Duško Paunković predsednik NSK-a

Na 10. redovnoj sednici Nacionalnog saveta za kulturu za novog predsednika tog tela izabran je prevodilac Duško Paunković, a članovi Saveta saglasili su se, povodom informacija o mogućem ukidanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, da on kao ustanova od velikog kulturnog značaja za Republiku Srbiju treba da nastavi sa radom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na juče održanoj sednici Paunković je jednoglasno izabran za novog predsednika na predlog Dušana Otaševića, koji je vršio tu funkciju od septembra 2011. do septembra 2012, ali se iz ličnih razloga povukao s položaja po isteku jednogodišnjeg mandata, predviđenog Poslovnikom o radu Nacionalnog saveta za kulturu, saopštio je Savet.

Na dnevnom redu Desete redovne sednice Saveta bili su i rasprava o godišnjem izveštaju o radu Saveta, koji Savet podnosi Narodnoj skupštini i informacija o stanju u zaštiti kulturnog nasleđa.

Dva člana Saveta podnela su ostavku na članstvo u Savetu: Muhedin Fijuljanin, koji zbog imenovanja na položaj državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne može više da obavlja dužnost člana Saveta i Gordana Komad Arsenijević, koja je onemogućena da učestvuje u radu Saveta zbog povećanog obima profesionalnih obaveza.

Savet se saglasio da, povodom situacije sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, izda sledeće saopštenje: "Oslanjajući se na informacije iz medija po kojima Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka preti ukidanje, Savet je na Desetoj redovnoj sednici NSK, održanoj 5. septembra 2012. zaključio da Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao ustanova od velikog kulturnog značaja za Republiku Srbiju treba da nastavi sa radom".

Ostalo

Mikser: Od 28.maja do 2. juna 2013.

Nezavisna kulturna organizacija Mikser najavljuje datume jubilarnog 5. izdanja festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja do 2. juna 2013. godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na preko 15 hektara gradske površine.

Ostalo sreda 26.09. 10:35 Komentara: 0

Danas je Evropski dan jezika

U Srbiji će danas. 26. septembra, povodom Evropskog dana jezika, biti održano vise manifestacija a centralna je svečani skup na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta kome će prisustvovati ministar prosvete Žarko Obradović i šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

Ostalo sreda 26.09. 09:38 Komentara: 0

Kako se (kulturno) stari u Srbiji?

Baka koja vesla, deka koji snima dokumentarni film ili režira predstavu, „visi“ na Fejsbuku, edukuje se, volontira, uobičajena je slika u mnogim evropskim zemljama. U Srbiji je pak ovo retka pojava...

Ostalo utorak 25.09. 10:27 Komentara: 13
strana 1 od 26 idi na stranu