Prodaje se i poslednji simbol starog Beograda: Evo koja je sudbina BIP-a, BIGZ-a, hotela Slavija...

Duže od deceniju, stare zgrade, fabrike, i drugi stambeni i poslovni objekti koji su krasili Beograd se prodaju i u većini slučajeva renoviraju, ali pojedini i prenamenuju u stambeno-poslovne objekte.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

11:01

Prodaje se i poslednji simbol starog Beograda: Evo koja je sudbina BIP-a, BIGZ-a, hotela Slavija...
Foto: BalkansCat / Shutterstock.com

Ta sudbina zadesila je do sada BIGZ, BIP, Sava Centar, Genex kulu, Hotel Slaviju, a od 22. marta kada se bude održala javna licitacija spisku će se pridružiti i hotel Jugoslavija, piše Blic.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, 22. marta održaće se licitacija 100 odsto kompanije "Danube Riverside" u stečaju, koja u svom vlasništvu isključivo i samo hotel Jugoslaviju. Šta sve piše u oglasu možete pogledati na linku ovde.

Podsetimo, nedavno je Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade PDR bloka 11 i dela bloka 10, Gradskih opština Zemun i Novi Beograd, kojim je, na mestu hotela Jugoslavija predviđena izgradnja kompleksa sa visokim objektom, visine do 155 m, dok je planirana BRGP budućeg kompleksa 240.000 kvadrata.

Hotel Slavija

Polovinom januara, preduzeće "Matijević" potpisalo je ugovor o prodaji hotela Slavija u Beogradu sa Ministarstvom privrede. Hotel je prodat po ceni od 24,94 miliona evra.

Prodat hotel "Slavija": Poznato šta će novi vlasnik da uradi

Ugovorom koji je objavilo Ministarstvo privrede, kupac se obavezao da će u prve dve godine u nekretnine, postrojenja i opremu hotela investirati dva i po miliona evra, od čega polovinu najkasnije u prvoj, a polovinu u drugoj godini.

Ovo je drugi pokušaj Petra Matijevića da postane vlasnik vredne imovine hotelskog preduzeća koje do sada nijednom od početka procesa privatizacije pre 20 godina nije bilo ponuđeno ni na tenderu niti na javnoj aukciji. Petar Matijević pokušao je da kupi hotel „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena.

Otkriven plan za hotel "Slavija": Imaće najmanje 4 zvezdice, a ova usluga se ukida?

Od kralja mesa do kralja hotela - još jedan u BG

BIP

Kompaniju BIP je 2021. godine za oko 17 miliona evra kupila čačanska kompanija "Auto Čačak".

Na lokaciji pored Mostarske petlje planirana gradnja komercijalnih sadržaja, što je navedeno u Planu detaljne regulacije. Cilj izrade plana, kako se navelo u dokumentaciji, jeste formiranje novog gradskog centra uz stanicu “Prokop” i stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma.

Šta sve preuzima novi vlasnik BIP-a?

Imovina na toj lokaciji, u srcu Beograda, na Mostaru, čija je ukupna površina 26,7 hiljada kvadratnih metara, je takođe prodata novom vlasniku, ali i i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada kvadrata, preneo je prošle godine Tanjug.

Početkom 2022. godine od BIP-ove imovine prodate su nekretnine u Skadarliji i umetničke slike iz stečajne mase BIP-a. Beogradska firma BG Urbanlux kupila je imovinu za 155 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

BIGZ

Zgrada BIGZ-a sagrađena je 1937. godine kao objekat Državne štamparije, u obliku ćirilićnog slova “p”, nalik na štamparsku mašinu. U zlatno doba socijalizma BIGZ je zapošljavao skoro 3.000 ljudi, dok se u poslednjih nekoliko decenija na 25.000 kvadrata nalaze štamparije, skladišta, kancelarije, muzički studiji, likovni ateljei, zanatske i umetničke radionice, škola kapoere, radio-stanica, kulturni centar...

BIGZ je kupila firma "Marera propertis" koja je pre toga postala i vlasnik Beograđanke. Zgradu koju je projektovao arhitekta Dragiša Brašovan "Marera propertis" će, kako se navodi, obnoviti i pretvoriti u poslovni prostor za izdavanje.

Srbija i arhitektura: Šta znači nova prodaja BIGZ-a, arhitektonskog simbola Beograda

Beograđanka

Grad Beograd prodao je početkom 2022. godine i najveći deo Palate "Beograd" za 16,5 miliona evra, uz obavezu novog vlasnika da u rekonstrukciju objekta uloži najmanje osam miliona evra.

Podignuta je 1974. za vreme mandata gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu njegovog imenjaka i prezimenjaka, arhitekte Branka Pešića. Nalazi se pod prethodnom zaštitom tako da novi kupac ne bi smeo da je ruši, već samo da je rekonstruiše.

Visoka 101 metar, sa 23 sprata, Palata “Beograd” je i posle četiri i po decenije jedna od najviših zgrada u prestonici.

Pročitajte još:

Prodaja Beograđanke: Kako je Palata Beograd postala teret glavnog grada

Prodata Beograđanka

Geneks kula

Foto: marketa1982/Shutterstock
Geneks kula je početkom ove godine prodata za 2,4 milijarde dinara (oko 20,4 miliona evra). Za kupovinu se nadmetalo 7 kupaca. Kako je "Blic Biznis" nezvanično saznao, pobednik je firma Eureka Bar.

Poslovni deo Geneks kule na samom početku nuđen je na prodaju za dve milijarde dinara. Početkom ove godine je bio procenjen na 834 miliona dinara. Cena je praktično pala sa 17 na oko 7 miliona evra, a sada ovom najnovijom licitacijom je preskočila početni prag i završila na nešto više od 20,5 miliona evra.

Prvo javno nadmetanje u 2022. godini bilo je 23. maja i proglašeno je neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca, objavila je tada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Početna cena na prvom nadmetanju iznosila je nešto preko 2 milijarde dinara. Geneks kula ili poslovna polovina "Zapadne kapije Beograda" po drugi put oglašena je na prodaju 25. jula, a na tom nadmetanju cena je iznosila1,46 milijardi dinara.

Sava Centar

Sava Centar je uspeo da nađe vlasnika u novembru 2020. godine. Prodat je kompaniji "Delta Holding "za 17,5 miliona evra. Najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u našoj zemlji i jedan od najvećih u regionu, “Sava centar” izgrađen je 1977. godine. On je nakon renoviranja nedavno i otvoren, a o tome možete pročitati u odvojenom tekstu na linku ovde.

Decenijama je bio mesto održavanja najvećih međunarodnih kongresnih skupova, uključujući Generalnu skupštinu Svetske banke i MMF, samit nesvrstanih, a u njemu su gostovala i najveća imena svetske umetničke scene - Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis, Henrik Šering, B.B.King, Zubin Mehta, Vladimir Aškenazi, Johan Štraus orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar i Okazu filharmonijski orkestar.

Pročitajte još:

Beograd prodaje Sava centar; Delta za B92.net: Želimo da zablista

Potvrđeno za B92.net: Delta konačno kupila Sava centar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: