Beograd - Društvo - B92 Lokal

Pešaci i dalje pretrčavaju: Zašto se ne koristi pasarela?

Iako su građevinski radovi na pasareli koja premošćuje Savsku magistralu na Čukaričkoj padini završeni pre dva meseca, pešaci je još ne koriste.

Izvor: Novosti/ Š. M. Beograd
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Kako su za Novosti istakli u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, u toku je sprovođenje postupka javne nabavke za izbor dobavljača usluge tehničkog pregleda objekta.

Izgradnja ovog pešačkog mosta iznad Obrenovačkog puta počela je u septembru prošle godine i vredna je 59,8 miliona dinara. Budući prelaz dugačak je 40 metara i širok četiri metra.

"Posle montaže čelične konstrukcije pasarele usledile su pripreme za njeno ispitivanje. Zatim se izvršila zaštita premazom i okolno uređenje. Pešačka pasarela premošćuje magistralu na Čukaričkoj padini, u zoni komercijalnih objekata sa obe strane saobraćajnice", rekli su u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju.

Iako na ovom delu Obrenovačkog puta kod "Tempa" na razdelnom ostrvu već godinama postoji zaštitna ograda, to nije sprečavalo mnogobrojne građane da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze izuzetno prometnu ulicu. Najviše zbog te činjenice izgradnja pasarele bila je jedino razumno rešenje. Ipak, iako pasarela nije puštena, građani neretko pomere zaštitnu ogradu, pored koje se provuku i prođu.

"U toku je sprovođenje postupka javne nabavke za izbor dobavljača usluge tehničkog pregleda objekta", ističu u Direkciji.

Stepenice se nalaze na trotoarima s obe strane prelaza, a postoji mogućnost i za ugradnju liftova kako bi pasarela bila pristupačnija osobama s invaliditetom.

Osim pasarele preko Obrenovačkog puta, ni ona kod "Ada mola" još nije puštena za pešake. Iako su građevinski radovi završeni još pre dve godine, za sada se čeka pribavljanje neophodnih dozvola. Rokovi su nebrojeno puta probijani, pa je tako poslednji bio septembar 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.