Drugi BeFem 11. i 12. decembra

Drugi po redu BeFem održaće se 11. i 12. decembra u Kulturnom centru REX i Klubu Apartman. BeFem 2010 rezultat je saradnje i razmene znanja aktivistkinja i aktivista, teoretičarki i umetnica iz Švedske, Srbije i regiona, a podržan je od strane Švedskog instituta. Festival donosi diskusione forume, radionice, žensko filmsko stvaralaštvo, stand up komediju, stensil akcije, DJ performanse.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

12:33

Default images

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, promoviše ideje i politike feminizma. Festival je nastao kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom.

Program BeFema 2010 fokusiran je na preispitivanje i promišljanje različitih feminističkih strategija u procesu i borbi za emancipaciju žena, ali i izgradnji političkog modela društvene solidarnosti sa Drugim izloženim diskriminaciji. Istovremeno, cilj je i da dekonstruišu negativni stereotipi o feminizmu i feministkinjama, koji se iznova regenerišu u našem društvu i da se na taj način feministička akcija i teorija približi nekim novim generacijama.

PROGRAM 2. BeFem-a

11. decembar, subota
------Rex, Jevrejska 16------
14:00 Otvaranje
14.15-15.15 Razgovor: Humor kao feministička strategija
Feminizam se često vezuje za buku i bes, ljutu borbu. Ali feministički aktivizam nudi toliko razloga i mogućnosti za smeh i radost. Kako kombinovati političku akciju i veliku dozu humora pokazaće nam jedna stand up komičarka i crtačica stripa.
Govore: Liv Strömqvist, Moa Svan
15.30-16.30 Razgovor: Muškarci u feminizmu, muškarci o feminizmu
Da li je feminizam ekskluzivno žensko pitanje ili i muškarci mogu dati svoj doprinos? Ako je odgovor potvrdan, iz koje pozicije i sa kojom perspektivom, kakvom slikom budućnosti? Tri muškaraca iz Srbije i Švedska će izneti svoja iskustva i ramišljanja
Govore: Christoph Emanuelle Fielder, Ivan Živić, Relja Popović
Moderatorka: Hana Ćopić
17.00-18.00 Razgovor: Šta sad ljubav ima s tim*?
*feminizmom
Kako nastaje ideja o romantičnoj ljubavi? Ima li ljubavi bez znanja o njoj? Zašto heteroseksualna porodica predstavlja dominantnu matricu u organizaciji svakodnevnice? Šta možemo otkriti ako dekonstruišemo koncept ljubavi? I kakve veze Mileva Marić-Einsten i Whitney Houston imaju sa tim?
Govore: Liv Strömqvist (crtačica stripa), Jelisaveta Blagojević (filozofkinja) Moderatorka: Christina Wassholm
18.30-20.00 Premijera filma "12-15%”, 15 min
Dokumentarni film Ženskog INDOK Centra "12-15%" bavi se prisustvom i načinima predstavljanja žena i drugih marginalizovanih grupa u medijima. Bazira se na rezultatima višegodišnjih istraživanja medija Ženskog INDOK Centra, ilustrativnim primerima i intervjuima sa osobama koje se medijima bave na različite načine.
Kroz kolaž raznolikih iskustava, razmišljanja, kreativnih predloga o mogućim promenama, bogato ilustrovanih podacima i primerima, ova tema dobija nove dimenzije i otvara nova pitanja.



Autorke filma: Violeta Anđelković i Lidija Vasiljević
Govore: Violeta Anđelković i Lidija Vasiljević (Žindok), Minja Bogavac (dramaturškinja), Ivana Semerad (Elle magazin)

------Klub Apartman (Karađorđeva 43)------

21.30-22.00 Muzička priča Cicely Irvine (SWE)
U toku ovih pola sata Cicely nas vodi na putovanje kroz beskrajna prostranstva. Dopustite da muzika koju stvara plovi od nje ka vama, od vas ka njoj.
22.15-23.00 Trag ljudskih zuba Fens teatar (SRB)
“Trag ljudskih zuba” je predstava rađena po istinitoj priči o skloništu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Beogradu, koje je moralo biti zatvoreno nakon incidenta koji predstava prikazuje. U uloge Z.K. i Grozdane utkane su životne priče različitih žena iz skloništa i predstavljene su kroz dve životne priče. Predstava govori o ženama koje iz različitih situacija porodičnog nasilja odlaze u sigurnu žensku kuću / sklonište i o njihovim životima pre i posle izlaska iz situacije nasilja. Likovi takođe govore o svom telu, majčinstvu i seksualnosti, ali i svojim različitim stavovima obogaćuju tešku tematiku humorom, sarkazmom i ironijom. Tačnije, predstava je prožeta tragikomičnim dijalozima, usponima i padovima dveju potpuno različitih žena.
Uloge: Olga Blanarik - Shade i Biljana Stanković - Lori
Scenario: Mirjana Ojdanić
Režija: Biljana Stanković – Lori
23.00-23.20 Le wHORe (SRB)
Prvi feministički lezbejski hor u Srbiji pevaće neke slatke drage melodije, raznežiti vas i upaliti svetlost u vašim zenicama.
23.30-00.00 Stand-up comedy Moa Svan (SWE)
00.00-02.00 DJ Elle. M.(BiH)
02.00-04.30 DJane Jasmina (BiH)

12. decembar, nedelja
------REX, Jevrejska 16------
13.00-14.00 Tribina: Rasizam, homofobija, militarizam – feminističke strategije, odgovori i kritike
Šta su feministički koraci u borbi protiv straha, mržnje i nasilja? Kako solidarnost deluje u praksi i da li smo mi u njoj zaista tako dobri kako želimo da verujemo da jesmo?
Govore: Shadé Jalali (stručnjakinja za ravnopravnost), Vera Kurtić (Ženski prostor), Katarina Lončarevic (Centar za ženske studije, Beograd), Boban Stojanović (Kviria centar), Jelena Savić (aktivistkinja) Moderatorka: Adriana Zaharijević (Centar za ženske studije, Beograd)
14.15-16.00 Radionica: Metode za anti-rasističko i feminističko delovanje
Radionicu vodi Shadé Jalali.
16.30-18.30 “Stensil akcija”
Savladajte stensil tehniku, izađite na ulice i učinite vaš grad lepšim.
Radionicu vodi slikarka Anđela Mujčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: