Preminuo Erih Koš

Književnik i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Erih Koš, preminuo je 25.maja u Beogradu.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 25.05.2010.

17:36

Default images

Akademik Koš je rođen u Sarajevu 1913. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1935. godine. Učestvovao je u narodnooslobodilačkom ratu, a posle oslobođenja, bio potpredsednik Komiteta za kulturu Vlade FNRJ, a zatim i načelnik Ministarstva za kulturu i prosvetu u Saveznom izvršnom veću.

Od 2001. obavljao je funkciju člana Predsedništva SANU. Tokom svoje naučne karijere bio je član: Jugoslovenske lige za mir, nezavisnost i ravnopravnost naroda, Udruženja književnika Srbije, PEN kluba Srbije i Međunarodnog PEN kluba.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su nagrade Saveza književnika Jugoslavije, Oktobarska nagrada Beograda, NIN-ova nagrada, Sedmojulska nagrada Srbije za životno delo.

Svoja dela objavljivao je pod pseudonimom E. Minić, a neka od njih su: "U vatri", "Tri hronike", "Zapisi o mladim ljudima", "Vreme", "Kao vuci", "Sneg i led". "Novosadski pokolj", "Imena", "Dosije Hrabak", "U potrazi za Mesijom", "Bosanske priče", "Samforova smrt", "Miševi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: