Autor najvećih hitova Smitsa stiže na Belgrade Beer Fest

Džoni Mar, kultni gitarista i koautor najvećih hitova grupe The Smiths, prvi put će svirati u Srbiji, i to 14. avgusta na Main stageu Belgrade Beer Festa, najavili su organizatori.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto:  Simone Joyner/Getty Images
Foto: Simone Joyner/Getty Images

Mar će u okviru turneje nastupiti na najvećim evropskim festivalima, a u Beograd stiže posle nastupa na čuvenim festivalima Glastonbury i Sziget.

On je jedan od najcenjenijih britanskih rock gitarista svih vremena, tekstopisac i pevač, a posle Smithsa, nastavio je bogatu muzičku karijeru kao član nekoliko bendova - The Pretenders, The The, Electronic, Modest Mouse i The Cribs.

Gostovao je na albumima i ostvario uspešnu saradnju i sa najboljim i najzanimljivijim umetnicima današnjice, poput Oasisa, Bryana Ferryja, Talking Headsa, Pet Shop Boysa, Tom Jonesa, Pearl Jama i mnogih drugih.

Prvi samostalni album "The Messenger" je izdao 2013. godine, a nakon samo godinu dana i drugi album pod nazivom "Playland".

Poslednji album "Call the Comet" je snimio u svom studiju i objavio ga prošle godine. Ovaj album je "njegov lični magični realizam".

"Kontekst albuma postavljen je u ne tako dalekoj budućnosti i uglavnom se bavi idejom alternativnog društva. Likovi pesmama traže novi idealizam, iako ima i potpuno ličnih pesama. Namera je bila pružiti ljudima nešto s čime se mogu povezati", rekao je Marr.

Kroz godine je uspevao da ostane muzički veoma svež i da prati modernu scenu, a opet i da stvori savršen sklad bunta i protesta sa komercijalnim indi-pankom.

Inače, vrhuncem karijere benda The Smiths smatra album "The Queen is Dead", tako da će, pored pesama sa svojih albuma, na Belgrade Beer Festu izvesti i nekoliko najvećih hitova grupe The Smiths.

Ovo je jedini koncert Johnnija Marra na turneji za koji se ne prodaju ulaznice, jer je ulaz na Belgrade Beer Fest trladicionalno besplatan.

strana 1 od 31 idi na stranu