Nova 8, Prešernova 1, Prešernova 2 i delovi ulica Nova 5, Prešernova, Petra Gvojića i Braće Jerkovića.

JAVNI GRADSKI PREVOZ

Predviđeno je zadržavanje postojećih trasa autobuskih i tramvajskih linija koje saobraćaju ulicama: Dr Milutina Ivkovića, Bulevarom oslobođenja, Vojvode Stepe, Kumodraškom, Miška Jovanovića, Ustaničkom i Zaplanjskom.

Za linije koje saobraćaju Ulicom Ljutice Bogdana, u smeru od Autokomande ka stadionu Crvena zvezda, ovim saobraćajnim rešenjem data je i mogućnost prolaska ispod mostovske konstrukcije trase UMP-a.

Planira se vođenje linija deonicom UMP-a, kao i delom planirane Mokroluške ulice. Takođe, ostavlja se mogućnost reorganizacije mreže linija u skladu sa razvojem saobraćajnog sistema, kroz povećanje i promenu prevoznih kapaciteta na postojećim linijama, uspostavljanje novih i reorganizaciju mreže postojećih linija.

OSTALI SADRŽAJI

U vidu se imaju i potrebna parking mesta i biciklističke staze - planirane su Daruvarskom, Ozrenskom i Vidskom ulicom, zatim uz deo trase UMP-a sa severne strane autoputa i dalje Ulicom narodnog heroja Milorada Bonžulića. Takođe, planirana je staza koja ide Dinarskom ulicom, zatim Ulicom dr. Milutina Ivkovića koja obodom kružnog toka, zatim ulazi u Bulevar oslobođenja i dalje ide Ulicom vojvode Stepe. Tu je i staza koja ide Zaplanjskom i Mokroluškom ulicom, kao i staza duž Nove Kumodraške koja prelazi Dušanovački most (Imo most) i ide dalje na sever do Ustaničke ulice.

Kada je u pitanju pešački saobraćaj, u zoni pijace Dušanovac postojeća pešačka pasarela preko autoputa Beograd – Niš (ulica Stefana Prvovenčanog) se rekonstruiše i produžava u skladu sa regulacijama planiranih saobraćajnica uz autoput. Pešačka kretanja su omogućena planiranim trotoarima uz trase saobraćajnica.

Na uglu ulica Nova Kumodraška i Mokroluška planiran je park, a na uglu sa Vojvode Đurovića skver. Planom je predviđena realizacija tri depandansa za potrebe dece predškolskog uzrasta.

Uz to, treba imati u vidu da u se delu grada koji je obuhvaćen planom nalaze evidentirani arheološki lokalitet "Autokomanda", i dobro pod prethodnom zaštitom "Topovske šupe" i Tabanovačkoj bb čija je zaštita predviđena planom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Otvorena još jedna zona u Beogradu – evo i gde

U okviru manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd "Beogradski dani porodice" danas je otvorena još jedna zona na Donjem Kalemegdanu, na kojoj se održava međunarodni festival "Fiš fest", saopštili su organizatori manifestacije.

19:58

11.5.2024.

1 d

Podeli: