Dikaprio: Zao da gori ne može biti

Navikli smo da Leonarda Dikaprija (38) u svim filmovima gledamo kao heroja. Međutim, kad je odlučio da prihvati ulogu negativca u novom filmu Kventina Tarantina „Đangova osveta” (Django Unchained), nije želeo da se štedi. Pitanje je samo bilo, koliko je loše je previše loše?

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

21:57

Default images

Dikaprio tumači Kelvina Kendija, uvrnutog nehumanog vlasnika plantaže u filmskoj priči koja se odigrava na Jugu pre Građanskog rata.

Robovlasnik bez imalo humanosti ili pristojnosti (pa ni dentalne higijene), Kendi je zaista oduran lik. Toliko oduran da je Dikaprio priznao Vibe magazinu da je njegova prva reakcija nakon pročitanog scenarija bila, „Da nismo malo preterali?”

„Đangova osveta” je priča o robu (Džejmi Foks) koga angažuje lovac na glave (Kristof Valc) da mu pomogne pri uhvatanju dvojice braće. Njihova potraga dovodi ih do Kendijeve plantaže, gde se nalazi Đangova žena Brumhilda (Keri Vošington). „Kendilend” je okrutno mesto na kome se organizuju borbre robova i razni drugi užasi. „Bilo mi je teško da zamisilim sve to”, kaže Leonardo.

„Morao sam da igram nekog užasnog i ozloglašenog lika sa kojim nisam mogao da se poistovetim ni na jednom nivou".
„Sećam da sam na prvoj čitalačkoj probi imao gomilu pitanja o količini nasilja, rasizma i eksplicitnog rečnika... Prva rekacija je bila, ‘Jel moramo da idemo ovako daleko?’”

Međutim, Dikaprio je zaključio da je Tarantinov beskrupulozni filmski jezik bio neophodan za pričanje priče, baš kao i u krvavim „Prokletnicima” (Inglorious Basterds).

Kada je konačno uspeo da pređe preko te odvratnosti koju je gajio prema svom liku, Dikaprio se osetio oslobođenim.

„Igranje loših momaka vam otvara vrata ka brojnim mogućnostima gde nema ograničenja ni pravila... Odvodi vas do najtamnijih kutaka vaše ličnosti i dozvoljava da ‘kopate’ po tome.”

Kad se jednom prepustio ulozi, iznenadio se kuda ga je to odvelo: „Stigao sam do mesta koja nisam mogao ni da zamislim. Uloga je zaista počela da vodi svoj život, nezavisno od mene”.
I reditelj Kventin Tarantino je priznao da je Kelvin Kendi otišao korak dalje od svih loših momaka iz njegovih filmova.

„On je prvi zlikovac kog sam stvorio koji mi se nije dopao”, kazao je Tarntino u intervjuu za Playboy.
„Obično volim svoje negativce koliko god da su loši, ali Kendija sam mrzeo iz dna duše”.

Možete misliti koliko je onda Kendi loš!

Iako je prijatelj sa Dikapriom preko 15 godina, Tarantino je priznao da mu on nije prvi bio na pameti dok je stvarao Kendija. U glavi je imao nekog starijeg glumca.
Međutim, scenario je prepravljen da bi lik bio prikladniji Leovim godinama.

"Đangova osveta" dolazi u srpske bioskope 17. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: