Nedelja, 10.12.2023.

15:13

Umesto fontane, biće bazen: Odabrani izvođači za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića FOTO

Kompanije GP Invest gradnja, D.C. Energocoop, Slavija Proking, Alex E&C, Tesla sistemi i SDC Professional odabrane su, nakon sprovedene tenderske procedure za posao rekonstrukcije Trga Nikole Pašića u Beogradu.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Umesto fontane, biće bazen: Odabrani izvođači za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića FOTO
Foto: Beoinfo

Kako se navodi u Odluci o dodeli, sa njima će Sekretarijat za investicije Beograda potpisati ugovor vredan 701 milion dinara sa PDV-om, prenosi eKapija.

Tenderom je predviđeno da posao bude obavljen u roku od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

U okviru radova na trgu, između ostalog, predviđeno je i rušenje fontane, a ideja je da bude preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija, odnosno da ima samo bazen bez vodoskoka ("vrela").

Kada je reč o ostalim radovima, buduće popločanje trga biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na trgu će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info ploča (u kombinaciji bronze i čelika) o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere... Novina će, uz klupe i drugi mobilijar, biti i drugačije osvetljenje.

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića najavljivana je još od 2015. godine, kad je sproveden arhitektonski konkurs za uređenje tri trga u Beogradu, među kojima je i Trg Nikole Pašića. Predlog autora bio je da prostor trga sadrži drugačiju fontanu od postojeće.

Početkom 2020. godine, rešeno je ipak da fontana ostane u ovom obliku.

"Razmišljali smo da li da ponovimo konkurs za arhitektonsko uređenje Trga Nikole Pašića, ili da izmenimo u manjoj meri konkursno rešenje, s obzirom na to da smo kroz komunikaciju da građanima došli do toga da ipak žele da fontana ostane. Naša ideja je da konkursno rešenje u saradnji sa autorima izmenimo u smislu da se vrati fontana u najvećoj meri ovakva kakva je sada, samo svakako renovirana, osavremenjena u svakom smislu i taj projekat će biti urađen ove godine. Da li će početi realizacija ili ne, to zavisi još od nekoliko faktora", rekao je tada glavni gradski urbanista Marko Stojčić za eKapiju.
Foto: Beoinfo
Nedavno je i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao da na Trgu Nikole Pašića ostaje sve isto ukazujući da je prema predlogu od pre par godina bilo planirano da se fontana ukloni.

"Naravno da je fontana postala simbol ovog trga i da je nećemo uklanjati. Samo uređenje trga će ostati isto, naravno sve će biti novo, nove ploče, nova fontana, čitav prostor i sa parkom u Vlajkovićevoj ovaj potez u samom centru grada, možemo slobodno da kažemo, dobiće izgled kakav stvarno mislim da zaslužuje i kakav Beograd treba da ima", rekao je Šapić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: