Sreda, 19.09.2018.

09:23

U ove objekte ne smete da uvodite vaše ljubimce

Kako organizovati "pet frendli" objekte i koji objekti to mogu da budu, važno je pitanje koje muči poslodavce koji žele da naprave jedan takav objekat. Ono što uvek treba da bude ispoštovano, a u skladu je sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o dobrobiti životinja, jeste da su ljubimci vakcinisani protiv besnila i čipovani.

Izvor: petface.net

U ove objekte ne smete da uvodite vaše ljubimce
Foto: Thinkstock

Lokalne samouprave u okviru Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na svojoj teritoriji propisuju obavezu vlasnika, odnosno korisnika objekata u javnom korišćenju (kafići, mešovite prodavnice, prevoz…) da na vidnom mestu istaknu obaveštenje o slobodnom uvođenju, odnosno zabrani uvođenja pasa i mačaka u objekat kojim gazduju, kako su objasnili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprave za veterinu za petface.net.

Takođe se ovom u okviru Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca propisuju i mesta gde je zabranjeno uvođenje životinja, što je i uređeno posebnim propisima:
  • objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave;
  • objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana;
  • objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;
  • objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova;
  • objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica;
  • verske objekte.


Iz Uprave za veterinu kažu da je na volji vlasnika objekta da to dozvoli ili ne, da jedan objekat postane "pet frendli".

U Beogradu i Novom Sadu su pokrenute akcije, uz uključivanje Sekretarijata za komunalne poslove i pojedinih udruženja za zaštitu i brigu o životinjama, za omasovljenje broja objekata u koje je moguće uvoditi kućne ljubimce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: