Stripovi i Bilitis otvaraju Nova festival

Otvaranjem izložbe austrijskog savremenog strip kolektiva "Tonto Comics" i vizuelno-muzičkim parformansom novosadskih muzičarki okupljenih u kvartetu Bilitis, sutra u Pančevu počinje drugi "Nova festival".

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

09:22

Stripovi i Bilitis otvaraju Nova festival

U Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu biće postavljena izložba stripova kolektiva "Tonto Comics", čiji osnivači i učesnici, Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan, dolaze na festival.

Nakon otvaranja izložbe kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha "Different Trains", inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali jevreje u koncentracione logore.

Postava, koju čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem-Aksentijević (viola) i Pančevka Milica Svirac (violončelo), na osoben način interpretira jedno od najcenjenijih dela iz Rajhovog opusa, koje je nastalo 1988. godine i premijerno izvedeno u interpretaciji čuvenog Kronos Quarteta, a već sledeće godine dobilo je Gremi nagradu za najbolju savremenu kompoziciju.

Premda je "Different Trains" originalno napisan za gudački kvartet, u "domaćoj verziji" flauta menja prvu violinu, a koncertno izvođenje će pratiti i video rad grafičke dizajnerke Ivane Radmanovac, specijalno naručen za kvartet Bilitis.

"Nova festival" održava se do 15. oktobra u Pančevu, Beogradu i Kovinu, sa ciljem da predstavi savremene izvođačke prakse, orijentisane ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike.

U okviru centralnog muzičkog programa nastupiće pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu. Drugog dana festivala u Centru za kulturu Kovin koncerte će održati duo koji čine Jasna Jovićević i Gabriela Koso (Srbija), kao i Silard Mezei (viola) i Albert Markoš (violončelo).

Iste večeri u Studiju 6 Radio Beograda predstaviće se mlade i uspešne muzičarke Kaja Draksler i Susana Santos Silva (Slovenija/Portugal) koje su svoju saradnju krunisale prošle godine albumom "This Love".

Poslednjeg dana, 15. oktobra, u Domu omladine Pančevo nastupiće austrijski duo FredDo, a publika će još jednom moći da čuje violistu, kontrabasistu i kompozitora iz Sente Silarda Mezeia, ali ovoga puta sa njegovim sastavom Tubass Quintet u kome su četiri kontrabasa i tuba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: