Izložba Leonida Šejke u galeriji "Uroboros"

Izložba "Soba Leonida Šejke" biće otvorena 28. aprila u galeriji "Uroboros" povodom 85 godina od rođenja tog velikog umetnika i teoretičara umetnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Autor postavke istoričar umetnosti Vladimir Vasić opredelio se za 63 dela nastala u periodu od 1955. do 1969. iz kojih se može steći uvid u sve faze Šejkinog stvaralašta, a novim čitanjem i sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko-estetskom utemeljenošću.

Za ovu priliku slike, objekti i crteži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, a većina dela će biti ponovo pred publikom nakon više od četiri decenije.

Leonid Šejka rođen je 24. aprila 1932. godine u Beogradu.

Posle završene Ruske osnovne škole, četiri razreda gimnazije i srednjotehničke škole (odsek arhitekture) 1949, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine.

Slikarstvom se bavio od 1950. godine. Bio je jedan od osnivača i teoretičara grupe "Baltazar" i uz Mira Glavurtića, Olju Ivanjicki i Vladana Radovanovića osnivač je pokreta "Mediala" (1957).

Prvi put je izlagao na grupnoj izložbi 1953. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je u Galeriji Grafičkog kolektiva 1958. godine.

Spada u red najznačajnijih umetnika druge polovine 20. veka kod nas.

Preminuo je 1970. godine u Beogradu.

Fondacija "Plavo", koju čine kreativni i organizacioni tim nekadašnje Galerije "Hexalab", u vreme trajanja izložbe priprema i predavanje za studente o značaju dela ovog avangardnog umetnika, a cela postavka biće zabeležena i dokumentovana kratkim desetominutnim flmom.

Izložbu prati i katalog sa tekstovima Dejana Đorića, Miodraga B. Protića i Branka Kukića i reprodukcijama svih eksponata sa izložbe.

Izložbu će otvoriti akademik Matija Bećković i publika će moći da je poseti do 15 maja.

Organizator izložbe je fondacija "Plavo", a ceo projekat je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu