SANU: Psihološkinja, vojnikinja, sekretarka - gramatički nepravilno!

Povodom još jednom aktuelne teme o rodno senzitivnom jeziku, promenama u srpskom, kao i u najavljenoj novoj regulativi i pravilima, na društevnim mrežama se pojavio ranije usvojen zvaničan stav Instituta za srpski jezik SANU o ovoj temi. Odbor za standardizaciju srpskog jezika Instituta je pre nekoliko godina doneo Odluku kojom se, kako SANU tvrdi, sa aspekta najvišeg lingvističkog autoriteta za srpski jezik, "stavlja tačka na sve dalje tvrdnje o ispravnosti rodno diferenciranog jezika".

Izvor: SANU
Pošaljite komentar
 1. Čemu građenje novih imenica u ženskom rodu ako već imamo muški? Razlozi su isti oni nekadašnji koji su proizveli učiteljicu, čobanicu, gazdaricu ili doktorku: potrebna nam je reč koju ćemo upotrebiti u rečenici kada želimo da pomenemo konkretnu ženu koja obavlja neko zanimanje, ali ne znamo ili ne želimo da navodimo i njeno ime, pa kao što već odavno govorimo da nam je zubarka popravila zub, učiteljica zadala domaći a čobanica prodala kozji sir, tako se danas ukazala potreba da ispričamo kakve je vežbe logopedica zadala detetu, koje je lekove tetki prepisala psihijatrica, šta je psihologica danas predavala na času. Svakako ne treba u takvim rečenicama upotrebiti muški rod, kao što, nažalost, otkako se pojavio tekst Sofije Miloradović, mnogi rade, pogrešno shvativši da 'generički muški rod' znači da je pravilno govoriti i 'moja psiholog' ili 'psiholog je rekla' uprkos tome što sama autorka u primerima uz muški oblik zanimanja obavezno navodi i ženino ime, jer je neophodno radi kongruencije.
  (Gaga, 31. oktobar 2019 13:01)

  # Link komentara

 2. Jednom u životu da se složim sa tim suvišnim azinarijumom državnih plaćenika, te femnacističke i neokomunističke deformacije jezika su sramota i rugoba za koju svako ko drži do elegantnog i normalnog jezika, bez bolesnog ideološkog novogovora, treba da ima nultu toleranciju.
   (EU Citizen, 15. oktobar 2017 15:37)

  # Link komentara

 3. Pusac - pusacica.
  (Kvante, 14. oktobar 2017 23:19)

  # Link komentara

 4. A muška babica ? Primalj i Primalja
  (Saul Goodman, 13. oktobar 2017 20:31)
  (ZG-EU, 14. oktobar 2017 22:58)

  # Link komentara

 5. Šta je problem sa mojom titulom?
   (arhitektkinja, 14. oktobar 2017 20:43)

  # Link komentara

 6. U potpunosti se slazem sa SANU. Politicki korektna degenerizacija srpskog jezika - ono malo sto je ostalo - otisla je predaleko i mora da se zaustavi po svaku cenu. Cak ni za 500 godina turskog jarma nas jezik nije toliko upropascen kao za poslednjih cetvrt veka. Ovim tempom Bosnjaci ce govoriti cistijim srpskim nego Srbi. Dosta vec jednom!
  (DEDA CVETKO, 14. oktobar 2017 20:21)

  # Link komentara

 7. Potpuno se slažem.
  Kada govorimo o zvanju (inženjer, matematičar, ekonimista..) trebalo bi koristiti naziv koji piše na diplomi, sertifikatu i sl.. Kada govorimo o funkciji ili zanimanju trebalo bi koristiti naziv koji piše u sistematizaciji radnih mesta.
  Činjenica je da su se nekada muškarci više školovali i učili zanate, a žene su više obavljale poslove u kući. Takođe, mnogo više muškaraca nego žena je obavljalo poslove za koje je potrebna veća fizička snaga (rudar, drvoseča, stolar...). Tako se razvijao i jezik.

  PS: @(Mantis, 13. oktobar 2017 22:44)
  "Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski jezik (govor i pismo)?"
  Odgovor: U Srbiji možemo da kupimo (i u biblioteci da pozajmimo) knjige hrvatskih pisaca pisane hrvatskim jezikom. Eto, neki građani Srbije čitaju knjige hrvatskih pisaca. Iznenađeni ste?

  "...no i dalje "češće" gledate hrvatsku televiziju (tiskovine)."
  Odgovor: A, zašto da ne gledamo, ako već plaćamo našem kablovskom operatoru (a on vašoj HRT)?

  "U Hrvatskoj svaki pojam (vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik."
  Pitanje: Da li lekar u Hrvatskoj ima pečat na kome piše 'internista kardiolog', a lekarka 'internista kardiologinja'?
  (A., 14. oktobar 2017 19:54)

  # Link komentara

 8. Za jezik su svi stručnjaci.
  A evo i nekoliko bisera od internet stručnjaka:

  "Gavran je muško od vrane".
  "Sudija je imenica ženskog roda"
  (sale, 14. oktobar 2017 17:25)

  # Link komentara

 9. Ja sam upravo dirnut kako ovde većina forumaša savršeno poznaje životinjsko carstvo pa još na i latinskom precizno barata nazivima ptica i svim njihovim osobinama. To je ono što sam hteo da izazovem svojom malom provokacijom - poplavu znanja iz oblasti zoologije - podržavam i naziv zoološkinja u skladu sa sebi dragom feminizacijom.
  (Gabran(a), 14. oktobar 2017 17:20)

  # Link komentara

 10. @Sava "Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti."

  Nisi u pravu, Savo. Tačno je da se u vokativu kaže: Luka! i Sanja! Ali, sa druge strane, kaže se: Mašo! Majo! Lano! Leno! Ivo!

  Evo, na primer, pravila koja određuju kako se gradi vokativ ženskih imena:

  [link]/
  (Marko, 14. oktobar 2017 16:47)

  # Link komentara

 11. Insistiranje na zakonom propisanoj jezički izraženoj rodnoj ravnopravnosti je definitivno krajnje diskriminatorski akt. Krajnje ponižavajući za sve osobe koje se ne deklarišu ili ne osećaju kao pripadnici muškog ili ženskog pola, jer ih takva "ravnopravnost" primorava na prihvatanje polne oznake. Jezik TREBA i MORA da se reformiže u RODNO NEUTRALAN!!!
  Amerika je našla rešenje: umesto naziva Latino, Latina uvodi se jedan naziv LatinX. (izgovor:LatinEX, kod nas bi bio nastavak IKS. Jednostavno, zar ne?)
  (Logic, 14. oktobar 2017 15:17)

  # Link komentara

 12. Програмерка, инжењерка, министарка, премијерка, возачица...

  Језик жив, а то што мушкарци показују страх од жена само показује да су постали слабићи. У Србији ионако влада псеудопатријархат јер су мајке патријарси!
   (Микица, 14. oktobar 2017 12:47)

  # Link komentara

 13. @13.oktobar: Nisi u pravu. Kada želiš da napišeš u dativu npr., naziv neke strane firme, koji ne može da se prevede, ili čiji naziv jednostavno, ne želimo da prevedemo na srpski, onda se svakako piše naziv te firme latinicom/alfabetom u originalu, stavlja srednja crta, i dodaje odgovarajući nastavak za dativ(pošto pričamo o dativu, a važi i za sve ostale padeže, sem nominativa, i akuzativa).
   (Smuleco, 14. oktobar 2017 12:42)

  # Link komentara

 14. @rasparava o reči vrana

  Vrana je imenica ženskog roda za rod ptica (lat. Corvus), i kao takva nema muški rod. Vrana (crna), kao pridev, svakako ima i ženski i muški rod - vrana i vranac.
  (crna i crn, 14. oktobar 2017 12:34)

  # Link komentara

 15. Sanu moj ponos ganu.
  (Pekingska patka, 14. oktobar 2017 11:57)

  # Link komentara

 16. majstor
  pcelar
  vodic
  prevodilac
  uplatilac
  metalostrugar
   (brana, 14. oktobar 2017 08:11)

  # Link komentara

 17. Potpuno su u pravu: reci za zanimanje su (i treba da budu) polno neutralna. Nije samo pitanje muska/zenske distinkcije, jer su onda transrodne osobe diskriminisane, pa je onda potreban i za njih poseban oblik. To ce izazvati potpuni haos u pisanju kao u Nemackom. Dodatna komplikacija u poredjenju sa Nemackim je da je u Srpskom i predikat u odgovarajucem rodu. Tako da je neutralizacija i upotreba plurala jedino moguce resenje. Naravno da se treba fokusirati na sustinu: poboljsanje prava i ekonomskog stanja zena, gay i transrodnih osoba, a ne na praznu formu.
  (Dr, 14. oktobar 2017 08:01)

  # Link komentara

 18. a zenski vulkanizer?
   (asomakum, 14. oktobar 2017 07:54)

  # Link komentara

 19. Mene leci doktorica a sije mi krojacica a pre nego sto dodjem Drzavnom Sekretaru na sastanak primi me njegova sekretarica ! Kad zabrljam odveze me Marica ! Akademkinjo - Koja si ti Carica !!
  (MrsiMudoje, 14. oktobar 2017 07:18)

  # Link komentara

 20. Koliko ste vi ljudi pod nekim teskim kompleksima kad ste sa ovolikom radoscu docekali ovu vest. Koji je to strah u vama od zena, koji strah od bilo kakve promene, to je potpuno ludilo...ovaj ukida beogradsku naglasak, ovaj pise protiv feminizma, onaj protiv zapada i svi se podrzavate kao...bolest potpuna, izopacio se narod u zavisti i zlu, sreca pibegoh od otrova preko pola sveta.
  (suke, 14. oktobar 2017 03:12)

  # Link komentara

 21. Suprotno, muška prostitutka, bi bila, pardon bio, prostitutkan.
  (Smuleco, 13. oktobar 2017 21:50)

  Технички гледано, проститут.
   (Јабучило, 14. oktobar 2017 01:17)

  # Link komentara

 22. SANU čine level 100 snobovi, ali ovde se slažem sa njima.
  (Igor, 14. oktobar 2017 00:55)

  # Link komentara

 23. @ Goran

  Ubicuša, ubicaljka, kilerica ...
  (Djoka Fleger, 14. oktobar 2017 00:50)

  # Link komentara

 24. Politicka korektnost je rak rana modernog drustva.
  (maks, 14. oktobar 2017 00:34)

  # Link komentara

 25. @Saul Goodman
  "A muška babica ?"

  Da, babac ili dedica pitanje je sad !
  (Kengura, 13. oktobar 2017 23:59)

  # Link komentara

 26. Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.
  (Rade, 13. oktobar 2017 16:06)
  Nasleđe pokojne Milke Canić koja je insistirala na takvom nakaznom naglašavanju kao ispravnom. Jadne voditeljke Slagalice su mnogo puta morale da se ispravljaju prema Milkinom novogovoru. Nema misterije, nije to čak ni "rts-ovski" naglasak, pogotovo ne srpski, već Milkina privatna misija.
  (Cane, 13. oktobar 2017 23:41)

  # Link komentara

 27. Ne ulazeći u tešku lingvističku terminologiju, voleo bih da mi neko obasni korene rodne neranopravnosti u srpskom jeziku, na primer, u sledećoj situaciji:

  Ivana Jovanović, diplomirani sociolog
  Ivana Jovanović, diplomirana sociološkinja

  Čini mi se da je u oba primera jasno da je reč o osobi ženskog pola, koja je diplomirala u oblasti sociologije. Zaista mi nije jasno kako gramaticki rod profesije, koja je verovatno istorijskom genezom postala imenica muškog roda, doprinosi rodnoj neravnopravnosti. Čak i za famozno pitanje zašto muškarci nisu medicinske sestre, mislim da su i muškarci i žene medicinski tehničari, svi su i arhitekte, tehnolozi... Čak i da je SANU rekao drugačije, nisam siguran da bih bio u stanju da kažem tehnološkinja. Ili da moje koleginice oslovljavam ekonomistkinjama... Zašto kad svi možemo da budemo jednaki, ekonomisti?
  (Don Kihot, 13. oktobar 2017 23:37)

  # Link komentara

 28. Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??  
  Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !! 
  (MF, 13. oktobar 2017 16:36) 
  Bitno da tvoje znanje buja kao pečurke u Černobilju. Muska vrana je gavran? To je kao kad bi rekao ,,muška lisica je vuk"
   (digao ruke, 13. oktobar 2017 23:27)

  # Link komentara

 29. Psiholog/psihološkinja - šnajder/šnajderistkinja....pfffff hahaha
   (pa-pa vucko, 13. oktobar 2017 23:21)

  # Link komentara

 30. Pitanjce za "kasapina"! Jesi li čitao "memorandum", i znaš li širi kontest situacije u kome je nastao? Jesi li čitao retrogradnog Dobricu Ćosića? A o tvojoj sreći... šta reći!?
  Uzgred, da si žensko, bio bi..... "kasapkinja", "kasapinica"?
  Elem, o ovim rodnoravnopravnim reformistima, odnosno njihovim stavovima bih mogao naširoko, ali....
  Hvala SANU, u ime nas, nešto manje rečitih! Jesam akademski gradjanin, ali biti akademik.... e bato, velika je razlika!
   (gegula, 13. oktobar 2017 23:19)

  # Link komentara

 31. Врхунац глупости је што су почели и МНОЖИНУ да убијају: "грађани и грађанке"...ееее.
   (sempervivum, 13. oktobar 2017 23:16)

  # Link komentara

 32. Bravo za SANU. Protiv mogu biti samo feministkinje koje zaradjuje debele pare od ino fondova.
   (Bekrija i Delija, 13. oktobar 2017 23:02)

  # Link komentara

 33. Vazda bilo. Nrgo, niko nr sme da zine protiv "poslanica" i slicnih im... ne znam na cemu su te su se usudili...
  (Paco, 13. oktobar 2017 23:01)

  # Link komentara

 34. Muškarac - medicinska sestra je SESTAR? SESTARAC?
   (miki, 13. oktobar 2017 22:52)

  # Link komentara

 35. Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
  Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
  (MF, 13. oktobar 2017 16:36)

  Ti zapravo ne razlikuješ vranu od gavrana, a držao bi prodike. I jeste, ljudsko je neznanje nabujalo i posmatra te iz zrcala, feminizatore.
  (Bar se posrami u anonimnosti doma svog, 13. oktobar 2017 22:51)

  # Link komentara

 36. Policijski oficir kažu ameri, ali bi se kod nas i zbog toga bunile i bile oficiruše. Muškarac koji puši je pušač, kako bi glasila ženska varijanta?
  (mup, 13. oktobar 2017 22:46)

  # Link komentara

 37. Uticaj hrvatskog jezika.
  Cesce gledam njihov televizijski program
  i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik
  unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja",
  ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica
  da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
  (olja, 13. oktobar 2017 14:27)
  ~~~…~~
  Nevjerojatno, pratiš TV programe strane države
  i još se usudiš komentirati riječi i govor te
  druge države. Pa tko je jadnog natjerao pratiti
  HRT, kad toliko patiš gledajući ga?
  Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski
  jezik (govor i pismo)? U Hrvatskoj svaki pojam
  (vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik,
  a da za to nismo pitali ni Srbe ni državu Srbiju.
  Vi Srbi stalno kukate kako su vam Hrvati napravili
  puno zla, no i dalje "češće" gledate hrvatsku
  televiziju (tiskovine). Nema vijesti i nema
  komentara u tim vijestima, a da netko od Srba ne
  spomene Hrvatsku po bilo kom pitanju i što brže
  bježimo od vas Srba, to ste vi uporniji pratite
  nas u stopu. Ludo, nevjerojatno, čak i bolesno!
  (Mantis, 13. oktobar 2017 22:44)

  # Link komentara

 38. U tekstu SANU lepo pise, samo valja pazljivo procitati:
  "Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."
  To znaci da u duhu jezika nije, na primer, borkinja, ali jeste profesorka--tako me vec decenijama zovu moji studenti--ili doktorka, kako ja zovem onu kod koje se godinama lecim.
  (MB Beograd, 13. oktobar 2017 22:44)

  # Link komentara

 39. @ (Artemida, 13. oktobar 2017 14:53)
  Upravo tako.
  Umesto rodne ravnopravnosti, ovako se upravo potencira razlika u rodovima.
  (Q, 13. oktobar 2017 22:37)

  # Link komentara

 40. S ponosom i odusevljenjem izjavljujem javno da nikada necu koristiti "rodno senzitivan" i "rodno diferenciran" jezik,te da nikada necu biti politicki niti rodno korektan! Po bilo koju cenu!
  (Oliver, 13. oktobar 2017 22:29)

  # Link komentara

 41. Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT. 
  Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...
  (Niskoleteći Aligator, 13. oktobar 2017 18:15)

  FIAT kao verzalna skraćenica, ali Fijat kad se verbalizuje. I šta imaš protiv ćirilice?
  Inače, čini se da to J zaista unosi zabunu. Ljudi pišu Ukraina, maica, fijoka, studijo... Dalje, usred teksta na srpskom, umesto u padežu, imenicu napišu u nominativu, pa stave crticu, pa padežni nastavak, pa još i na stranom jeziku (sa Tom Cruise-om). Onda, „tsunami“, „Tsonga“... Ma mozak mi utrne dok odgonetnem šta u tekstu piše. Da ne pričam da ispadam glupa u društvu! Na primer - „macval tea“ - mislila sam da se radi o nekom izraelskom brendu, dok pre neki dan nisam saznala da mu je ime „makval ti“. Razumem ja brendiranje i sve to, ali bilo bi zgodno da se usput napomene na kom jeziku da ga čitam, ako treba i da naučim još neki...
   (Deset godina lektorskih frustracija, 13. oktobar 2017 22:19)

  # Link komentara

 42. Hvala Bogu, da se čuje glas razuma. Rodna ravnopravnost se ne postiže ruiniranjem jezika. Srpski jezik se i bez uvođenja ovih nakaradnih izraza nemilice uništava, pre svega od strane medija i polupismenih novinara, koji ga sistemski uništavaju već decenijama.
  (NSpismenost, 13. oktobar 2017 22:15)

  # Link komentara

 43. Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
  Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika
  je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
  (MF, 13. oktobar 2017 16:36)
  ~~~…~~
  Divota od znanja...., a dijeli savjete. Ptice pod nazivom VRANA
  su porodica s par desetaka rodova i stotinjak vrsti. One najpoznatije
  mogu se svesti u sedam vrsti (dolje). Jasno, svaka od njih ima mužjaka
  i ženku, stoga nije ispravno Gavrana zvati mužjakom crne vrane, a crnu
  vranu ženkom Gavrana.
  Usput zanimljivost, u Hrvatskoj ne postoji crna Vrana (a ni u Srbiji).  VRANE
  ~~~~~~~~

  GAVRAN
  GAČAC
  SIVA VRANA
  CRNA VRANA
  ČAVKA
  ŠOJKA
  SVRAKA
  KREJA
  (Mantis, 13. oktobar 2017 21:59)

  # Link komentara

 44. vecinu ovih novih reci guraju razne nvo i neki mediji, a dobar deo njih su pokrali iz novog hrvatskog jezika ili bukvalno smisljali uz kaficu.
  (kataklinger, 13. oktobar 2017 21:55)

  # Link komentara

 45. @ (Goran, 13. oktobar 2017 15:33)

  I sudija i ubica su rodno neutralne imenice, jer možeš da kažeš taj/ta sudija i taj/ta ubica...
   (ja, 13. oktobar 2017 21:54)

  # Link komentara

 46. @ZK
  Ejjjj, cekaj... pa i gradjancici su u muskom rodu!
  Treba gradjancice i gradjancici. Pa ovo je da umres od smeha. Ziveo SANU!!!
  (dukka, 13. oktobar 2017 21:51)

  # Link komentara

 47. Suprotno, muška prostitutka, bi bila, pardon bio, prostitutkan.
   (Smuleco, 13. oktobar 2017 21:50)

  # Link komentara

 48. @MF
  Izvini ali vrana i gavran su razlicite ptice. Gavran lat. Corvux Corax a Vrana Corvux Corone. Ako je na latinskom razlicito onda su i razlicite ptice.
  Bice da je kod tebe neukost nabujala.
  Vi koji ste protiv odluka SANU-a, malo prionite na knjige i naucni rad pa kad postanete clanovi drigacije glasajte i donosite odluke. Ma sta je to tesko, samo su ucili ceo zivot i samo citali te neke knjige a i pisali bezvezarije.
  (dukka, 13. oktobar 2017 21:49)

  # Link komentara

 49. Napokon Srpska Akademija Nauka radi pravu stvar. Ovo da bude obavezno od sada u pravopisu. Dosta više zaglupljivanja i skrnavljenja srpskog jezika. Naročito zato što su te ženske odrednice počele da uvode čelnice pojedinih nevladinih organizacija, komunistkinje u duši, a sada kobajagi evropljanke.
   (Ana, 13. oktobar 2017 21:49)

  # Link komentara

 50. Napokon nesto pametno!
   (jeca, 13. oktobar 2017 21:15)

  # Link komentara

 51. Zanimljivo je da se na Zapadu u duhu rodne ravnopravnosti i tih pitanja baš insistira da se ne koriste nazivi funkcija i poslova u ženskom rodu, uz obrazloženje da je to naziv funkcije i da ne freba ulaziti u to kog je pola osoba koja je obavlja. Npr nema predsednice, ministarke, direktorke i sl. Na tom kod nas insistira jedino Jorgovanka Tabaković, koja uvek govori da je guverner, a ne guvernerka
   (digao ruke, 13. oktobar 2017 21:13)

  # Link komentara

 52. Dabome, pošto je mentalitet naroda jos u srednjem veku i jezik treba da ostane u skladu s tim. Nemojte ga slučajno prilagodjavati rodnoj ravnopravnosti! To je samo za pogani zapad. Žene mogu samo da budu čistacice, kuvarice, služavke i u najboljem slučaju vaspitačice i učiteljice. Akademik, inženjer, sudija, advokat, doktor, vojnik i ostale profesije koje bude poštovanje moraju ostati u muškom rodu, da se ne degradira krhka reputacija naših milih mačo Balkanaca.
  (v, 13. oktobar 2017 21:09)

  # Link komentara

 53. Svaka čast na obrazloženju. Potpuno objektivno, potkrepljeno naučnim činjenicama i bez ikakve ostrašćenosti. Zaista za svaku pohvalu.
  (Sheriff, 13. oktobar 2017 21:07)

  # Link komentara

 54. Као послодавац, често сам имао проблем око овога са разведеним, усамљеним и фрустрираним особама женског пола. Све су хтеле да буду неке "ице", "олошкиње", "иње" итд. Пошто сам школован исто као и оне, прво сам улазио у бескрајне расправе и убеђивања. А онда сам одлучио да ту нема сврхе уопште губити време, па сада СВЕ питам како желе да их ословљавам, шта желе да им пишем у уговоре. Неке желе да буду "олошкиње" друге желе да буду "олози" (психолози, социолози, неуролози) и то је то. Не правим више никакво питање. Није ми стало ни мало. Знам шта каже здрав разум, али не могу то да објасним некоме ко према мени наступа у афекту. Једном ми је једна "киња" рекла да сам "секретарица", на шта сам ја одговорио да немам ништа против докле год ме не бије, плата не касни и посао иде. Потом сам је питао јел жели да јој скувам кафу. Разговор се није баш лепо завршио. Е, да - и кад виде да пишем ћирилицом, обавезно кажу да сам конзервативни традиционалиста, патријархално усмерен. Урнебесно.
  (Једноставно решење, 13. oktobar 2017 20:58)

  # Link komentara

 55. U engleskom jeziku se kaze npr. psychologist tj. psiholog, muski rod. I niko nema problem s tim.
  Doctor takodje nema doctress, ali tamo gde ima smisla, kao i kod nas princ - princess, princ - princeza. I u engleskom postoje reci koje su muskog roda a oznacavaju zanimanje dakle one ne govore kojeg je roda osoba koja je tog zanimanja...
  Nazalost sve je bitno samo ne sustina, a svi koji se ovime bave i misle da je to najvaznije da li ce postojati vojnikinja ili nesto sl. nek pitaju decu u okruzenju imaju li mir stabilnost u kuci ljubav hranu knjige novac za skolovanje... Da imaju ne bi taj zenski rod bio problem i ne bi moralo ovako na silu da se gura...
   (DonnieDarko, 13. oktobar 2017 20:55)

  # Link komentara

 56. A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?
  (skroz nepismen, 13. oktobar 2017 14:14)

  Da takvo nesto postoji, verovatno bi bilo presidentess. Ali oni se trenutno zamaraju drugim ispiranjima mozgova i drugacijim tipovima sovinizma, no sto je jezicki. Naravno, engleski jezik nema veze s nasim. U nemackom su zbog Merkel izmislili nov pojam poput kancelarke. Sto se mene tice, nece mi neko nametati jezik. U normalnim drustvima on se menja prirodnim putem.
   (Dex, 13. oktobar 2017 20:53)

  # Link komentara

 57. Зашто је земља женског рода? Жена писац? Жена стоматолог? Жена варилац? Жена машинбравар? Рећи МЕНАЏЕРКА је потпуно граматички погрешно, и спада у домен накарадног изговора или сленга. Менаџер је страни термин, на српском се каже уредник. У том случају се каже "Она је уредник". Накарадни говор, граматички неисправан би био "Она је уредница". Ко уништава дух језика, тај је фашиста. Ето, жена фашиста? Фашистичарка? Фашисткиња? Фашисистичарка? Фашистичкиња? Нацистица? Нацистичарка?
  (ца ца ца, 13. oktobar 2017 20:52)

  # Link komentara

 58. Čovek obavlja posao i vrši funkciju. Ako se prihvati da radi rodne ravnopravnosti valja sve prebaciti i u ženski rod onda valja početi od čovečije. Inače kada svoju ćerku oslovim sa antropološkinja, odbrusio mi da je taj trend muška podmetačina kako bi se upravo napravila razlika. "Tata ja sam čovek stoga sam antropolog, antropološkinja je žena". Dete je potpuno u pravu i baca pravo svetlo na ovu pojavu.
   (aleksander, 13. oktobar 2017 20:50)

  # Link komentara

 59. mašinac - mašinka ;)
  (srecko, 13. oktobar 2017 20:50)

  # Link komentara

 60. Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ?? 
  Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
  (MF, 13. oktobar 2017 16:36)

  Može biti da znaš više od mene o gramatici, al o pticama ni blage veze, pa ti je primjer žešća glupost. Muška vrana je gavran?! Neznanje mu nabujalo, istom rodu, Corvus, pripadaju, ali to nije ista vrsta ptica uopšte
   (Simpatizer, 13. oktobar 2017 20:45)

  # Link komentara

 61. hehe a šta je sa "feminista" i "šovinistkinja" LOL
   (emigrant, 13. oktobar 2017 20:39)

  # Link komentara

 62. Molim vas prevedite mi sledeca zanimanja kako bih mogao da se rodno ravnopravno izrazavam:
  Skeledzija
  Kapetan broda
  Turisticki vodic
  Cirkuski klovn
   (Srdjan, 13. oktobar 2017 20:38)

  # Link komentara

 63. A muška babica ?
  (Saul Goodman, 13. oktobar 2017 20:31)

  # Link komentara

 64. Dete pilot? Pilotko!
  (neutrum, 13. oktobar 2017 20:00)

  # Link komentara

 65. Nije bitno kako je pravilno, bitno je kako feministkinje žele.
   (Nikola, 13. oktobar 2017 19:51)

  # Link komentara

 66. Strucnjaci za srpski jezik rekose svoje i hvala im! Ali, kao i obicno javice se "strucnjaci" koji bolje znaju a da nemaju ni znanja ni zvanja, da nam "objasne". Kad procitam pojedine komentare tih "svestrano obdarenih", pripadne mi muka.
  (neobavezno, 13. oktobar 2017 19:39)

  # Link komentara

 67. @Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
  (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

  A sta ako je doticna doktor i magistar srpskog jezika? Kako ce to zvucati? Doktorka i magistarkinja srpskog jezika? Sovinizam ili ne, glupost ostaje glupost.
  (Igor, 13. oktobar 2017 19:38)

  # Link komentara

 68. Sofija Miloradovic - Akademikinja
  (EU Peasant, 13. oktobar 2017 19:36)

  # Link komentara

 69. Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.
  (kasapin, 13. oktobar 2017 14:34)

  Aktivisto, Kapiraš li da nikog, iole pristojnog, više ne zanima šta o bilo čemu imaju reći ovdašnje NVO i tzv. civilno društvo? Vi ste prošlost i to je jedna od retkih dobrih stvari u ovoj zemlji. Ostao je samo krug vas denacifikatora koji jurite sopstvene repove i niste dovoljno značajbni ni da služite za sprdnju.
  (Liar, liar, pants on fire!, 13. oktobar 2017 19:22)

  # Link komentara

 70. Neverovatno je da se ovoliko omalovažava stav SANU. Ljudi koji komentarišu ovu vest uglavnom imaju svoje "mišljenje", a ovde je reč o stručnoj proceni najstručnijih lingvista koje naš jezik ima.

  O političkim diskvalifikacijama i uvredama na račun SANU ne treba trošiti reči. Ljudi koji ponavljaju reči (ili bar mišljenje) pokojnog Franje Tuđmana o SANU, a nazivaju to svojim stavom...
  (Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville, 13. oktobar 2017 19:14)

  # Link komentara

 71. Kako da nazovemo zanimanje muškarca koji radi kao babica ? Babac ili Dedica?
  Zašto ime cele životinjske vrste zovemo po ženki - lisica,veverica npr? A neke druge po mužjacima - Vuk,Medved npr?
  Mislim da je SANU ovaj put u pravu - rodna ravnopravnost se ne postiže menjanjem jezika. Rekao bih da se pre postiže menjanjem navika i odnosa prema suprotnom polu - muškaraca prema ženama i žena prema muškarcima.
  (Komša, 13. oktobar 2017 18:56)

  # Link komentara

 72. @Deka
  Da je Hilari pobedila ona bi bila President of USA a Bill takodje President of USA posto u Americi pocasno zvanje President of USA ostaje do kraja zivota a da je kojem slucajem neka druga zena postala predsednik njen suprug bi bio The First One Mister taj i taj (sto u svojoj istoriji jos uvek nisu imali slucaj) . Hilari na primer pred kraj mandata Bila Klintona prestala je da se oslovljava sa First Lady posto je postala senator USA i zvanicno oslovljavana tako i do kraja zivota bice oslovljavana Senator H.K. ili ex Senator H.K. ako vise nije clan senata (ili congresman) .
  (beli labud, 13. oktobar 2017 18:55)

  # Link komentara

 73. Kako se zove muska vrana? Vranko?
  (Smorko, 13. oktobar 2017 13:43)

  Vranac. Ali se upotrebom 'super-powers' prometne u konja.
  (Proko, kiša burazere., 13. oktobar 2017 18:53)

  # Link komentara

 74. Rodna neutralnost zavisi i od samog jezika. U engleskom je to prirodno stanje da su profesije rodno neutralne ali ne moze zbog toga to pravilo biti automatski primenjeno na sve jezike na svetu.
  (Sarkazam, 13. oktobar 2017 18:52)

  # Link komentara

 75. kako ta gramatika ne pali kod reči "sluškinja" ili "služavka", npr?
  (Laura, 13. oktobar 2017 18:49)

  # Link komentara

 76. Tzv. "dzenderizam", jedan od kamena temeljaca metastazirane i ekstremno agresivne "politicke korektnosti" liberalnog establismenta. Prevedeno na nutricionisticki rjecnik - nejestivo.
   (Boske, 13. oktobar 2017 18:39)

  # Link komentara

 77. Ne treba mi SANU, da znam da je ovo glupost. Jednostavno, ako bi bilo moguće da svi nazivi zanimanja imaju dva roda, onda bi i sve imenice mogle da imaju dva roda. A što su preskočli srednji rod?
  (On, ona ili ono uvek je psiholog, 13. oktobar 2017 18:38)

  # Link komentara

 78. Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
  (Tibor, 13. oktobar 2017 13:46)

  Nista drugo nego da rade svoj posoa a ovo je BAS njihov posao. A sto se tice procenata...
  1. Jtreba da na silu prime zene da bi bilo 50-50?
  2. U rudnicima je 99% muskaraca hocemo i tamo radnu ravnopravnost!
  I kakve veze ima procenat muskaraca u akademiji nauka sa pismenoscu. Da se odreknemo Vuka K jer je bio muskarac???
  Ajde ne lupetajte nema ovo veze sa sovinizmom! Ako ce neko da sroza poziciju zena u savremenom drustvu to ce uciti zene same i na dobrom su putu!
  (Alcale, 13. oktobar 2017 18:36)

  # Link komentara

 79. Kad sam ranije tvrdio isto to, rekoše mi da sam šovinista. Sad ispada da su samo one bile nepismene. :)
   (makijaveli, 13. oktobar 2017 18:31)

  # Link komentara

 80. Da li neko zna po kom pravilu zanimanja u ženskog rodu dobijaju nastavak -rka, a kada -ica? Koja je stvarna razlika u zanimnju između sekretarke i sekretarice?
  (Nesha, 13. oktobar 2017 18:29)

  # Link komentara

 81. @Gospođa Ministarka

  Bravo. Toliko su šizofreni da i imenicu sudija koja je inače ženskog roda, menjaju u to nešto sutkinja što ne znači apsolutno ništa.
   (Car, 13. oktobar 2017 18:25)

  # Link komentara

 82. Kako se kaze muska mazoretkinja?
   (Zanbezi, 13. oktobar 2017 18:24)

  # Link komentara

 83. "Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega."

  ...cudno se potpisuju ako sanu nema veze sa ovim tekstom...

  "Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ."

  ...tacno je da ne pise da su neispravni, ali pise jasno -

  "Коришћење паралелних форми или навођење форме у мушком роду са ознаком за наставак у женском роду непотребно оптерећује реченицу, уз сасвим изгледну могућност њеног довођења до апсурда"

  ...te apsurdne reci i jesu predmet sprdnje, a vrlo cesto su i potpuno besmislene...
  ...jedino ako uvedemo konkurs za najadekvatnije rodno ravnopravne reci, sto ce svakako biti nov izvor sprdnje po tom pitanju...
  (kraja, 13. oktobar 2017 18:21)

  # Link komentara

 84. @ LepiMaki
  Naravno da će se jezik promeniti ako za tim postoji potreba. I naravno da će lingvisti tu promenu uvesti u rečnik. Ali konkretna potreba ne postoji, ovaj pokušaj nasilnog uvođenja rezultirao je zgražavanjem naroda i opštom sprdačinom, a svakako se ne može nametnuti pod izgovorom političke korektnosti, koja je, iskreno, samo trenutna moda.
  Ljudi, čitajte dobre pisce i ne dajte da vas lažu.
   (Marija, 13. oktobar 2017 18:18)

  # Link komentara

 85. Odličan tekst!
  Još kada bi se neko odvažio da nešto slično napiše i u vezi sa pravilnom upotrebom slova "J"...
  Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT.
  Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...
  (Niskoleteći Aligator, 13. oktobar 2017 18:15)

  # Link komentara

 86. @Ivke
  Gde je to "čistačica" i "kuvarica",kod mene u firmi ima 60 njih i svi su KUVAR i HIGIJENIČAR!
  (sremac76, 13. oktobar 2017 17:58)

  # Link komentara

 87. Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.
  (Filolog, 13. oktobar 2017 15:15)

  Institut za srpski jezik SANU nema veze sa gramatikom i srpskim jezikom? Uzgred, tačno da ne piše za "psihološkinju", ali piše za "pilotkinju" i "borkinju", tačnije:

  "Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."
  (Pismenost, 13. oktobar 2017 17:57)

  # Link komentara

 88. Vidim da je ovo prihvaćeno sa oduševljenjem. Neću da kvarim ali imam dve male primedbe:

  Prvo, jezik se menja, u njega ulaze nove reči za nove pojmove, a sve te promene su nekad bile nove i parale su uši, pa smo se postepeno navikli. Nekada nisu ni postojala mnoga ženska zanimanja, jer žene su bile samo žene. Na primer, reč čistačica je izvedena iz reči čistač, dodavanjem nastavka za ženski rod. Žene vojnici su najnoviji dodatak današnjoj stvarnosti i normalno je da nam svaka reč koju izmislimo za njih "para uši" i zvuči rogobatno. Lično mislim da bi bilo logično da po ugledu na radnik-radnica bude i vojnik-vojnica (osim ako to možda već ne znači nešto drugo), a može i akademik-akademica.

  Druga primedba se odnosi na društvenu potrebu da se oznaka roda pridoda svim rečima koje označavaju neku vrstu identiteta, naročito profesionalnog ili titularnog. Ne bi trebalo olako da odbacujemo tu potrebu, jer to je način da nas upotreba jezika podseća na to da su žene važna i poštovana polovina ljudskog roda. Ipak, mislim da ne bi trebalo na silu dodavati DODATNE nastavke ženskog roda rečima koje su već prirodno u ženskom rodu, ali su se tradicionalno upotrebljavale da označe muškarce: sudija, vođa, ... itd.
  (sale, 13. oktobar 2017 17:53)

  # Link komentara

 89. Da ,taj novogovor RTS-a kada narocito akcentuju reči: A-ustralija,Va-trogasaca,Po-licajaca....Strašno da nema strašnije. Zakonom zabraniti!
   (kibo, 13. oktobar 2017 17:40)

  # Link komentara

 90. Trenerka..u trenerci!
   (Smuleco, 13. oktobar 2017 17:29)

  # Link komentara

 91. Pa Instituta za srpski jezik SANU bi valjda trebao da bude neki autoritet po tom pitanju. Meni se njihov stav sviđa i smatram ga logičnim. Standardizacija po ovom pitanju je neophodna, da bi se prekinulo ovo šarenilo. Bilo bi dobro kada bi za srpski jezik dobili neki "manual of style" poput brojnih koji postoje na engleskom jeziku (npr. AP Stylebook) koji bi pomogao da se unapredi i standardizuje komunikacija na srpskom jeziku.
  (Zoki, 13. oktobar 2017 17:24)

  # Link komentara

 92. Mnoge izmene u hrvatskom jeziku se prosto nisu primile kod naroda. Tako isto i ove izmene se neće primiti u srpskom jeziku koliko god zapinjali, a ako već sve ovo radimo radi ispunjavanja neke forme onda je čisto gubljenje vremena. Norveska je jedna od država sa najvećim stepenom ravnopravnosti polova pa opet nisu takli svoj jezik u kome prakticno postoji muški i srednji rod. Ženski rod postoji ravnopravno sa muškim, ali 90% reci se izrazava kroz muški rod. Reci poput žena, dama i još par imaju promenu u ženskom rodu, ali sve ostalo ide po muškom. Čudno da je ta država postigla daleko više na planu ravnopravnosti, a eto nisu pipnuli jezik i gramatiku. Suština je da nisu gubili vreme na ovakve stvari pa su imali vremena da rešavaju praktične probleme.
  (ono, 13. oktobar 2017 17:23)

  # Link komentara

 93. Žensko sam i bavim se poslom u kom dominira muški svet. Naravno, koristi se imenica muškog roda za naziv profesije. Izuzetno me pogodi kada neko pokuša da moje radno mesto imenuje u ženskom rodu i izričito to ne dozvoljavam. Za mene je ponižavajuće da neko treba da naglasi da sam ja žensko koje se bavi "muškim poslom". Bitno mi je da me prihvate ravnopravno sa muškarcima a naglašavajući da sam žensko čine upravo suprotno. Ne ljutim se na one koji pokušaju da koriste ženski rod, jer mnogi to čine ne znajući više šta kome godi... ali im dam do znanja da meni to nikako ne prija :-)
   (Žena, 13. oktobar 2017 17:13)

  # Link komentara

 94. "Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom" A što norma ne sme da se menja? Pa i nju su definisali neki ljudi.
  (a norma je bogom dana i ne sme se menjati, 13. oktobar 2017 17:11)

  # Link komentara

 95. "Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.
  (I ja tebe..., 13. oktobar 2017 15:09)


  vuk karadzic sa dorcola.
   (neutralni felsh, 13. oktobar 2017 17:05)

  # Link komentara

 96. Амин.
  (Медији нам уништавају језик, 13. oktobar 2017 17:05)

  # Link komentara

 97. @kasapin, 13. oktobar 2017 14:34

  Mozes li nam reci, molim te, sta si po obrazovanju i kojim to rezultatima u bilo kojoj naucnoj oblasti si dobio kompetentnost da marginalizujes SANU?

  To sto si napisao je ekvivalent recimo sledecem:

  Pera Peric, konobar iz Przogranaca, tvrdi da je Njutnov zakon o gravitaciji, obicno sarlatnstvo.

  Ti i SANU, ko Pera Peric i Njutn.
   (Mare, 13. oktobar 2017 16:56)

  # Link komentara

 98. Novi prevod krimi romana: "Ubijačica je bila pušačica pa je olakšala posao detektivkinji i sutkinji."
  (Vlajko, 13. oktobar 2017 16:52)

  # Link komentara

 99. Jos samo da se zakonom zabrani beogradski naglasak, milina.
  (jabote, 13. oktobar 2017 14:06)
  To ne postoji.
   (radijator, 13. oktobar 2017 16:42)

  # Link komentara

 100. Polaaaako. To su tek dva roda. NVO kaze da ih ima bar 70. E tad tek nastaje cirkus.
   (sladoledsmesom, 13. oktobar 2017 16:42)

  # Link komentara

 101. B R A V O !!!
   (verdict, 13. oktobar 2017 16:42)

  # Link komentara

 102. Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
  Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
  (MF, 13. oktobar 2017 16:36)

  # Link komentara

 103. Advokatica
  (Katarina nesic, 13. oktobar 2017 16:23)

  # Link komentara

 104. Jezičkim fašistima nedostaje pismenosti, kako na svom, tako i na drugim jezicima. Ako je imenica "konzul" u muškom rodu, to ne znači da je u pitanju muškarac već samo da je imenica, kao vrsta reči, u muškom rodu. To nije ništa drugačije od "kuća", "kasarna" ili "krompir". Kako u nemačkom imate "Kugelschreiber"(olovka, m.) ili "Brücke"(most, ž.). Tužno je da se o gradivu osnovne škole mora raspravljati u XXI v. ali kad pogledamo samo "Pokret ravnozemljaša" jasno nam je da se društvo nalazi u stanju intelektualne dekadencije.
  (Nemanja, 13. oktobar 2017 16:22)

  # Link komentara

 105. Psiholoskinja, vojnikinja i sl. nije GRAMATICKO pitanje, vec, kao sto ste u daljem tekstu citirali, LINGVISTICKO. Gramatika je, ipak, nesto drugo.
  (Novinari brljaju, pa ne priznaju to, 13. oktobar 2017 16:17)

  # Link komentara

 106. Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.
  (Rade, 13. oktobar 2017 16:06)

  # Link komentara

 107. Ja sam hemičarka, ali ne treba silovati da žena koja diplomira psihologiju bude psihološkinja. Kao što je nastrano akcentovanje reči laboratorija, vatrogasaca... smešno. Jezik postoji i ne treba da se prilagodjava pravilima, već pravila u realno mogućoj meri treba da postignu uniformnost koja već postoji u jeziku.
  (hemičarka, 13. oktobar 2017 16:03)

  # Link komentara

 108. Mene sve ovo prebacivanje u zenski rod strasno nervira. Ali, kad cujem ono: "Gradjani i gradjanke", samo sto ne umrem od muke. Pa, zasto zapostavljate nasu decu? Kazite onda "Gradjani, gradjanke i gradjancici".
  Sve sto je nekada bilo normalno, sada zele da promene, makar bilo i besmisleno.
  (zk, 13. oktobar 2017 15:57)

  # Link komentara

 109. Sve sle slažem, ali: gde se nalazi granica upotrebe muških i početak upotrebe ženskih oblika i nije li stvarnost ta koja tu granicu stalno pomera? Kako mogu da prestanem da koristim oblike učiteljica, pesnikinja, glumica, itd? Štaviše, sasvim je izvesno da su oni nastali iz muških oblika i da je dug period korišćenja učinio da se u potpunosti odomaće. Ne sporim ništa iz ove Odluke, ali ona ne daje odgovor na ovo pitanje.
  (Milan, 13. oktobar 2017 15:54)

  # Link komentara

 110. Nasilje nad jezikom je, za razliku od ostalih vrsta nasilja koja ostavljaju neizbrisiv trag na svemu što je ljudsko, najmanje opasno. Zašto? Zato što je jezik jači od svake grupe pojedinaca koji bi da ga modeluju po svojoj volji sve dok korišćenje datog jezika nije zakonom zabranjeno i kažnjivo. Pa i tada ga je mučno unistiti jer uništiti jezik znači uništiti zajedničko postojanje kolektiva u okviru odredjene kulturne matrice. Govor je stariji od pisanog jezika mnogo milenijuma, od pravopisa još više, a od svakog pojedinca onoliko koliko i postoji ljudska vrsta. Jedan jezik je živ dokle je živ i govor, a govor postoji da bi ljudi saopštavali jedno drugom ono što im pada na pamet za što kraće vreme. Ono što je nepraktično i nepotrebno ometa komunikaciju, govornici vremenom odbacuju kao nepotreban balast, a jezički pedanti i fašisti mogu nad tom činjenicom samo da čupaju kose dok im ne ostane nijedna dlaka na smrtnoj i malovečnoj glavi, sa samo jednim ishodom - sledeća lii naredna generacija lingvista mora da prizna svršen čin. Dvanadeset je zaboravljen jer je dvanaest ekonomičnije. Zašto se boriti za šesTsto kad je mučno i suvišno, a šesto isto to, samo mnogo lakše? Da bi sačuvali srpski jezik? Od koga, zaboga? Od Srba bez kojih ne bi postojao? A šta tek reći za pedagoškinje i psihološkinje? Čoveka zaboli i grlo i glava nad tom nakaradom. Doktorka i profesorka su se uspele do legitimnosti odozdo, iz govora, a ne dekretom. Ne liče na frankeštajne, nego na žene sa dnevnikom i slušalicama. Nikom, osim politički korektnim praznoglavcima, one karakondžule ne bi pale ni na pamet, ni na jezik, a sve i da im je SANU priznao pravo na postojanje, živele bi samo na papiru i u uskom krugu svojih ljubitelja. Govor ljudi nije sluga političkih teorija, već elementarna sila koja ima svoje zakone i red koji lingvisti samo proučavaju, prateći promene u tom čudesnom i živom biću. BRAVO za gospođu Miloradović koja je skromno ukazala na te cinjenice pionirima i pionirkama novog svetskog poretka.
   (kolateralna šteta, 13. oktobar 2017 15:54)

  # Link komentara

 111. Kaze se.: vojnicica, psihologinjica i sekretarica! :)
   (Kraken, 13. oktobar 2017 15:52)

  # Link komentara

 112. bravo... još da vrate vojsci naziv srpska vojska a ne vojska Srbije što je bilo naloženo od engleza
   (karma, 13. oktobar 2017 15:43)

  # Link komentara

 113. Пишите шта хоћете, лупајте минусе колико желите - унапред се декларишем као патриота и пре десничар него левичар, али, сматрам да се српски језик не развија како би требало. Да су жене пре 100 година могле да буду министри и секретари, одавно бисмо имали термине министарка (не у поспрдном значењу) и секретарка - као што имамо учитељица, глумица итд.

  И, да, термин полицајка је много економичнији и тиме за језик функционалнији него жена полицајац. Питање рогобатности није научно. Језик нам је ионако поприлично крут и неразвијен, па тим пре захтева развој и слободније механизме за творбу речи.

  У данашње време, наш проблем је што од свега правимо идеолошко питање, и тиме се, услед препирки које неизбежно настају, заустављамо у времену и простору, чинећи највећу штету себи самима.
  (П. П., 13. oktobar 2017 15:34)

  # Link komentara

 114. [link]

  Imenica "sudija" je muškog roda, a ne ženskog. Kao što je i imenica "ubica" muškog roda.

  I jedno usputno zapažanje. Ne sećam se da sam čuo od zagovornika ili zagovornica rodno senzitivnog jezika predlog kako nazvati ženu ubicu. Ubicica? Toliko o njihovoj nepristrasnosti i zalaganju za rodnu ravnopravnost preko silovanja jezika.
  (Goran, 13. oktobar 2017 15:33)

  # Link komentara

 115. Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti.
  (Sava, 13. oktobar 2017 15:29)

  # Link komentara

 116. @jabote
  I jos par nekih naglasaka pride . Imas moj glas.
  (dreuro, 13. oktobar 2017 15:26)

  # Link komentara

 117. Muka mi je vise od povladjivanja svima i svacemu.
  Zene treba postovati generalno, a ne izmisljati nevidjene gluposti kao znak njihove ravnopravnosti. Vicina reci koje se nakaradno imenuju u zenskom rodu su stranog porekla i ne postoji muski-zenski znacaj ie doktor,advokat,ministar,profesor itd do u beskraj.
  Univerzum mozda i ima kraj ali ljudska glupost nikako.
  (nisam znao, 13. oktobar 2017 15:21)

  # Link komentara

 118. Za muškarce treba zvati medicinskim sestrama... šta ima da se prave pametni! Što, šta fali da budu sestre?!
  (Lidija, 13. oktobar 2017 15:20)

  # Link komentara

 119. Odličan tekst.
   (samo komentar, 13. oktobar 2017 15:17)

  # Link komentara

 120. Mogu oni da stavljaju tačku koliko god hoće... ja da ih slušam neću!
  (Predrag, 13. oktobar 2017 15:17)

  # Link komentara

 121. Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.
  (Filolog, 13. oktobar 2017 15:15)

  # Link komentara

 122. Sada ce feministicke NVO da napadnu SANU i da kazu da to sto kazu je diskriminacije zena. Bilo mi super jednom neka emisija pre mozda godinu i nesto dana na nekoj nasoj tv, i pocne voditeljka odmah da se baca po rodno ravnopravnim terminima i goscu predstavi kao psiholoskinju ili socioloskinju ne mogu da se setim kojim se od ta 2 zanimanja bavila, a ova je presece odmah ja vise volim da me predstave kao psiloga ili sociologa .
  (NN, 13. oktobar 2017 15:14)

  # Link komentara

 123. "A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno."

  ...bauk komunizma kruzi srbijom...
  ...ova rodna ravnopravnost ne moze da bude nesto dalje od komunizma, ali, pre bih rekao da duh eucitizenizma kruzi srbijom...
  ...jos vas bole one "drugarice"...
  (kraja, 13. oktobar 2017 15:10)

  # Link komentara

 124. @Jos samo da se zakonom zabrani beogradski naglasak, milina.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jabote, 13. oktobar 2017 14:06)

  "Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.
  (I ja tebe..., 13. oktobar 2017 15:09)

  # Link komentara

 125. @Jovan:
  ---…--
  A koja je to vaznija tema za SANU? Da iskrce zakorovljene njive umesto nas, da okopaju kukuruz ili, da sednu za saltere i pokazu svetu kako se moze, cak i na tom mestu biti gospodin, da nauce drzavne sluzbenike da su tu da ljudima resavaju a ne da kreiraju probleme? Gospidine sve muke pocinju od nas ovakvih kakvi smo, te muke samo mi mozemo da resimo ako se promenimo, i to ne mnogo i drasticno, potrebno je samo malo, ali to je, cini se, najteze.
   (Mladen Mladenovic, 13. oktobar 2017 15:06)

  # Link komentara

 126. Radikalni feminizam je nesto najgore sto je doslo sa zapada.
  (Milan, 13. oktobar 2017 15:06)

  # Link komentara

 127. Hvala Bogu da je neko sa autoritetom konačno presekao celu situaciju i svima objasnio da je car go. Ne može se silovati jezik po nahođenju i potrebama arbitrarno shvaćene političke korektnosti ! Nametanjem suludih i nebuloznih formi u ime naopako shvaćene rodne ravnopravnosti, srpski jezik je u medijima i javnoj korespondenciji već počeo da dobija "frankenštajnovske" karakteristike - ne mogu ni da pronađem pridev koji bi najbolje prikazao moju užasnutost rigidnim i gotovo sumanuto bizarnim preobličavanjem imenica po svaku cenu i sasvim van duha i prirodnih odlika srpskog jezika (od "sociološkinja", "psihološkinja", "antropološkinja" i sličnih budalaština mi već i fizički pripada muka). Nije samo stvar u tome što smo od svog jezika počeli da pravimo degutantnu karikaturu, nego je to već počelo da dobija obrise orvelovskog "novogovora" - nasilnog preobličavanja iz političkih pobuda, što de fakto predstavlja smrtnu presudu za svaki jezik i vodi vrlo opasnim posledicama na širem planu. Nadam se da će SANU sada krenuti i dalje, jer nam se zbog dugogodišnjeg nekritičkog, lakomislenog i glupavog povođenja za stranim jezicima (a pre svega engleskim), u pisani i govorni jezik uvukla silesija potpuno neprirodnih, rogobatanih, stupidnih i iznad svega nepotrebnih izraza. Svaki jezik se menja i prirodno evoluira, ali ne tako da se iz njega na silu uklanja ono što od pamtiveka sasvim dobro funkcioniše i predstavlja esenciju njegovog identiteta kao takvog.
  (WotS, 13. oktobar 2017 15:00)

  # Link komentara

 128. A ima i jedan broj zanimanja koji bi, da smo ostali pri principu ravnopravnosti, morao da se "prevede" sa ženskog na muški.
  Primer: švalja. Muški, švaljer.
   (Vuja, 13. oktobar 2017 14:57)

  # Link komentara

 129. Kako se zove muska vrana? Vranko?
  (Smorko, 13. oktobar 2017 13:43)

  Pa Vranac, pobogu!
  (Plantaže 13. jul, 13. oktobar 2017 14:56)

  # Link komentara

 130. Sada objavljeno ovo saopstenje govori i o tome da smo mi super talentovani da eskiviramo Zakon. Gde god se za to ukaze i najmanja prilika. Mislio sam da Odbor za standardizaciju i pravopis srpskog jezika postoji samo na papiru, medjutim, sad vidim da oni rade i da su vec 2011. reagovali i dali jasna uputstva iz domena svoga delovanja, ali... mi smo mi.

  Ovo: psiholoskinja, vojnikinja... toliko rogobatno zvuci (kao i, npr., selfi. kruzer i sl.) da o tome mislim da nasa (srpska) javna rec insistira na tome samo da bi se "odgovorilo" na hrvatski novokomponovani govor.
  (Za rodnu ravnopravnost, ali ne na silu, 13. oktobar 2017 14:53)

  # Link komentara

 131. Meni upravo smeta davanje roda nazivima zanimanja jer se time upravo naglašava rodna neravnopravnost. Na primer inženjer je zvanje i baš zarad ravnopravnosti treba da ga koriste za označavanje zanimanja za oba pola. Nazivom inženjerka se upravo naglašava da je reč o ženi, dakle nije rodno neutralno.
  (Artemida, 13. oktobar 2017 14:53)

  # Link komentara

 132. Realno, SANU je mogao da donese i jednu i drugu odluku. Doneo je onu koja ide na stranu konzervativnog, patrijarhalnog duha. Argumentacija je veoma labava, maltene se tvrdi da jezik ne odrazava nas pogled na svet, sto je uvredljivo s obzirom na to da je 2017. godina i s obzirom na to da su u pitanju skolovani ljudi, strucnjaci. Poredjenje sa Engleskom je nesuvislo jer su mogli da se povedu i primerima drugih zemalja koji govore suprotno. U svakom slucaju, stali su na odredjenu stranu, i to je posteno. Doduse, po mom misljenju, onu koja ne donosi Srbiji nista dobro.
  (zimzeleni, 13. oktobar 2017 14:51)

  # Link komentara

 133. Trebali su da se izjasne i oko RTS srpskog novogovora.Mucno je to slusati.
   (com, 13. oktobar 2017 14:46)

  # Link komentara

 134. Potpuno podržavam ravnopravnost žena u svakom aspektu, ali da se razumemo, neće žene biti ništa ravnopravnije ako se kao pravilnim označi reči poput naprimer vojnikinja. Onim damama koje bi pošto poto da koriste slične reči koliko god rogobatno zvučalo, predlažem da sa rodnim izmenama u srpskom jeziku idemo do kraja. Ako ne mogu da budu više vojnici nego vojnikinje, onda u horoskopu ne mogu više biti ni ovan, bik ili jarac...
  (Bogi, 13. oktobar 2017 14:44)

  # Link komentara

 135. Treba napomenuti da ovo (pretpostavljam) ne znači da na primer doktorke sada moramo zvati doktorima. Priciznije, kao i do sada govorićemo npr. Ana Petrović, doktor medicine. Ili: uvodnu reč će održati doktor medicine Ana Petrović. Ali i: ovaj lek mi je prepisala doktorka Ana. Jer bi "ovaj lek mi je prepisala doktor Ana" bodlo uši ništa manje nego "borkinja". Tako i za druga zanimanja koja ne zvuče normalno u ženskom obliku, glumica, itd.
   (Ratko, 13. oktobar 2017 14:43)

  # Link komentara

 136. Potpuno irelevantno. Kasno ste se setili. U Srbiji govori i pise ko kako stigne, i to uglavnom nepravilno. Vi u akademiji nastavite da udobno sedite u tim kancelarijama dok vekovi prolaze i brisu nase istorijsko i kulturno nasledje.
   (Lozac kotlare, 13. oktobar 2017 14:40)

  # Link komentara

 137. Samo balavi neokomunsti žele rodno diferenciran jezik.
   (Hegel, 13. oktobar 2017 14:36)

  # Link komentara

 138. @skroz nepismen , ovaj clanak je vezan za gramatiku naseg a ne stranog jezika , ali za tvoju informaciju da je Hilari pobedila bila bi Madam President
  (Deka, 13. oktobar 2017 14:35)

  # Link komentara

 139. Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.
   (kasapin, 13. oktobar 2017 14:34)

  # Link komentara

 140. Žitije Brajanovo, scena sa stadiona na početku objašnjava ?
   (boris, 13. oktobar 2017 14:34)

  # Link komentara

 141. "Nacrt teksta odluke sačinila je Sofija Miloradović".
  Žena.
  Akademik.

  A za ove što viču "šovinizam" - da vas podsetim da funkcionalna nepismenost znači nerazumevanje pročitanog.
  A u tekstu sve lepo piše. Za funkcionalno pismene.
  (genije, 13. oktobar 2017 14:31)

  # Link komentara

 142. @ (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

  Upravo si promašio poentu celog teksta odluke (ili ga nisi ni čitao). Jasno se kaže "Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom i dobrom jezičkom praksom." Dakle, kod onih profesija gde je uobičajeno u govoru da se pravi razlika između muškog i ženskog roda, treba ih tako i upotrebljavati - dakle, učitelj/učiteljica, doktor/doktorka, radnik/radnica i tsl. je OK. Ali nije OK veštački rodno uobličavati profesije - vojnik/vojnikinja, medicinska sestra/brat, sudija/sudinica, trener/trenerka,...
   (ja, 13. oktobar 2017 14:30)

  # Link komentara

 143. Uticaj hrvatskog jezika.
  Cesce gledam njihov televizijski program i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja", ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
  Cuvajmo nas jezik i pustimo neka se bogati na nacin kako se oduvijek bogatio, a ne ugledanjem na nakaradnosti "srodnih" jezika.
   (olja, 13. oktobar 2017 14:27)

  # Link komentara

 144. Срби у 14 и 15 веку! Браво!
   (evo me u švaboviji, 13. oktobar 2017 14:22)

  # Link komentara

 145. Jezik nije nastao tako sto su ga stvorili lingvisti ili sanu. Ovakve izjave su samo politicko/demagski stavovi. Ako postoji potreba za jezickim promenama koje prate duh jezika, jezik ce se prilidagoditi i novi nacini izrazavanja ce se ustaliti.
  (LepiMaki, 13. oktobar 2017 14:21)

  # Link komentara

 146. Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
  (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

  A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno.
   (liberali - dojučerašnje komunjare, 13. oktobar 2017 14:20)

  # Link komentara

 147. Bravo SANU napokon ste progovorili o najvaznijoj mogucoj temi u ovoj koloniji Srbiji! Drugih supstancijalnih tema kao da nema ovde i danas ?
  (Jovan, 13. oktobar 2017 14:20)

  # Link komentara

 148. A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?
  (skroz nepismen, 13. oktobar 2017 14:14)

  # Link komentara

 149. Ako nije pravilno (a osim toga jeste i rogobatno) "psihološkinja", "vojnikinja", "sekretarka", "borkinja", nadam se da će se tu stati. Jer, stiglo bi se do "vozačica", "pušačica", "(poli)cajka", "prevodilačica", itd. Osim toga, od zanimanja u muškom rodu "trener", farmer i "traper" nastali bi delovi odeće "trenerka", "farmerke" i/ili "traperice".

  PS: Bilo bi dobro da se i imenica sudija definiše kao rodno nepromenjnljiva, jer je u ženskom rodu, tako da je prilično nakaradno reći "sutkinja", ili pak "sudinica", pogotovo što je potonji termin, ukoliko se prvo "i" ne izgovori dovoljno glasno, naziv za prostoriju u sudu.
  (Gospođa ministraka, B. Nušić, 13. oktobar 2017 14:12)

  # Link komentara

 150. Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
  (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

  Ti nema da brineš. Bilde je i dalje neprikosnoven.
  (Hasta la vista, activista!, 13. oktobar 2017 14:11)

  # Link komentara

 151. Е сад ми је лакше... да се не двоумим више између "тренерице" и "тренеркиње"...
   (Много сам памитан, 13. oktobar 2017 14:10)

  # Link komentara

 152. Kakav tekst covece! Opravdali su svoje akademsko ime
  (Ivan, 13. oktobar 2017 14:09)

  # Link komentara

 153. Podrzavam obrazlozenje SANU. Ali za koju deceniju sve ce to postati bespredmetno jer ce bela kuga i emigracija da zakucaju poslednji ekser u kovceg zvani Srbija.
  (Expat, 13. oktobar 2017 14:07)

  # Link komentara

 154. Jos samo da se zakonom zabrani beogradski naglasak, milina.
   (jabote, 13. oktobar 2017 14:06)

  # Link komentara

 155. Politička korektnost je ništa drugo do društveno prihvatljivo licemerje.
   (111, 13. oktobar 2017 13:59)

  # Link komentara

 156. Ovo su nametnuli u Kaliforniji, skoro su kaznili dečaka zato što je pogrešio i nije stavio imenicu u ženski rod. Ludilo! Ljudima treba zdrav razum, a ne osećanja političke korektnosti.
   (Aleksa, 13. oktobar 2017 13:57)

  # Link komentara

 157. A nego šta? Da vidim ove “borkinje“ za rodnu ravnopravnost da ženu ubicu nazovu po njihovom. Ubicakinja? Ubicačica? Ubicaica? Fala Bogu da se neko u ovoj državi po nekom pitanju dozvao pameti. Valja nam da se to nastavi i na drugim stvarima, onim bitnijim.
   (#, 13. oktobar 2017 13:56)

  # Link komentara

 158. Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
  (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

  Moze i sefica i direktorica, nije sovinizam.
  (sendvicarke, 13. oktobar 2017 13:50)

  # Link komentara

 159. A čistacica, učiteljica, vaspitačica, ostala zanimanja koja su oduvek bila nipodaštavana u društvu to je u redu zar ne? Da li je neko od gospode iz SANU pitao dete svoje kako ti je bilo danas sa učiteljom Milicom ili sa učiteljicom. Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.
   (Tibor, 13. oktobar 2017 13:46)

  # Link komentara

 160. Kako se zove muska vrana? Vranko?
  (Smorko, 13. oktobar 2017 13:43)

  # Link komentara

 161. @goxy

  Čak ni u engleskom nije svako zanimanje pretvoteno u ženski oblik. Imaš actor i actress, ali samo engineer.
   (Car, 13. oktobar 2017 13:40)

  # Link komentara

 162. "Граматички и природни род именица у српском нису идентични" - тужно је да у 21. веку САНУ мора да се изјашњава о нечему што је градиво за основце. Законом наметати употребу потпуно неприродног и неправилног језика је Орвеловски.
   (Старац Исаија, 13. oktobar 2017 13:36)

  # Link komentara

 163. Pa ne treba valjda SANU da nam kaže da ova jezička histerija nije u redu. Za vreme Olimpijade jedne novine su izveštavale o strelkinjama, druge o streljašicama, a treće o streljačicama. Do tamo su verovatno letele avionom kojim je upravljala pilotkinja, pa malo vozom pod kontrolom mašinovođkinje. Verovatno su u olimpijskom selu videle portirkinje na ulazima zgrada, a na takmičenje su ih vozile vozačice autobusa. Pa imamo sutkinje, advokatkinje, zavarivačice i mašinoglodačice... Možemo ovako do sutra, ali besmisleno je svima osim jezičkim fašistkinjama :)
   (debela.hladovina, 13. oktobar 2017 13:33)

  # Link komentara

 164. Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
  (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

  # Link komentara

 165. ...konacno...
  ...dosta je bilo tih nakaradnih imenica po svaku cenu, da bi "borkinje" za zenska prava bile zadovolj(e)ne...
  ...dve decenije se smejemo hrvatima koji su u pojedinim segmentima napravili cirkus od hrvatskog jezika, dok su nam se iza ledja prikradale te vojnikinje, milicajke, psihologinje i ostale, po svaku cenu, "rodno ravnopravne" spodobe...
  ...bravo akademicari...
  (kraja, 13. oktobar 2017 13:30)

  # Link komentara

 166. Konacno glas razuma u ovom ludilu besmislene politicke korektnosti.
   (Marko, 13. oktobar 2017 13:29)

  # Link komentara

 167. bilo je i vreme. unistise nas neo liberali i njihove expoziture
   (perun, 13. oktobar 2017 13:29)

  # Link komentara

 168. Konačno neke koristi i od ove SANU.
   (mr, 13. oktobar 2017 13:28)

  # Link komentara

 169. Amin.
  (Puniša, 13. oktobar 2017 13:28)

  # Link komentara

 170. Konačno, i jedno veliko bravo!
  (Vladimir, 13. oktobar 2017 13:25)

  # Link komentara

 171. Tako je SANU! Očuvajmo jezik i sprečimo banalizaciju!
  (marli, 13. oktobar 2017 13:24)

  # Link komentara

 172. A keramičarka?
   (Smuleco, 13. oktobar 2017 13:24)

  # Link komentara

 173. Како назвати језичара женског рода? Питање је за оне који се не слажу са овом одлуком.
   (aco, 13. oktobar 2017 13:21)

  # Link komentara

 174. Најбоље да променимо цео језик јер се неком не свиђају родови. Ако је нешто мушког рода не значи да је у питању мушкарац. Једноставно је та реч у мушком роду. Енглески језик је потпуно другачији и код њих се то решава лако. Код нас је то скоро па немогуће.
   (goxy, 13. oktobar 2017 13:20)

  # Link komentara

 175. Svaka cast!
  (Igor, 13. oktobar 2017 13:17)

  # Link komentara