Da li znate šta zaista označava Munkov "Vrisak"?

"Vrisak" norveškog slikara Edvarda Munka jedna je od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti, međutim, ako ste mislili da ova slika prikazuje lika koji vrišti, pogrešili ste, piše CNN.

Izvor: CNN
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Slikom 'Vrisak' Munk se priseća spektakularnog zalaska sunca u Oslu koji je nebo i oblake obojio dramatičnom crvenom bojom. Crveno, krvavo nebo uticalo je na njega da se oseća vrlo anksiozno. Umetničko delo je u velikoj meri odraz Munkovog raspoloženja", kaže Đulija Bartrum, kustoskinja izložbe posvećene Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Britanski muzej u Londonu izložiće crno-belu litografsku verziju slike na kojoj je Munk na nemačkom jeziku napisao da je kroz prirodu osetio veliki vrisak. Ruke iznad ušiju predstavljaju sablasnu figuru koja blokira vrisak prirode. "Valovitost lika je vizuelni prikaz onoga što Munk oseća", rekla je Bartrum. Istakla je kako je zbog emotivnog učinka veoma lako pogrešno protumačiti umetničko delo. "Možete to povezati s trenutnim raspoloženjem. Svako je imao takve trenutke očaja", pojasnila je. Godinama je ova slika korišćena u političkim kampanjama, međutim, Munk je njom izražavao lične emocije i nije nameravao da je koristi kao javnu poruku. Bartrum kaže da je tokom života čuvao svoju privatnost i da se plašio da je izgubio kontrolu nad svojim radom. "Možete je shvatiti lično, a možete i na politički način. Slika je tu i biće korišćena", rekla je kustoskinja Bartum. Rad na izložbi posvećenoj Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu počeo je pre pet godina. Izložba će biti otvorena od 11. aprila do 21. jula.

Slikarstvo

Mural beogradskog umetnika osvanuo u centru Madrida

Beogradski vizuelni umetnik Andrej Žikić Artez u prethodnom periodu obojio je zidove mnogih gradova, među kojima su Istanbul, Beč, Kairo, Almati, da bi prošle nedelje u okviru umetničkog sajma "Urvanity Art Fair" naslikao mural u jednoj od najprometnijih ulica u Madridu.

Slikarstvo četvrtak 14.03. 21:00 Komentara: 20
strana 1 od 2 idi na stranu