Andrić je omiljen na “Fejsbuku”

Ivo Andrić i Fjodor Dostojevski omiljeni su pisci članova virtuelne društvene mreže “Fejsbuk” (Facebook), pokazala je anketa koju su sprovele beogradska izdavačka kuća "Laguna" i internet sajtovi MC Portal (www.mcp.com) i Knjige.pravac.com .

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

15:17

Default images

Omiljena domaća knjiga među učesnicima ankete je roman "Derviš i smrt" Meše Selimovića, dok je omiljena inostrana knjiga "Zločin i kazna" Fjodora Dostojevskog, saopšteno je iz "Lagune".

Za Iva Andrića opredelilo se 23 odsto anketiranih, dok je za Mešu Selimovića glasalo 15 odsto učesnika u anketi. Na trećem mestu je Milorad Pavić koji je dobio pet odsto glasova.

Kada su birali inostrane pisce, anketirani su se u 21 odsto slučajeva opredelili za Dostojevskog, dok su svi ostali pisci dobili znatno manje glasova. Najviše učenika u anketi glasalo je za Hermana Hesea i Paola Koelja, koji su dobili po sedam odsto glasova.

Zanimljivo je da je, kada je o inostranim autorima reč, 29 odsto označenih pisaca s ruskog govornog područja, a među njima su, pored Dostojevskog, Lav Tolstoj i Mihail Bulgakov, dok je 27 odsto s engleskog govornog područja, navodi se u saopštenju.

Anketa je pokazala da su sve popularniji i pisci sa španskog govornog područja, za koje je glasalo 13 odsto anketiranih.

Pored "Derviša i smrti", među omiljenim domaćim romanima su "Na Drini ćuprija" Iva Andrića i još jedno Selimovićevo delo "Tvrđava".

Kada je o inostranim delima reč, za "Zločinom i kaznom" sledi roman "Lovac za zmajeve" Haleda Hoseinija, zatim "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa, zatim "Braća Karamazovi" Dostojevskog i "Alhemičar" Paola Koelja.

Među omiljenim knjigama preovlađuju dela autora s engleskog govornog područja (32 odsto), a najviše Justejna Gordera, Vilijama Pola Janga, Dena Brauna i Oskara Vajlda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: