Rošomon u Bitef Teatru

U Bitef Teatru 25. maja u 20 časova biće izveden multimedijalni istraživački projekat "Rašomon", nastao na osnovu pripovedaka Riunousuke Akutagave "Rašomon" i "U čestaru", u režiji Anete Stojnić.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

02:19

Default images

U predstavi "Rašomon" glume Mariana Aranđelović, Jelena Angelovski, Vladimir Ćirković i Nikola Vasiljević.

Opisujući "Rašomon" rediteljka i dramaturg Aneta Stojnić navela je: "U svetu u kom ratove vode mediji, ljudi se ubijaju iz ubeđenja, a novac i politička moć odlučuje šta je istina, percepcija onoga što prihvatamo kao realnost postaje klizav teren. Na osnovu čega birate u šta ćete da verujete? Da li je moje stvarno - stvarno? Ili smo svi samo likovi u nečijem košmaru?"

Uzbudljivi psihološki roman "Rašomon" Rinosukea Akutagave,koji je postao svetski priznat i naročito poznat nakon filma Akira Kurosave, štampan je 1915. godine.

Aneta Stojnić, rođena je u Beogradu 1981. godine. Akademiju umetnosti Braće Karić, odsek pozorišne režije u klasi profesora Nikite Milivojevića i Anite Mančić završila je 2004. godine. Kroz učešće na internacionalnim radionicama u zemlji i inostranstvu izučavala je različite glumačke tehnike kao što su biomehanika, Mihail Čehov tehnika, korporalna mima, comedia del’arte. U kontekstu pozorišne antropologije istraživala je tradicionalne pozorišne forme kao što su No teatar, balinežanski Gambuš ples, brazilski Orixa ples, indijski Odisi ples.Tokom 2005. usavršavala se na ISTA-International School of Theatre Antropology , Danska, koju vodi Eugenio Barba i u The Centre for Study Jerzy Grotowski`s Work and for Cutural and Theatrical Research u Vroclavu, Poljska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: