U centru Beograda biće izgrađena promenada

Vlada Srbije donela je rešenje kojim se utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti, u cilju izgradnje površine javne namene – pešačkog koridora/ promenade ispod koje je planirana podzemna trasa metro linije 2, a za korisnika eksproprijacije odredila je Grad Beograd.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

13:42

U centru Beograda biće izgrađena promenada
Foto: Shutterstock/Stor24

Reč je o promenadi koja je planirana i Planom detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, odnosno između Slavije i parka Manjež, navodi eKapija.

Kako se u tom dokumentu navodi, pešački koridor, odnosno promenada je planirana kao atraktivna promenada sa drvoredom i protivpožarnom saobraćajnicom.

Ukupne širine 16 metara, promenada treba da razdvoji zonu javnih službi (objekat Narodne banke Srbije) i komercijalno-stambene sadržaje u bloku. Sastojaće se od postojećeg protivpožarnog puta uz NBS u širini od 5 m i pešačkog platoa sa drvoredom u širini od 11 metara.

Promenada, kako se navodi, treba da izlazi na Ulicu Svetozara Markovića i Kralja Milutina, odnosno povezuje otvorene javne prostore: park Manjež i trg Slavija.

Inače, na ovoj lokaciji, u toku je i izgradnja stambeno-komercijalnog objekta pod imenom King’s circle residences, čiji je investitor kompanija Maison Royal. Planirana je izgradnja više od dve stotine stanova u četiri lamele, sa pratećim spa centrom i dečjom igraonicom i velikim brojem garaža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: