Likovni opus Mike Antića prvi put u Beogradu

U Domu Vojske Srbije u Beogradu otvorena je u ponedeljak uveče izložba "Legende", koja prvi put ujedinjuje umetnička dela Miroslava Mike Antića (1932-1986), pesnika, slikara i režisera, i Igora Antića (1962), njegovog sina, vizuelnog umetnika.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.10.2018.

09:45

Likovni opus Mike Antića prvi put u Beogradu
Printscreen / YouTube

U Velikoj galerije izložena su dela Miroslava Antića, a njegov sin kaže da je to 20 izložba njegovog oca, najveća do sada i prvo predstavljanje Mikinog likovnog opusa u Beogradu, podsetivši da je upravo taj segment Mikinog stvaralaštva ostao u senci njegove poezije, koju svi znaju, i filmova koji su najpre bili nagrađivani, a onda zabranjivani.

Antić je naveo uzore koji su u različitim periodima uticali na njegov rad, a jedini koji do sada nije spominjao je uticaj likovnog rada svog oca.

"Ova izložba je moj prvi pokušaj da napravim paralelu između naših razmišljanja i naših izraza i to pokazujući načine na koje svako od nas koristi tekst u svom umetničkom radu", rekao je Antić, otvarajući izložbu.

On je naglasio da praćenje trendova nikada nije bila ambicija njegovog oca i da njegov slikarski rad nije nikada bio svrstan u neki od istorijskih pravaca, kao i da je slikao isključivo da bi izrazio svoj temperament na drugačiji način.

Bez namere da svrsta delo svog oca u bilo koji pravac, jer smatra da se radi o izrazito osbenom stilu, Antić je skrenuo publici pažnju na različite faze u stvaralaštvu svog oca - od rane u kojoj su dela Mike Antića bliska vojvođanskom enformelu, do poslednje kada razuđene apstrakne oblike meša sa reljefnim figurativnim oblicima uz potrebu da im se da tekstualno značenje.

"Mikine mnogo puta precrtane i uokvirene beleške deluju kao crteži. U početku su reči pa i celi paragrafi bili upisani na poleđinu dela ili okolo slike u vidu humorističkog detalja ili posvete onima kojima je delo poklonjeno ili u vidu opisa vizije iz njegove mašte. Zatim su postepeno bili upisani u samu sliku. Moja namera je bila da njegove slike sagledamo kao produžetak njegove pesničke misli", objasnio je Antić.

Zato je reči svog oca odštampao i postavio kao svojevrsne legende, a tu su i Mikini komentari koji objašnjavaju naslikane prizore, kao i njegova kratka razmišljanja o umetnosti koja su nastala u kafanama, vozovima ili kod prijatelja.

U Maloj galeriji Antić je uradio na licu mesta svoju instalaciju "Nedovršena forma 3", prethodne dve je započeo u baštama Pariza i nacionalnim parkovima Amerike.

"Ovde se radi o veštačkoj biljci na čijim granama se nalaze listovi sa pitanjima, a ta pitanja su proizašla iz mojih razmišljanja da li se ono što nazivamo umetnošću kamuflaže može se smatrati delom savremene umetnosti", objasnio je Antić.

Izložba radova Miroslava Mike Antića biće otvorena u Velikoj galeriji do 27. oktobra, dok će izložba instalacije Igora Antića biti predstavljena publici u Maloj galeriji do 13. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: