Beograd - Društvo - B92 Lokal

Posle 37 godina, Branko Pešić se vraća kući FOTO

Spomenik jednom od najomiljenijih gradonačelnika Beograda, Branku Pešiću, završen je danas, na 37. godišnjicu njegove smrti, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, koji je inicirao postavljanje spomenika, rekao je da se Beograd na ovaj način odužuje čoveku koji je mnogo uradio za njegov razvoj.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Peđa Mitić
Foto: Peđa Mitić

"Posle 37 godina, Branko Pešić se vraća kući. Na današnji dan, pre 37 godina, preminuo je čovek o kojem je opšte mišljenje je da je bio najpopularniji gradonačelnik Beograda u modernoj istoriji. Spomenik je danas završen i preuzima ga predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević", rekao je Vesić koji je zajedno sa Nikodijevićem posetio livnicu u kojoj je spomenik izrađen.

Vesić je podsetio da je na njegov predlog, Skupština grada Beograd u septembru 2020. godine donela odluku da se Branku Pešiću podigne spomenik, saopšteno je.

Istakao je da su u Beogradu iza Pešića ostali Gazela, Beograđanka, Terazijski tunel, kao i Fest, Bemus, Bitef, te da je zahvaljujući njemu, Beograd je postao velegrad.

Pešić je bio poznat kao gradonačelnik koji je neposredno komunicirao sa građanima, nije se krio od njih, već sa njima razgovarao i u tom direktom razgovoru rešavao probleme, dodao je Vesić.

Foto: Peđa Mitić
Foto: Peđa Mitić

"Ponosan sam i srećan što sam sa ovim ljudima radio jednu veliku stvar, da se Beograd seti svog najboljeg gradonačelnika i da pokaže da ume da iskaže zahvalnost ljudima koji su činili najbolje ovom gradu", rekao je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da će spomenik biti postavljen na Zemunskom trgu na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda, u zavisnosti od vremena završetka rekonstrukcije trga u Zemunu, u kojem je Pešić živeo.

Foto: Peđa Mitić
Foto: Peđa Mitić

"Hvala Goranu Vesiću na ovoj inicijativi. Drago mi je što se odužujemo Branku Pešiću, čoveku koji je učestvovao u oslobođenju Beogarada, a onda bio i njegov gradonačelnik. Njegova vizija razvoja Beograda i dalje živi", rekao je Nikodijević.

Spomenik Branku Pešiću je delo vajara Marka Kratohvila, izrađen je u bronzi, sa tamnom patinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.