B92.net saznaje: Nove zgrade umetničkih fakulteta - u pripremi su dve lokacije; Šta je u planu?

Umetnički fakulteti Univerziteta u Beogradu trebalo bi da dobiju nove zgrade, a kako za B92.net kaže glavni gradski urbanista Beograda Marko Stojčić, u pripremi su dve lokacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2021.

19:52

Default images

Prva je lokacija za odeljenje Fakulteta muzičke umetnosti (Muzičke akademije) u okviru budućeg Linijskog parka, u blizini Marine Dorćol.

"U toku je izrada planske dokumentacije koja će omogućiti sprovođenje arhitektonskog konkursa. Pored objekta, ideja je da deo Linijskog parka bude u sastavu akademije kako bi studenti na otvorenom mogli da izvode deo repertoara", rekao je Stojčić za B92.net.

Kako je naveo, pored ove lokacije, u pripremi je i proširenje Fakulteta primenjenih umetnosti koji će se nalaziti, kao i do sada, u Karađorđevoj ulici.

Linijski park - projekat od 55 miliona evra

Foto: Beoinfo
Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je u oktobru prošle godine najavio da bi izgradnja Linijskog parka trebalo da počne krajem 2021. Park će se prostirati na površini od 4,6 kvadratnih kilometara, a radovi će potrajati oko dve i po godine.
Foto: Beoinfo
"Linijski park će imati deset celina. Idejna rešenja je izradilo 55 mladih ljudi, koji su se kvalifikovali kroz postupak koji smo sproveli početkom godine. Tih deset celina su jedna funkcionalna celina koja čini Linijski park i on počinje tridesetak metara od Beton hale i završava se kod Pančevačkog mosta. Ta teritorija obuhvata staru železničku prugu koja nije u funkciji od kada smo počeli da gradimo Beograd na vodi. Tada je potpuno promenjena železnička mreža, pa smo konačno uspeli da prodremo iz urbanih delova grada do Save, a sada kroz Linijski park isto to radimo samo na dunavskoj strani. Tako da će prvi put od kada je izgrađen taj deo Beograda moći nesmetano pešačkim i biciklističkim koridorima da se priđe Dunavu. Konačno će zaživeti sve oblasti uz Linijski park, to će biti zdravo mesto za život i konačno će tu biti pravi parkovi po ugledu na Njujork, Pariz, Valensiju", pojasnio je tada Stojčić.

Prema njegovim rečima, Linijski park će potpuno transformisati čitavo tkivo od 4,6 kilometara.
Foto: Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je ovaj projekat okarakterisao kao nešto za šta veruje da će biti turistička atrakcija.

"Radi se o parku koji će biti dužine 4,6 kilometara i faktički na 50 hektara će se prostirati. Radi se o tome da će doći do revitalizacije ovog dela koji je industrijski, na kome se nalaze šine. Po konceptu koji postoje u Njujorku i Moskvi, napravićemo sadržaje koji će biti vrlo zanimljivi u smislu rekreacije, ekologije, a biće tu i kulturnih i umetničkih sadržaja, kao i komercijalnih", rekao je Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: