Pračetov oproštaj uz posthumni tvit

Čuveni britanski pisac, autor serijala "Diskvet" i jedan od najtiražnijih britanskih pisaca svih vremena, ser Teri Pračet, umro je u 67. godini života.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2015.

16:23

Default images
Foto: Luigi Novi/Wikimedia.com

Pravo ime Terija Pračeta je Terens Dejvid Džon Pračet i rođen je 1948. godine u engleskom gradu Bikonsfildu.

Najpoznatiji je po serijalu knjiga komične fantastike „Disksvet“. One su se prodale u tiražu od 60 miliona primeraka i prevedene su na 33 jezika. Serijal „Disksvet“ sadrži preko 30 knjiga.

Teri Pračet je tokom karijere objavio 77 knjiga. Po njegovim romanima su snimani filmovi, pravljeni stripovi i pozorišne predstave.

On je devedesetih godina prošlog veka bio najtiražniji britanski pisac, a ukupno je prodao više od 90 miliona knjiga.

1998. godine je dobio Orden Britanske imperije za zasluge u literaturi, odnosno titulu ser. Tom prilikom je u svom šaljivom stilu izjavio:

„Pretpostavljam da se zasluge u literaturi sastoje u uzdržavanju od pisanja literature“.

U decembru 2007. je objavio da boluje od Alchajmerove bolesti.

Imao je nalog na Tviteru i jedan je od prvih pisaca koji je komunicirao sa svojim čitaocima putem interneta. Kada je umro, na njegovom nalogu na Tviteru pojavila se poruka „The end“ (kraj).

Preminuo je u svom domu okružen svojom porodicom dok je mačka spavala uz njegove noge u krevetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: