Poznata lokacija gde se premešta beogradski "Buvljak"

Novobeogradski "Buvljak" biće premešten tokom leta iz Bloka 43, ali ne kod Kvantaške pijace kako je planirano, nego na Miljakovac.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2023.

09:00

Poznata lokacija gde se premešta beogradski
Ilustracija/Foto: nordantin / Shutterstock.com

To je rekao gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, rekavši da se nova lokacija priprema, prenose Novosti.

Međutim, gradonačelnik nije precizirao u kojem će delu ovog rakovačkog naselja biti otvoreni tržni centar, niti je poznato zašto se odustalo od prvobitnog plana i parcele od 7,3 hektara u privrednoj zoni "Auto - put", između novobeogradske ulice Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane ulice. Procenjeno je da je to mesto, u odnosu na Blok 43, mnogo funkcionalnije i bolje za otvorenu tržnicu na kojoj se može naći sve, od igle do lokomotive.

O promeni adrese "Buvljaka" priča se već nekoliko godina. Trebalo je da 2021. bude premešten na pomenutu parcelu na Bežanijskoj kosi, jer je Grad 2019. prodao lokaciju u Bloku 43 gde su današnji zakupci. Tada je Grad dobio rok od dve godine da izmesti OTC, ali za to vreme nisu uspeli da nađu novu adresu.

U međuvremenu, PDR za područje privredne zone "Auto - put" je izmenjen, te je zona privrednih delatnosti promenila namenu u zonu komunalnih površina kako bi tu bio buvljak. Gradski odbornici su jesenas usvojili izmenjeni PDR za privrednu zonu "Auto - put", a glavni urbanista Marko Stojčić tada je rekao da je projektovanje povereno JKP "Gradske pijace" i da bi gradnja trebalo da bude završena u drugoj polovini ove godine.

Bilo je planirano da kompleks obuhvati "Buvljak" i Kvantašku pijacu, odnosno Veletržnicu, gde bi radilo 400 ljudi. Sada je u Bloku 43 najviše trgovaca koji prodaju odeću, obuću, tekstil za kuću, a mnogo je tezgi sa plastikom, posuđem, auto - delovima, sitnim nameštajem...

Ukoliko isti planski dokument bude "preslikan" na Miljakovac, gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku tržnicu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale, parking te administrativni i skladišni prostor, javne službe, supermarket, ugostiteljski lokal i veliki parking.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: