Izložba o Dositeju Obradoviću

U okviru 52. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga otvorena je Izložba o životu i delu prosvetitelja Dositeja Obradovića, posvećena 200. godišnjici njegovog dolaska u Srbiju.

Beta.
Podeli

Izložbu na galeriji Hale XIV Beogradskog sajma otvorila je direktorka Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda Ljiljana Čubrić, koja je i autorka postavke.

Govoreći o značaju Dositeja u prosvećivanju srpskog naroda i u stvaranju moderne srpske književnosti, Čubrićeva je istakla da bi i sledeća godina mogla da bude proglašena Dositejevom, jer se tada obeležava dva veka od osnivanja Velike škole, čiji je on bio inicijator.

Izložbu o Dositeju Obradoviću, na kojoj su predstavljeni dokumenti koji svedoče o Dositejevom životu i radu, mapa njegovih putovanja po Evropi i reprodukcije njegovih portreta, dela istaknutih srpskih slikara, podržalo je Ministarstvo za dijasporu Srbije.

Pred Beogradski sajam knjiga, Zadužbina “Dositej Obradović”, Ministarstvo kulture i Beogradski sajam ustanovili su i književnu nagradu “Dositej Obradović”.

Novoustanovljenu nagradu austrijskom izdavaču Alojzu Vizeru uručio je srpski ministar kulture Vojislav Brajović za kontinuirani i jasni doprinos u promociji našeg književnog stvaralštva u svetu.

Brajović je podsetio da prosvetiteljstvo ima dugu tradiciju u Srbiji i da je pre 200 godina u nju stigao Dositej koji se zalagao da Srbija ne živi mimo sveta.

Brajović je rekao da mu je drago što nagrada nosi Dositejevo ime i što je otišla u ruke čoveku koji je na nemačkom jeziku objavio dela Andrića, Crnjanskog i mnogih drugih srpskih pisaca.

strana 1 od 20 idi na stranu