Gergijev uručio nagrade pobednicima Festivala ruske muzike „Boljšoj“

Na Mećavniku se završio festival klasične muzike "Boljšoj", koji se već peti put zaredom održava uz podršku kompanije "Gasprom njeft".

Podeli
Foto: NIS
Foto: NIS

Tokom dva dana, 62 mlada talenta iz Srbije, Republike Srpske i Rusije su se družili, učili od slavnih majstora i, naravno, borili za nagrade festivala. Tokom svake festivalske večeri, gledaoci su mogli da uživaju u nastupima poznatih muzičara – violinista Romana Simovića i Tatjane Samuil, mecosoprana Milijane Nikolić, violončeliste Justusa Grima. Oni su svirali u pratnji Simfonijskog orkestra "Boljšoj" kojim je dirigovao Srboljub Dinić.

Među učesnicima konkursnog programa u grupi 18-25 godina, najbolji je bio srpski kvintet harmonika iz Istočnog Sarajeva – Accordeus. Zlatnu nagradu uručio im je umetnički rukovodilac Marijinskog teatra, dirigent Valerij Gergijev; Srebrnu matrjošku dobila je flautistkinja Ana Malkov (Novi Sad), Bronzanu matrjošku dobila je pijanistkinja Ivana Damjanov (Novi Sad).

Foto: NIS
Foto: NIS

U uzrasnoj kategoriji 13-17 godina, Zlatnu matrjošku osvojila je pijanistkinja Svetlana Zvereva iz Sankt Peterburga, srebrnu matrjošku dobila je pijanistkinja Jana Jakovljević iz Beograda, a bronzanu matrjošku osvojila je sopran Violeta Sabajeva iz Omska.

U okviru novog programa "Dijalog talenata" pred gostima festivala nastupili su mladi muzičari - Aljona Rostovska (sopran, Rusija), Aleksa Mirković (harmonika, Srbija), Mina Radivojević (sopran, Srbija), Jelizaveta Antonova (vokal, Rusija), Aleksandra Latinović (violina, Srbija) i Vladislav Handogij (klavir, Belorusija).

Foto: NIS
Foto: NIS

Iznaneđenje za goste i učesnike festivala bio je otvoreni majstorski čas Valerija Gergijeva koji je održao orkestru "Boljšoj".

Foto: NIS
Foto: NIS

.

Muzika

strana 1 od 1277 idi na stranu