Ovako će izgledati rekonstruisana Pošta na Savskom trgu FOTO

Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža, koji su ukrštani sa autentičnim fotografijama, rekonstruisana je originalna spoljašnost zgrade.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

10:46

Ovako će izgledati rekonstruisana Pošta na Savskom trgu FOTO
Foto: Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Zgrada nekadašnje Pošte na beogradskom Savskom trgu, remek-delo srpskog arhitekte Momira Korunovića, uskoro će, nakon višedecenijske zapuštenosti, biti temeljno rekonstruisana, piše gradnja.rs.

Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

"Otkriveni su svi planovi fasade i rekonstruisani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka", rekao je Bratislav Milojević iz kompanije "Mašinoprojekt Kopring".

Nakon završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište "Boško Buha", interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova.

U neposrednoj blizini, u okviru Beograda na vodi, biće sagrađena i dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, kao i vrtić. Na metro stanici iza zgrade renovirane nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštaće se prve dve linije podzemne železnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: