Smanjeni Met Dejmon i Kristof Valc kao Srbin otvorili Mostru

Venecijanska Mostra, najstariji filmski festival počeo je svoje 74. izdanje sočnom društvenom satirom u obliku naučne fantastike u kojoj Met Dejmon odlučuje da se smanji kako bi živeo u izobilju i spasio planetu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

08:30

Smanjeni Met Dejmon i Kristof Valc kao Srbin otvorili Mostru
Foto: YouTube screenshot

Američki reditelj Aleksander Pejn, izvrstan analitičar ljudskih slabosti, ostvario je sigurno jedan od svojih najoriginalnijih filmova. "Downsizing" (Smanjivanje) je bajka o potrošačkom društvu, potrazi za srećom i o ugroženom životnom prostoru, kojim je zabavno započela Mostra.

Dobio je pohvalne komentare profesionalne štampe, pa Holivud Reporter ističe da je "Pejn ostvario kreativni džekpot", a časopis Varajeti govori o "živahnom i dubokom filmu za odrasle koji će se dopasti publici".

U filmu "Downsizing" Bračni par iz Omahe, Met Dejmon i Kristen Vig, smanjuje na veličinu minijaturnih ljudi kako bi poboljšali svoj život i rešili probleme.

U filmu igra i dvostruki oskarovac Kristof Valc, i to srpskog plejboja po imenu Dušan.

Pejn je do sada dobio šest nominacija za Oskara, a tu nagradu je osvojio dva puta, i to za najbolji scenario za filmove "Stranputica" i "Potomci".

Njegov sedmi film se takmiči u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s još 20 konkurenata.

Dug put do jednakosti muškaraca i žena

Predsednica žirija, američka glumica Anet Bening ocenila je da predstoji "dug put do postizanja jednakosti muškaraca i žena u filmskoj umetnosti, iako izgleda da se stvari kreću u pozitivnom smeru".

U zvaničnoj konkurenciji takmiči se pet američkih reditelja, četvorica Italijana, dvojica Britanaca, tri Francuza, te po jedan Meksikanac, Australijanac, Izraelac, Libanac, Japanac i dvoje Kineza koji će predstaviti 21 film, među kojima je jedna jedina žena Kineskinja Vivian Kju s francusko-kineskim filmom "Anđeli nose belo".

Slabu zastupljenost žena na konferenciji za novinare komentarisala je Bening i rekla da predstoji "dug put do jednake zastupljenosti žena na filmskim festivalima, ali da veruje da se krećemo u pozitivnom smeru".

Istakla je da je oduševljena što je izabrana za predsednicu žirija, što je počast koja se u poslednjih deset godina na Mostri ukazivala jedino muškarcima. Tek je 2006. francuska glumica Katrin Denev predsedavala žirijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: