Beograd - Društvo - B92 Lokal

Raspisan tender za tehničku kontrolu: Na drugoj liniji planirane četiri metro stanice

Preduzeće Beogradski metro i voz raspisalo je tender za tehničku kontrolu geotehničkog elaborata za deonicu Linije 2 metroa, od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka.

Izvor: eKapija/I.Ž. Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Na ovoj deonici planirane su četiri podzemne metro stanice: Slavija, Karađorđev park, Južni bulevar i Grčića Milenka, prenosi eKapija.

U planu su i tri ventilaciono-evakuaciona okna i to između stanica: Savski trg-Slavija; Slavija-Karađorđev park i Karađorđev park-Južni bulevar.

Poznate tačne lokacije stanica BG metroa: Pogledajte detaljne mape prvih pet deonica

Na osnovu Prethodne studije izvodljivosti sa Generalnim projektom definisane su dve linije beogradskog metroa. Studijom su analizirana varijantna rešenja fazne izgradnje za obe linije.

Dužina druge faze Linije 1 iznosi 4,9 kilometara sa pet stanica. Dužina Linije 2 iznosi 20,6 kilometara sa 22 stanice.

"Tokom razrade idejnog projekta druge faze linije 1 i idejnog projekta linije 2, zbog prostornog i tehničkih ograničenja, došlo je do izmena trase druge faze linije 1 kao i trase linije 2", piše u dokumentaciji, uz napomenu da će tačne pozicije i gabariti stanica i ventilaciono-evakuacionih okana biti utvrđeni daljom razradom projektne dokumentacije, odnosno u fazi izrade idejnog projekta.

Rok za realizaciju usluge ne može biti duži od godinu dana.

Rok za podnošenje ponuda ili prijava je 13. jun 2023. godine.

Konsultant Egis Rail definisao je novo, optimalnije rešenje deonice od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka.

Za tu liniju, od Savskog trga do Slavije, predložena je u potpunosti drugačija trasa, sa devijacijom ispod istorijskog centra - tunelom koji bi presecao osu Kralja Milana ulice u zoni Novog dvora kao i pravac Knez Miloševe podno Turske ambasade.

Metro prolazi blizu nekoliko beogradskih bolnica - ali ne i pored Kliničkog centra Srbije?

Iza Slavije, veza sa prigradskom železnicom (BG voz) više se ne planira u Makenzijevoj ulici, u kojoj neće biti ni novog železničkog podzemnog stajališta, već kod Karađorđevog parka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.