Beogradski biseri arhitekture ponovo u punom sjaju?

Beograd se poslednjih godina ubrzano menja, događaji se spuštaju ka rekama, pa se posebna briga pokazuje i prema starim zdanjima u ovom delu grada.

Izvor: Novosti/A.Z.K.

Ponedeljak, 30.01.2023.

10:37

Beogradski biseri arhitekture ponovo u punom sjaju?
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Biseri arhitekture izgrađeni u predratnom Beogradu su već obnovljeni, pa i zgradu nekadašnje Pošte na Savskom trgu čeka izmena po ugledu na prvobitno "lice" koje joj je dao arhitekta Momir Korunović.

Na prostoru Beograda na vodi rekonstruisana je zgrada "Geozavoda", hotel "Bristol" i sređena je spoljašnjost zdanja bivše Glavne železničke stanice.

Već je najavljeno da će zgrada Pošte u Savskoj ulici obući svoju staru odoru iz predratnog Beograda. Rekontrukcija bi trebalo da vrati izgled zgrade iz 1929. godine po Korunovićevom projektu. Urađena je u srpsko-vizantijskom stilu, bila je jedan od upečatljivih simbola prestonice. Drugi svetski rat i mnogobrojna oštećenja ogolili su ovaj objekat i obukli ga u stil socrealizma. Po završetku radova ovde bi trebali da se useli dečje pozorište "Boško Buha", interaktivni muzej za mališane i biblioteka.

"Radovi će započeti na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža. Sačuvane su i autentične fotografije, otkriveni su i planovi fasade i rekonstrusani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka", rekli su u preduzeću "Mašinoprojekt kopring", koje će biti zaduženo za sređivanje zgrade u Savskoj.

U blizini novih nebodera i na prostoru Beograda na vodi, 2014. godine prvo je sređena zgrada "Geozavoda". Ovo zdanje urađeno je početkom prošlog veka po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestrovića. Tada se prostor u Karađorđevoj ulici na kom je izgrađena ova zgrada nazivao Mali pijac. Zgradu "Geozavoda" krasila je bogata dekoracija na fasadama i reprezentativan enterijer.

Sredinom prošle godine započeto je i sređivanje hotela "Bristol", a prvo je započeta restauracija fasade. Cilj ovog projekta je da se ovoj zgradi vrati autentičnost i prvobitno stanje. Zgrada je uspela da preživi razaranja prestonice, urađena je u stilu secesije. Kako je najavljeno prošle godine, "Bristol" će ponovo biti jedan od prestoničkih hotela koji će primati goste. Sređena je i spoljašnjost jednog od omiljenih objekata Beograđana, a to je zgrada bivše Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

Sređena je fasada, ali se čeka na uređenje enterijera. Kada je uspostavljena prva železnička veza u Srbiji, 1884. godine, podignuta je i ova zgrada, po projektu Austrijanca Fon Flatiha, koji je razradio arhitekta Dragiša Milutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: