Objavljen prvi Keruakov roman

Prvi roman kultnog američkog pisca Džeka Keruaka (Jack Kerouac), za koji se decenijama smatralo da je izgubljen, nedavno je objavljen u Severnoj Americi i to četrdeset godina nakon smrti autora.

Izvor: B92
Podeli

Svoj prvi roman Kerouac je napisao sa svega dvadeset godina. Delo “More je moj brat” (The Sea Is My Brother) inspirisano je piščevim iskustvom u pomorskoj trgovini.

“Roman opisuje odnos sa njegovim najboljim prijateljem Sebastianom Sampasom kao i njegov život i iskustva na moru”, kazala je urednica izdanja Dawn Ward za BBC. “Knjiga je zaista važna jer pokazuje kako je Jack razvijao svoj process pisanja.”

Delo je otkrio suprug Kerouacove sestre u piščevim zaostalim stvarima. Ward dodaje da su analizom pisama koje su dva prijatelja razmenjivala u tom periodu otkrili mnoge zanimljive stvari o piscu, između ostalog i koje je autore čitao i šta ga je privlačilo u književnosti tog doba

Prema njenim rečima, značaj roman “More je moj brat” je, između ostalog, i u tome što čitaocima otkriva stranu pisca koju ne viđamo često u njegovim knjigama.

Rođen 1922. godine Jack Kerouac počeo je da piše kao veoma mlad, uvek noseći sa sobom beležnicu u kojoj je upisivao svoja zapažanja i pisao duga pisma prijateljima i porodici. Pre nego što je postao poznat pisac radio je kao sportski reporter i građevinac, a dva puta se pridruživao američkoj pomorskim trupama.

Njegov prvi objavljeni roman “Grad i selo” ugledao je svetlost dana 1950. godine. Iako su reakcije kritike bile veoma pozitivne, delo nije odmah oduševilo publiku pa je Kerouacu trebalo šest godina da nađe izdavača za svoje novo delo, roman “Na putu”.

Upravo zahvaljujući toj knjizi Kerouac dobija veliku pažnju publike. Uz Allena Ginsberga i Williama S. Burroughsa on postaje jedan od glasnika “Beat generacije” koja je obeležila period posle Drugog svetskog rata.

Međutim, pisac se loše nosio sa neočekivanom slavom, što ga je odvelo u problem sa alkoholom, a potom i u preranu smrt sa samo četrdeset sedam godina.

strana 1 od 29 idi na stranu