Beograd - Društvo - B92 Lokal

Pasarela kod Ade Ciglanije završena: Izgradnja je bila jedino razumno rešenje

Izgradnja pasarele koja prelazi preko Obrenovačkog puta u blizini Ade ciganlije je završena, a u toku su pripreme za njeno ispitivanje.

Izvor: Novosti Š.M. Beograd
Podeli
Foto: Butus/Shutterstock
Foto: Butus/Shutterstock

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

Prvo će se zaštititi premazom i urediti okolina, kako bi se sproveo potupak tehničkog pregleda objekta i puštanja u rad, saznaju Novosti.

Prometna saobraćajnica je premoštena i očekuju se završne finese uređenja njegove okoline. Budući prelaz dugačak je 40 metara i širok četiri metra.

"Posle montaže čelične konstrukcije pasarele, u toku su pripreme za njeno ispitivanje. Zatim će se izvršiti zaštita premazom i okolno uređenje i sprovesti postupak tehničkog pregleda objekta, kako bi se stvorili uslovi za puštanje u funkciju. Radovi su ugovoreni u bruto iznosu od 59,8 miliona dinara. Pešačka pasarela premošćuje magistralu na Čukaričkoj padini, u zoni komercijalnih objekata sa obe strane saobraćajnice", rekli su u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju.

Ona će biti potpuno natkrivena, kako bi pešacima pružila kompletnu zaštitu od vremenskih nepogoda. Iako na ovom delu Obrenovačkog puta kod "Tempa" na razdelnom ostrvu već godinama postoji zaštitna ograda, to nije sprečavalo mnogobrojne građane da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze izuzetno prometnu ulicu. Najviše zbog te činjenice izgradnja pasarele bila je jedino razumno rešenje.

"Time se povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju, na mestu gde su izraženi pešački tokovi na ovoj lokaciji. Ukupna dužina pasarele je 40,5 metara, sa ivičnim stubovima sa jedne i druge strane magistrale, kao i središnjim stubom u zelenom razdelnom pojasu. Pasarela je projektovana kao čelična konstrukcija, a najniža tačka konstrukcije je na visini od minimum pet metara u odnosu na ravan kolovoza. Pasareli se pristupa preko stepeništa širine oko dva metra, sa rukohvatima od 70 i 90 centimetara", napominju u Direnciji.

Stepenice će se nalaziti na trotoarima s obe strane prelaza, a postoji mogućnost i za ugradnju liftova kako bi pasarela bila pristupačnija osobama s invaliditetom. Za potrebe Direncije za građevinsko zemljište i izgradnju glavni izvođač radova na ovom projektu je "RAS Inženjering".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.