Subota, 20.11.2010.

03:01

KPS izveo Artemija iz manastira

Pripadnici KPS su izveli iz manastira Duboki Potok grupu pobunjenih monaha i bivšeg vladiku Artemija, koga je sinoć Sabor SPC raščinio na red monaha.

Izvor: B92

KPS izveo Artemija iz manastira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Marija

pre 13 godina

Nema ovde neke mistike, glavesine SPC nisu na vreme i efikasno reagovale na divljane raznoraznih likova u svojim redovima. Pedofilija, muvanje sa politicarima, uzimanje para od jadnih roditelja narkomana, kradja humanitarne pomoci... sve se to guralo i gura pod tepih. I evo, ti se likovi sada uskopistili i teraju cirkus. A, sve se moglo i moze veoma efikasno resiti - malo otkazi, malo sudovi, pa da vidis mira i ljubavi Bozje.

Pristevac

pre 13 godina

Iako mi ne pada u pamet se mesati u sporu Vladike Artemija i SPC-a, smatram da je jedino resenje u proglasenje nezavisnog KPC-a (Kosovske Pravoslavne Crkve) u kojoj postovani Artemije bi bio Patrijarh.

Jedno je

pre 13 godina

Jedno je vera u Boga, drugo je svestenstvo a trece episkopi. Ko zeli, treba da procita o episkopima-fanariotima u vreme 1801-1830 i grckim fanariotima u Bosni pod turskom vlascu.

Zoran

pre 13 godina

Javnost na Kosovu dobro zna da bivsi Vladika Artemije ima mnogo pristalica na Kosovu koji sada ne zele javno da pokazu da su na njegovoj strani. Vlast u Srbiji kaze da je Artemije krao i da je zbog toga penzionisan. To ne oije vodu zato sto u Srbiji kradu svi, narocito ministri iz Vlade. Sta je to ukrao Vladika Artemije? Zasto mu niste sudili ako je krao? Mnogo je politike u svemu ovome umesano....Imao sam tu cast da licnno poznajem Vladiku Artemija i za mene je on sasvim normalna osoba posvecena crkvi i svom narodu. A ostao je uz svoj narod u najtezim vremenima, borio se za Srbe koliko god je mogao. Sto se tice intervencije KPS-a neko im je ocigledno dao nalog za ovu intervenciju i to iz Srbije. Sto se tice profesionalnosti daleko su bolji i obuceniji pa cak i opremljeniji od kolega iz Srbije.
Zoran, Gnjilane

istinu molim

pre 13 godina

1. monah Artemije je jedini lopov jer je samo njega patrijarh Irinej satro a ostala braca vladike i dalje mogu sa zlatom u audije
2. raskol je najveci greh jer se sada prvi put dogadja
3. raskolnicka je u doba Tita bila i spc u Americi, ama pod BoTom raskolnicke crkve ne sme da bude, kao ni srpske vojske
4. monah Artemije, dok se jos zvao vladika, devedesetih ovima sa vlasti je bio dobar, i kad su svi pobegli a on na Kosovu i Metohiji ostao je bio OK, ne valja samo kad ne pusta one koji su rusili da dizu crkve, kad u crkve koje su rusili ne pusta one koji su rusenje naredili
5. nema u SPC raskola dok su svi na BoTinom kazanu ideja i privilegija
6. ali onda nema ni crkve, i sto bi je bilo kad partrijarh i ostale vladike racunaju na carstvo zemaljsko

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Moze li se negde naci tekst tog blagoslova za obijanje brave? I obavljaju li se pri tom neke posebne obredne radnje?

Djorgo

pre 13 godina

Odvano sam cuo za mahinacije u ovoj eparhiji, za koje su svi nadlezni znali, ali nisu nista cinili.
``Naivno`` gledano, Artemije je trebalo da:
1. Bude uhapsen, ako ima osnova za to
2. Bude pozvan na TV da kaze sta ima, pre nego sto se sve ovo izdogadjalo.
Nekome ko ima polge vlasti nista od ovoga ne odgovara.

doom

pre 13 godina

Артемије изгледа не жели да схвати да ни Сопоћани ни Грачаница нису његово лено, не иде да се један бивши епископ тако понаша. А ови разни што помињу екуменизам и опасност од Ватикана нису ни свесни своје параноје. Господо, дијалог између нас (православних) и њих (шизматика) је увек постојао, не брините се, неће наши монаси преко ноћи постати фратри нити ћемо се клањати папи. У осталом, већи је "хејт" између протестаната и католика.

Ja

pre 13 godina

Ej, ljudi, ja jos od 'Kasandre' i 'Ljovisne' nisam gledala sapunske opere, ali evo, zahvaljujuci 'ljudima u crnom', prisetih se sladunjave privlacnosti tih serija. Artemiju i SPC svaka cas za tekst i reziju, samo im jos fali naslov. 'Artemije'? 'I popovi placu'? Nesto trece? Da otvorimo konkurs?

bezimena

pre 13 godina

Kakve veze dogadjaji unutar SPC imaju sa POSKUPLJENJEM HLEBA, NESTAŠICOM MLEKA, NEZAPOSLENOŠĆU, KREDITIMA, DUGOVIMA, KORUPCIJOM I OPŠTOM BEDNOM SITUACIJOM U SRBIJI!?

Narodu je dosta igara, DAJTE NAM HLEBA!

Tamara

pre 13 godina

...Čuvena slika ruskog slikara Vasilija Surikova, ona gdje boljarku Morozovu odvoze u Sibir, pokazuje da je osim "neobrazovane i primitivne sirotinje" (šta je bio neobrazovan čovjek u 17. vijeku?), među "starovjercima" bilo i ljudi iz visokih krugova. Oni se tada ni po čemu nisu razlikovali od ostalog stanovništva, ali su ih decenije i vijekovi progona i izolacije učinili zatvorenim i zaostalim društvima i skupinama. Danas se Ruska pravoslavna crkva polako približava njima, a i oni, izgleda, njoj, tako da je moguće da idu ka nekom kompromisu. I jedni i drugi su griješili, prema "starovjercima" su se očito ogriješili više, ali oni su se, kao vrlo žilavi, dosljedni i vjerni svojim životnim principima, održali u malim, zasebnim skupinama, tako da, ako ne prije, danas svakako zaslužuju svako poštovanje. Pa i malo sreće u nekom boljem životu u ruskom društvu.

(Vlast)a

pre 13 godina

KAd vec mi nismo umeli da njemu i njegovim pretorijancima pokazemo sta je pravna drzava,ucinili su to kosovski Albanci.
Hvala Republici Kosovo sto nas postuje vise nego sto sami sebe postujemo.

Martin.Pirot

pre 13 godina

Irinej i 40 Vladika protiv Alidede i 40 razbojnika. Kako ce oni da savetuju recimo bracni par koji bi da se razvede ako ne umeju medju sobom da pricaju normalno? SPC je prosipala jezik mrznje prema homoseksualcima, evo sada Bozje kazne za to ali nece shvatiti, nazalost.

ilija vukelić

pre 13 godina

Već je primećeno da ovaj raskol ima i političku pozadinu. Artemije nije lud da kreće u ovako veliku stvar sam. Trebaju podrška i novac. Što se tiče političke podrške da li je slučajno da je sa njim bio i Milan Ivanović koji je visoki funkcioner DSS-a. Što se novca tiče, uh, nešto mi oseća na ruski.

Tijana

pre 13 godina

Ono što mi se već duže vreme ne svidja je što "destruktivne" elemente koji, iako Srbi rade protiv Srbije u aktuelnom politički teškom trenutku muteći vodu, Rusija pokazuje neskrivenu simpatiju. Ruski ambasador Konuzin prima Artemija a pre nekoliko dana bio je zvaničan gost na skupu SNS Tome Nikolića. A pošto se u politici ništa ne radi slučajno, jasno je da Rusija podržava buru koju izaziva Artemije. U svetlu raznih ucena i tendera na kojima Rusija učestvuje pa nam onda diktira (npr.energetsku politiku) ovo ne sluti na dobro. A primera o "pomoći" Rusije našim narodima ima bezbroj. Od isporučenja Karadjordja Kn.Milošu, pa do oslobodjenja Jugoslavije 1944.godine i divljanja crvenoarmejaca po Vojvodini. Ko ne veruje neka proveri istorijske izvore. Ne radi Artemije ništa a da ne zna zašto i da ima podršku. Posle susreta sa ruskim ambasadorom, valjda juče ili prekjuče, sišao je na Kosovo i počeo da razvaljuje manastirske dvore i uzurpira imovinu SPC.

Realista

pre 13 godina

SPC koristi usluge KPS za izbacivanje Artemija iz manastira, a ne priznaje institucije tzv. Vlade Kosova, kada KPS treba da obezbedjuje manastire i crkve SPC na KiM. Na delu je licemerje Sinoda SPC krajnje vrste. Pa ko je Artemija imenovao na tu funkciju, ako nije taj isti Sinod, koji ga sada uz pomoc KPS progoni. Dok im je politicki odgovarao, nije smetao.

Žaki

pre 13 godina

... Treba valjda, po vašem mišljenju, da zaključimo kako su i u moskovskoj patrijaršiji, a po tom primeru i na svakom drugom mestu gde je pravoslavna crkva, raskolnici u stvari u pravu a mi to ne razumemo!? Tačno je, dešavaju se razdori po pitanju obrednih detalja – ali dokle god oni ne zadiru u ključne dogmatske elemente nije toliko bitno hoće li ih biti ili ne. Da li, s tim u vezi, hoćete da kažete da u moskovskoj patrijaršiji, tj. Crkvi, (ili u srpskoj crkvi) danas Liturgija nije validna? Hoćete da kažete da ono što je u Putiru nije to što bi trebalo da bude? Ako mislite da je ta Liturgija valjana – čemu onda ovakvo mišljenje? Ako mislite da nije valjana – onda ne bih da komentarišem dalje, i dodao bih: “čoveku je sve dozvoljeno ali mu nije sve na korist..“ Vašeg radi saznanja Liturgija je validna ako se vrši u šumi i na panju ukoliko postoje samo neki preduslovi, a to su: Valjano rukopoložen sveštenik, ANTIMINS (ako znate šta je to), hleb i vino! Slažemo li se oko ovoga?! Naravno, to je liturgija po nuždi, ali je po kvalitetu identična onoj u beogradskoj Sabornoj crkvi. Ne kažem da se ne treba držati predanja svetih otaca o samom obrednom činu,...naprotiv; ali treba razdvojiti suštinsko od manje bitnog i ne svađati se oko toga!! Pa čak i monasi koji se najviše vajkaju na novotarije, znaju kad su zimski dani da Liturgiju služe u prigodno pripremljenim sobama, trpezarijama i sl. Tu nema ni zavesa ni dveri...pa da li je to manje liturgija od one ustaljene koju vidimo nedeljom? Naravno nije! Po pitanju „unijaćenja“ već sam rekao nešto o tome, ali ponoviću: Zašto se koristi reč unijaćenje? Zašto ne pomirenje? Pa zar se ne treba pomiriti sa nekim sa kim ste u zavadi deset vekova? Zašto se to odmah shvata kao unijaćenje na principima katoličkih dogmi? Zašto to ne bi bilo na apostolskom predanju? A šta ako rimska stolica prihvati da se oba dela katoličanske crkve vrate na izvorna učenja koja su nam predali Apostoli? A da bi to saznali moramo medjusobno razgovarati... i to je sva mudrost.

mc

pre 13 godina

A sta fali ekumenizmu?
A gde je problem u papinom dolasku?
Zar Crkva ne treba da miri i promovise jedinstvo?
Zar bi bilo lose kada bi se, posle hiljadu godina, hriscanstvo ujedinilo?
Svi se molimo istom Bogu, samo se obredi razlikuju, istu Bibliju citamo, samo se jezik razlikuje....gde je tu problem?

Robin Hood

pre 13 godina

-Zanima me, ko je Kosovskoj Policiji dao nalog da izvede Artemija iz manastira?!

ili

-mozda Kosovska Policija("Albanski ekstremisti") vrse pritisak na preostale Srbe?!

ili

-mozda SPC priznaje EKSPLICITNO (ili samo IMPLICITNO) drzavu Kosova?!

Matija

pre 13 godina

Na stranu to "ko je ovde u pravu" t.j. čija razmišljanja su Bogu ugodnija. SPC je registrovana verska organizacija sa definisanim pravilima i internim propisima. Ako je Artemije poslat u penziju pa raščinjen po tim pravilima, sve ovo što sada rade i on i njegovi sledbenici je jednostavno uzurpacija tuđe imovine. Kao kada bi neko dobio otkaz a onda došao u svoju nekadašnju firmu i proglasio je svojom. Tu su stvari jasne.
Artemije je imao šansu da se izbori za većinu u Sinodu/Saboru, nije uspeo, ima status kakav ima, i može samo da se sa tim pomiri. Ovo što sada radi je čist kriminal u pravom smislu te reči.
Ako misli da bi to vodilo nečem dobrom, neka osnuje crkvu sa svojim pristalicama, ništa ga u tome ne sprečava. Ali objekti SPC su vlasništvo SPC i upadanje u tuđ posed na ovaj način je krivično delo, žao mi je.

tako se to radi

pre 13 godina

E pa svaka cast vrhu nase crkve. Ne moze da se dozvoli tom coveku i grupici njegovih putujucih pristalica da rade sta hoce. Mora da se postuju odluke vrha crkve, da postoji jak autoritet i stroga hijerarhija. Kakav je to nacin da neka sekta uzurpira manastire jedne od najstarijih crkava na svetu....

Slobodan Petrovic

pre 13 godina

E a ovo desavanje je kao neki reality show, ajde otvorite telefonske linije pa da glasamo.Neka se talasa, mozda zvucim pogano, kao i SPC ali jako se radujem ovim desvanjima, ovome raskolu u SPC. Radujem se jer me za crkvu vezu jako ruzna secanja, crkva je za mene gradjevina i nista vise od toga javna gradjevina, kao i sud, ili neka druga javna institucija.Ova poslednja desavanja pokazuju koliko su oni (radnici u crkvi) drcni i zeljni pozicije, i moci. Citajuci komentare juce i danas, srecan sam da konstatujem da se Srbija ,,budi,, iz dogme, gluposti, i ugnjetavanja naroda. Nedeljna liturgija u pancevackoj crkvi se svela na manje ljudi nego supermarket nedeljom, uglavnom starija generacija (da naglasim da jako cenim sve ljude koji upraznjuju crkvena verovanja, i posecuju je) Ja sam se ,,islacnio,, iz te tvorevine, silom prilika sam bio krsten kao dete, (niko me nije pitao da li sam zeleo da se krstim) kada sam otisao u crkvu da se ,,isclanim iz stada,, tretirali su me kao sotonu, kazali su mi da takav slucaj nije zabelezen u crkvenim knjigama, pa zabelezite ga, neko mora da bude prvi. Pozdrav iz moga dunjerskog i mirnog Panceva.

Partizanovac

pre 13 godina

... о руском расколу из 17 века - износиш оно што би ти волео да се тада десило. Шака отпадника, неуких и примитвних људи (истих као и данас код нас) је следила једног архејереја и пар простих монаха. Имали су подршку и малог броја људи који су поверовали у њихову причу да ће нпр патријарх Никон, да избаци сав огањ са овог света, па ковачи неће имати посла... Руским реформама из 17. века уведено је да се људи између осталог крсте са 3 прста, уместо до тада, палцем, са два или свих 5 прстију итд итд итд.

darko

pre 13 godina

Drago mi je sto nisam clan SPC.
Niko nije nevin u ovoj prici i on ali ni oni koji ga optuzuju .
Dok je Amfilohije uz crkvu, leteci Grigorije, Pahomije ovo je samo bio ideolosko-politicki sukob u kome su pare bile povod, mada vidim oko toga sta treba raditi sa parama nema ideoloskih sukoba ni na jednoj strani.

Глас разума

pre 13 godina

Подржавам поступак КПС и подношење кривичне пријаве против монаха Атремија и других одговорних за узупацију црквене имовине и примену насиља

xxx

pre 13 godina

mislim da je stvar malo jednostavnija nego sto mislimo...atremije jednostavno zna da ne moze nista protiv crkvenog poretka i vlasti i nije lud da se sukobljava...ovi njegovi potezi su jednostavno smisljeni da privuku paznju sirokog dela javnosti na to zasto se sve to desava uopste..da je sedeo i cutao niko ne bi znao da je u stvari sukob njegov sa ostalima ( ne svima ) posledica sto je on protiv pape u srbiji, protiv ekumenista i protiv priblizavanja nase crkve katolickoj.. sad je skrenuo paznju na to, pa ko vidi vidi...

BoKi

pre 13 godina

Kako i ne bi sukob bio politički, kad je cela crva politizovana odavno! Uostalom, nije samo SPC. Crkve nisu Božije, već ljudske tvorevine.

Masan Minic

pre 13 godina

Pa je li ga "izveo" KPS ili "samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost" :D

мачак гарфилд

pre 13 godina

Историја православља се понавља: (трагедија па фарса). Трагедија је била у Русији негде 1660-тих година, када је двор, у садејству са патријархом и већином јерараха из чисто политичких разлога (да ли личи и на ово сада?) увео велике богослужбене промене из Грчке у дотадашње традиционо руско православље. Велики део народа и ниже свештенство то није тек тако прихватало. Присталице старог црквеног обреда (старообрядцы) су били чак названи расколницима, мада нису они били ти који су одступили од традиције, и били су зверски прогањани. Манастири у којима су се налазили опседала је војска и били су паљени са свим калуђерима унутра. Људи су бежали на све стране света желећи да остану верни традиционом православљу (тако је, добрим делом колонизован и Сибир, а и Аљаска). Бежали су чак и султану. Један од најистакнутијих идеолога старог обреда, протопоп Аввакум (Аввакум Петрович Кондратјев) је био после затварања и прогањања чак и спаљен (није то било само код римокатолика). Прогони и дискриминација у разним облицима су трајали вековима и престали тек после револуције 1905. г. У Србију, под отоманском окупацијом, исте те промене су уведене без икаквог отпора (неуко свештенство, неуки и потлачени народ) преко цариградске патријаршије. У Русији и ван ње, и данас опстаје бројна и снажна православна старообредна црква, паралелно са званичном московском патријаршијом. Рашчињени владика Артемије и његове присталице се између осталог, боре против иноваторства и екуменизма који сада преовладавају у врховима српске патријаршије – и мада је представник већ измењеног православља (које он и његови потпуно погрешно сматрају традиционалним), и које је у своје време одступило од исконског (старообредног), треба да буде свестан судбине протопопа Аввакума и масе других мученика. Сада су нешто друга (али смутна времена) и није вероватно да ће га/их спаљивати баш у дословном смислу. Међутим, у преносном смислу њега и његове присталице та судбина тешко да ће мимоићи.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Smaraju. Kod nas i onako nije uspostavljen taj kult crkve (a to je valjda njihov posao?), da ljudi nedeljom odu u crkvu, da se okupe, pomole i ispovedaju, tako da gledano sa interesa naroda potpuno je svejedno ko će od njih biti u crkvi jer ljudi uglavnom i nemaju kontakta sa njima. Razlika je samo ko će se od njih voziti mercedesom i ko će da kupi pare sa ikona, slava, sahrana, krštenja i dobrotvornih priloga, ko će da blagosilja mlade huligane i ratne zločince u njihovim pohodima i ko će da obrazlaže teoriju zavere i ko će da se petlja u poslove koji ga se ne tiču. Ali dobra stvar je što su javno pokazali ko su i šta su.

Goxy

pre 13 godina

... Cinjenica je da postoje svestenici koji "odvaljuju" po ceni za usluge koje su nam potrebne, ali ne treba generalizovati celu crkvu prema tim svestenicima jer isto tako postoje svestenici koji kazu "ostavi sinko koliko mozes".
Svako dobro.

Trusted Source

pre 13 godina

Pa naravno da mu se ne ide iz ovozemaljskog raja, kad zna da ga čeka pakao... bar tako oni sami propovedaju... kad ono medjutim...

Tika

pre 13 godina

Tužno je ovo što se dogadja a na radost naših neprijatelja ili protivnika. Monah Artemije više ne čini samo neozbiljne poteze, ovo je direktan atak na stabilnost Crkve. Može da bude srećan što nije u prethodnom periodu zaradio krivične prijave zajedno sa svojim "poštenim" saradnicima, i tu bi trebalo da zastane i pogleda se u ogledalo. Šta čini i zbog koga. Nasilni upadi u crkvene objekte juče, u svetlu prethodnog skandala sa fizičkim napadom na legalno postavljenu novu crkvenu vlast na Kosovu od strane Sinoda, prošlog leta, pokazalo se da nisu slučajni. Valjda bi Artemije trebalo da zna kao bivši vladika da crkva nije demokratska institucija pa se o odlukama Sinoda ne diskutuje. Ako mu je do demokratskog dijaloga onda neka osnuje stranku a ne da uništava SPC na Kosovu. Pravi kompleks Napoleona - ni sitnijeg čoveka ni veće taštine. A znamo šta nam vera kaže o ovoj osobini. Takvi ljudi su opasni to i istorija kazuje. Ovakvim delovanjem pljunuo je na svoj celokupan život pod skutom SPC. Vreme je da se nešto konkretno učini jer šteta po Crkvu i Srbiju uvećavaće se svakodnevno.

sleeper

pre 13 godina

Sad su i Srbi dobili Muamera Zukorlića koji na isti način nije htio da prizna odluku sabora IZ..
Nadam se da Artemije neće ici u internacionalizaciju ovog problema kao Muamer.

sarplaninac

pre 13 godina

Zalosno je sto se bas sve ovo desava kod nas na ionako krhkom Kosmetu. Poznajem mnoge monahe pristalice Vl.Artemija (za mene ce uvek ostati Vladika iako je rascinjen) koji su vozili najnovije modele automobila, imali mobilne telefone najnovije generacije a monaske kelije su bile pravi mali centri za hakerisanje, nazalost sve ovo sto pisem je istina! kolima su isli gde im je volja. zalosno je to sto su iako izabrali skromnost, posvecenost Bogu i religiji u javnim nastupima delovali sasvim drugcije. Biti monah 21. veka je znacilo blagostanje, bezbriznost i avanturu! Sva sreca sto poznajem i dosta casnih pravih monaha koji su na pravom putu sledeci puteve Svetosavlja! Neka mi Bog oprosti ako gresim ali ja sam obican smrtnik. Neka nam Bog pomogne da prevazidjemo ovo tesko vreme za srpski narod

Saša R

pre 13 godina

Monah Artemije je u svojim prijašnjim stavovima apsolutno u pravu i srpski narod treba da bude uz njega a protiiv onih koji ne žele dobro državi Srbiji.

smesno,jadno,gadno

pre 13 godina

Kako to sad Artemije moze da odbija Boziju volju? Ili ova druga ekipa sto je protiv njega odbija Boziju volju? Ili moze biti da Bog uopste i ne postoji?

nikola razbijac

pre 13 godina

Crkva nam je spala na niske grane. Nista se ne razlikuje od politicara. Samo gledaju svoje interese. Vernici su im na poslednjem mestu. Kad vidim loikalnog svestenika kako se polakomio za materijalnim muka mi je. Sramota!

Ateista

pre 13 godina

Zašto su ovi pingvini toliko u centru pažnje? Šta to oni proizvode pa su tako bitni za naš život? Zar nije vest dana da je poskupelo mleko? Koliko će biti manje dece zbog tog poskupljenja - to je vest dana!!!

Marin

pre 13 godina

Neka stave 2 koverte (sinodovu i Artemijevu) u Jevandjelje da prenoce, pa neka ih zamesaju i izvuku jednu - i ko je izvucen, taj je u pravu! Sveti duh ne gresi!

александар

pre 13 godina

власт је најјача дрога, од ње се човек најтеже одвикава. за људе који прате артемија још увек није толико касно колико је касно за њега самога, њега заувек изгубили...

Ranko Stajic

pre 13 godina

Ocigledno da nije samo Artemije problem SPC a to se vidi da je odluka Sabora doneta VECINOM glasova. Znaci bilo je jos vladika koji podrzavaju raspopa cije ponasanje najmanje kanonsko.

Pavle92

pre 13 godina

Izvinite, ali iz ovog izveštaja uopšte nije jasno o čemu se tu radi. Zašto su u svađi? Kaže se da je to i politički sukob - ali nije objašnjeno ko se sa kime sukobljava i zašto. Da li možete da rekonstruišete tekst i da uključite ove informacije? Takođe, koju teritoriju tačno pokriva njegova eparhija (Raško-Prizrenska)? Celo Kosovo? Deo Kosova? Celu Rašku itd? To je bitno, ako se radi o političkoj pozadini.

Igor

pre 13 godina

Jedva ste docekali da ga Nedostojni rascine. Pa kako vam nije jasno da je to uradjeno bez suda. Znaci nelegalno. Protivno kanonima. On je dakle i dalje Vladika. Svidjalo se to vama ili ne. Putevi su Boziji neispitivi i nedokucivi braco i sestre.

moskva

pre 13 godina

Не Владико ако Бога знадеш. Дај Цару царево а Богу Божије. Не приличи монаху а најмање владици да буде бунтовник. Своје духовне поруке / ако их имаш/ можеш преносити и ван било које органицације , било црквене било световне. Па зар ниси читао Јеванђеље , па зар не знаш ништа о животном путу онога за кога тврдиш да га следиш-Господа нашег Исуса Христа?

Bojan

pre 13 godina

Dobro, citam neki pisu pokrao vladika Artemije neke tamo velike pare.
Ajde neka mi ti tisti koji pisu takve kometare objesne tu logiku. Zasto neko ko je pokrao pare ne sedi i ne uziva u tim istim parama i u debeloj penziji, nego pokusava da se vrati na Kosovo i da se muci zajedno sa onim narodom mucenickim sto je ostao tamo. Kazacete, osladila mu se vlast.
Pa koja vlast, on je nema, niti ce da je ima vise, pa sta mu se onda osladilo?
Mucenje mu se osladilo, klevete od pola Srbije? Molim vas razmislite pre nego sto osudite coveka, i Gospoda Isusa je osudio taj isti narod Jerusalimski koji ga je dan pre slavio.
A kaze se ne sudi, pa sad vidite...

J O K E R

pre 13 godina

da sam ja ili bilo ko drugi i pored zabrane usao u stan moje bivse zene-verovatno bih vec davno lezao u zatvoru zbog nasilnog ulaska u tudj stan, posed? u cemu se razlikuje ovaj rascinjeni pop od mene !??? kako moze neko ko je bio vladika SPC-a da se ponasa kao "ali baba i 4o hajduka"...!?postoji li zakon u ovoj drzavi!??? pahomiju se cekalo da zastari ono silovanje mladih momnaka, ovom se dozvoljava da uzbunjuje narod na kosovu i sirom srbije, da ne postuje ni osnovni zakon vlasnistva!? pa dokle tako !!!!???

autonomas

pre 13 godina

Nasilno upao: Alibaba i 40 razbojnika. Ne zna se ko mi je srcu drazi: Artemije ili ekipa koja ga "smenjuje", a koja se nijednom u ovih 20 godina nije oglasila na temu rata, uloge pojedinih svestenika u istom, i tako dalje... Mrak.
Ono sto je dobro u celoj prici, je da narod koliko toliko ima prilike da vidi s kime ima posla.

tuga

pre 13 godina

Bice veselo, ali nazalost, 'nezdravo' veselo .
Sada ce i jedna i druga sukobljena strana hteti da ucari. A tu je i treca sigurno zainteresovana strana = Kosovo

Ateista

pre 13 godina

Zašto su ovi pingvini toliko u centru pažnje? Šta to oni proizvode pa su tako bitni za naš život? Zar nije vest dana da je poskupelo mleko? Koliko će biti manje dece zbog tog poskupljenja - to je vest dana!!!

autonomas

pre 13 godina

Nasilno upao: Alibaba i 40 razbojnika. Ne zna se ko mi je srcu drazi: Artemije ili ekipa koja ga "smenjuje", a koja se nijednom u ovih 20 godina nije oglasila na temu rata, uloge pojedinih svestenika u istom, i tako dalje... Mrak.
Ono sto je dobro u celoj prici, je da narod koliko toliko ima prilike da vidi s kime ima posla.

Bojan

pre 13 godina

Dobro, citam neki pisu pokrao vladika Artemije neke tamo velike pare.
Ajde neka mi ti tisti koji pisu takve kometare objesne tu logiku. Zasto neko ko je pokrao pare ne sedi i ne uziva u tim istim parama i u debeloj penziji, nego pokusava da se vrati na Kosovo i da se muci zajedno sa onim narodom mucenickim sto je ostao tamo. Kazacete, osladila mu se vlast.
Pa koja vlast, on je nema, niti ce da je ima vise, pa sta mu se onda osladilo?
Mucenje mu se osladilo, klevete od pola Srbije? Molim vas razmislite pre nego sto osudite coveka, i Gospoda Isusa je osudio taj isti narod Jerusalimski koji ga je dan pre slavio.
A kaze se ne sudi, pa sad vidite...

BoKi

pre 13 godina

Kako i ne bi sukob bio politički, kad je cela crva politizovana odavno! Uostalom, nije samo SPC. Crkve nisu Božije, već ljudske tvorevine.

moskva

pre 13 godina

Не Владико ако Бога знадеш. Дај Цару царево а Богу Божије. Не приличи монаху а најмање владици да буде бунтовник. Своје духовне поруке / ако их имаш/ можеш преносити и ван било које органицације , било црквене било световне. Па зар ниси читао Јеванђеље , па зар не знаш ништа о животном путу онога за кога тврдиш да га следиш-Господа нашег Исуса Христа?

Slobodan Petrovic

pre 13 godina

E a ovo desavanje je kao neki reality show, ajde otvorite telefonske linije pa da glasamo.Neka se talasa, mozda zvucim pogano, kao i SPC ali jako se radujem ovim desvanjima, ovome raskolu u SPC. Radujem se jer me za crkvu vezu jako ruzna secanja, crkva je za mene gradjevina i nista vise od toga javna gradjevina, kao i sud, ili neka druga javna institucija.Ova poslednja desavanja pokazuju koliko su oni (radnici u crkvi) drcni i zeljni pozicije, i moci. Citajuci komentare juce i danas, srecan sam da konstatujem da se Srbija ,,budi,, iz dogme, gluposti, i ugnjetavanja naroda. Nedeljna liturgija u pancevackoj crkvi se svela na manje ljudi nego supermarket nedeljom, uglavnom starija generacija (da naglasim da jako cenim sve ljude koji upraznjuju crkvena verovanja, i posecuju je) Ja sam se ,,islacnio,, iz te tvorevine, silom prilika sam bio krsten kao dete, (niko me nije pitao da li sam zeleo da se krstim) kada sam otisao u crkvu da se ,,isclanim iz stada,, tretirali su me kao sotonu, kazali su mi da takav slucaj nije zabelezen u crkvenim knjigama, pa zabelezite ga, neko mora da bude prvi. Pozdrav iz moga dunjerskog i mirnog Panceva.

tuga

pre 13 godina

Bice veselo, ali nazalost, 'nezdravo' veselo .
Sada ce i jedna i druga sukobljena strana hteti da ucari. A tu je i treca sigurno zainteresovana strana = Kosovo

J O K E R

pre 13 godina

da sam ja ili bilo ko drugi i pored zabrane usao u stan moje bivse zene-verovatno bih vec davno lezao u zatvoru zbog nasilnog ulaska u tudj stan, posed? u cemu se razlikuje ovaj rascinjeni pop od mene !??? kako moze neko ko je bio vladika SPC-a da se ponasa kao "ali baba i 4o hajduka"...!?postoji li zakon u ovoj drzavi!??? pahomiju se cekalo da zastari ono silovanje mladih momnaka, ovom se dozvoljava da uzbunjuje narod na kosovu i sirom srbije, da ne postuje ni osnovni zakon vlasnistva!? pa dokle tako !!!!???

Глас разума

pre 13 godina

Подржавам поступак КПС и подношење кривичне пријаве против монаха Атремија и других одговорних за узупацију црквене имовине и примену насиља

darko

pre 13 godina

Drago mi je sto nisam clan SPC.
Niko nije nevin u ovoj prici i on ali ni oni koji ga optuzuju .
Dok je Amfilohije uz crkvu, leteci Grigorije, Pahomije ovo je samo bio ideolosko-politicki sukob u kome su pare bile povod, mada vidim oko toga sta treba raditi sa parama nema ideoloskih sukoba ni na jednoj strani.

Igor

pre 13 godina

Jedva ste docekali da ga Nedostojni rascine. Pa kako vam nije jasno da je to uradjeno bez suda. Znaci nelegalno. Protivno kanonima. On je dakle i dalje Vladika. Svidjalo se to vama ili ne. Putevi su Boziji neispitivi i nedokucivi braco i sestre.

Realista

pre 13 godina

SPC koristi usluge KPS za izbacivanje Artemija iz manastira, a ne priznaje institucije tzv. Vlade Kosova, kada KPS treba da obezbedjuje manastire i crkve SPC na KiM. Na delu je licemerje Sinoda SPC krajnje vrste. Pa ko je Artemija imenovao na tu funkciju, ako nije taj isti Sinod, koji ga sada uz pomoc KPS progoni. Dok im je politicki odgovarao, nije smetao.

мачак гарфилд

pre 13 godina

Историја православља се понавља: (трагедија па фарса). Трагедија је била у Русији негде 1660-тих година, када је двор, у садејству са патријархом и већином јерараха из чисто политичких разлога (да ли личи и на ово сада?) увео велике богослужбене промене из Грчке у дотадашње традиционо руско православље. Велики део народа и ниже свештенство то није тек тако прихватало. Присталице старог црквеног обреда (старообрядцы) су били чак названи расколницима, мада нису они били ти који су одступили од традиције, и били су зверски прогањани. Манастири у којима су се налазили опседала је војска и били су паљени са свим калуђерима унутра. Људи су бежали на све стране света желећи да остану верни традиционом православљу (тако је, добрим делом колонизован и Сибир, а и Аљаска). Бежали су чак и султану. Један од најистакнутијих идеолога старог обреда, протопоп Аввакум (Аввакум Петрович Кондратјев) је био после затварања и прогањања чак и спаљен (није то било само код римокатолика). Прогони и дискриминација у разним облицима су трајали вековима и престали тек после револуције 1905. г. У Србију, под отоманском окупацијом, исте те промене су уведене без икаквог отпора (неуко свештенство, неуки и потлачени народ) преко цариградске патријаршије. У Русији и ван ње, и данас опстаје бројна и снажна православна старообредна црква, паралелно са званичном московском патријаршијом. Рашчињени владика Артемије и његове присталице се између осталог, боре против иноваторства и екуменизма који сада преовладавају у врховима српске патријаршије – и мада је представник већ измењеног православља (које он и његови потпуно погрешно сматрају традиционалним), и које је у своје време одступило од исконског (старообредног), треба да буде свестан судбине протопопа Аввакума и масе других мученика. Сада су нешто друга (али смутна времена) и није вероватно да ће га/их спаљивати баш у дословном смислу. Међутим, у преносном смислу њега и његове присталице та судбина тешко да ће мимоићи.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Smaraju. Kod nas i onako nije uspostavljen taj kult crkve (a to je valjda njihov posao?), da ljudi nedeljom odu u crkvu, da se okupe, pomole i ispovedaju, tako da gledano sa interesa naroda potpuno je svejedno ko će od njih biti u crkvi jer ljudi uglavnom i nemaju kontakta sa njima. Razlika je samo ko će se od njih voziti mercedesom i ko će da kupi pare sa ikona, slava, sahrana, krštenja i dobrotvornih priloga, ko će da blagosilja mlade huligane i ratne zločince u njihovim pohodima i ko će da obrazlaže teoriju zavere i ko će da se petlja u poslove koji ga se ne tiču. Ali dobra stvar je što su javno pokazali ko su i šta su.

Tika

pre 13 godina

Tužno je ovo što se dogadja a na radost naših neprijatelja ili protivnika. Monah Artemije više ne čini samo neozbiljne poteze, ovo je direktan atak na stabilnost Crkve. Može da bude srećan što nije u prethodnom periodu zaradio krivične prijave zajedno sa svojim "poštenim" saradnicima, i tu bi trebalo da zastane i pogleda se u ogledalo. Šta čini i zbog koga. Nasilni upadi u crkvene objekte juče, u svetlu prethodnog skandala sa fizičkim napadom na legalno postavljenu novu crkvenu vlast na Kosovu od strane Sinoda, prošlog leta, pokazalo se da nisu slučajni. Valjda bi Artemije trebalo da zna kao bivši vladika da crkva nije demokratska institucija pa se o odlukama Sinoda ne diskutuje. Ako mu je do demokratskog dijaloga onda neka osnuje stranku a ne da uništava SPC na Kosovu. Pravi kompleks Napoleona - ni sitnijeg čoveka ni veće taštine. A znamo šta nam vera kaže o ovoj osobini. Takvi ljudi su opasni to i istorija kazuje. Ovakvim delovanjem pljunuo je na svoj celokupan život pod skutom SPC. Vreme je da se nešto konkretno učini jer šteta po Crkvu i Srbiju uvećavaće se svakodnevno.

(Vlast)a

pre 13 godina

KAd vec mi nismo umeli da njemu i njegovim pretorijancima pokazemo sta je pravna drzava,ucinili su to kosovski Albanci.
Hvala Republici Kosovo sto nas postuje vise nego sto sami sebe postujemo.

Marin

pre 13 godina

Neka stave 2 koverte (sinodovu i Artemijevu) u Jevandjelje da prenoce, pa neka ih zamesaju i izvuku jednu - i ko je izvucen, taj je u pravu! Sveti duh ne gresi!

Tijana

pre 13 godina

Ono što mi se već duže vreme ne svidja je što "destruktivne" elemente koji, iako Srbi rade protiv Srbije u aktuelnom politički teškom trenutku muteći vodu, Rusija pokazuje neskrivenu simpatiju. Ruski ambasador Konuzin prima Artemija a pre nekoliko dana bio je zvaničan gost na skupu SNS Tome Nikolića. A pošto se u politici ništa ne radi slučajno, jasno je da Rusija podržava buru koju izaziva Artemije. U svetlu raznih ucena i tendera na kojima Rusija učestvuje pa nam onda diktira (npr.energetsku politiku) ovo ne sluti na dobro. A primera o "pomoći" Rusije našim narodima ima bezbroj. Od isporučenja Karadjordja Kn.Milošu, pa do oslobodjenja Jugoslavije 1944.godine i divljanja crvenoarmejaca po Vojvodini. Ko ne veruje neka proveri istorijske izvore. Ne radi Artemije ništa a da ne zna zašto i da ima podršku. Posle susreta sa ruskim ambasadorom, valjda juče ili prekjuče, sišao je na Kosovo i počeo da razvaljuje manastirske dvore i uzurpira imovinu SPC.

Pavle92

pre 13 godina

Izvinite, ali iz ovog izveštaja uopšte nije jasno o čemu se tu radi. Zašto su u svađi? Kaže se da je to i politički sukob - ali nije objašnjeno ko se sa kime sukobljava i zašto. Da li možete da rekonstruišete tekst i da uključite ove informacije? Takođe, koju teritoriju tačno pokriva njegova eparhija (Raško-Prizrenska)? Celo Kosovo? Deo Kosova? Celu Rašku itd? To je bitno, ako se radi o političkoj pozadini.

sarplaninac

pre 13 godina

Zalosno je sto se bas sve ovo desava kod nas na ionako krhkom Kosmetu. Poznajem mnoge monahe pristalice Vl.Artemija (za mene ce uvek ostati Vladika iako je rascinjen) koji su vozili najnovije modele automobila, imali mobilne telefone najnovije generacije a monaske kelije su bile pravi mali centri za hakerisanje, nazalost sve ovo sto pisem je istina! kolima su isli gde im je volja. zalosno je to sto su iako izabrali skromnost, posvecenost Bogu i religiji u javnim nastupima delovali sasvim drugcije. Biti monah 21. veka je znacilo blagostanje, bezbriznost i avanturu! Sva sreca sto poznajem i dosta casnih pravih monaha koji su na pravom putu sledeci puteve Svetosavlja! Neka mi Bog oprosti ako gresim ali ja sam obican smrtnik. Neka nam Bog pomogne da prevazidjemo ovo tesko vreme za srpski narod

Ranko Stajic

pre 13 godina

Ocigledno da nije samo Artemije problem SPC a to se vidi da je odluka Sabora doneta VECINOM glasova. Znaci bilo je jos vladika koji podrzavaju raspopa cije ponasanje najmanje kanonsko.

xxx

pre 13 godina

mislim da je stvar malo jednostavnija nego sto mislimo...atremije jednostavno zna da ne moze nista protiv crkvenog poretka i vlasti i nije lud da se sukobljava...ovi njegovi potezi su jednostavno smisljeni da privuku paznju sirokog dela javnosti na to zasto se sve to desava uopste..da je sedeo i cutao niko ne bi znao da je u stvari sukob njegov sa ostalima ( ne svima ) posledica sto je on protiv pape u srbiji, protiv ekumenista i protiv priblizavanja nase crkve katolickoj.. sad je skrenuo paznju na to, pa ko vidi vidi...

mc

pre 13 godina

A sta fali ekumenizmu?
A gde je problem u papinom dolasku?
Zar Crkva ne treba da miri i promovise jedinstvo?
Zar bi bilo lose kada bi se, posle hiljadu godina, hriscanstvo ujedinilo?
Svi se molimo istom Bogu, samo se obredi razlikuju, istu Bibliju citamo, samo se jezik razlikuje....gde je tu problem?

Goxy

pre 13 godina

... Cinjenica je da postoje svestenici koji "odvaljuju" po ceni za usluge koje su nam potrebne, ali ne treba generalizovati celu crkvu prema tim svestenicima jer isto tako postoje svestenici koji kazu "ostavi sinko koliko mozes".
Svako dobro.

Saša R

pre 13 godina

Monah Artemije je u svojim prijašnjim stavovima apsolutno u pravu i srpski narod treba da bude uz njega a protiiv onih koji ne žele dobro državi Srbiji.

sleeper

pre 13 godina

Sad su i Srbi dobili Muamera Zukorlića koji na isti način nije htio da prizna odluku sabora IZ..
Nadam se da Artemije neće ici u internacionalizaciju ovog problema kao Muamer.

nikola razbijac

pre 13 godina

Crkva nam je spala na niske grane. Nista se ne razlikuje od politicara. Samo gledaju svoje interese. Vernici su im na poslednjem mestu. Kad vidim loikalnog svestenika kako se polakomio za materijalnim muka mi je. Sramota!

smesno,jadno,gadno

pre 13 godina

Kako to sad Artemije moze da odbija Boziju volju? Ili ova druga ekipa sto je protiv njega odbija Boziju volju? Ili moze biti da Bog uopste i ne postoji?

Trusted Source

pre 13 godina

Pa naravno da mu se ne ide iz ovozemaljskog raja, kad zna da ga čeka pakao... bar tako oni sami propovedaju... kad ono medjutim...

Robin Hood

pre 13 godina

-Zanima me, ko je Kosovskoj Policiji dao nalog da izvede Artemija iz manastira?!

ili

-mozda Kosovska Policija("Albanski ekstremisti") vrse pritisak na preostale Srbe?!

ili

-mozda SPC priznaje EKSPLICITNO (ili samo IMPLICITNO) drzavu Kosova?!

Zoran

pre 13 godina

Javnost na Kosovu dobro zna da bivsi Vladika Artemije ima mnogo pristalica na Kosovu koji sada ne zele javno da pokazu da su na njegovoj strani. Vlast u Srbiji kaze da je Artemije krao i da je zbog toga penzionisan. To ne oije vodu zato sto u Srbiji kradu svi, narocito ministri iz Vlade. Sta je to ukrao Vladika Artemije? Zasto mu niste sudili ako je krao? Mnogo je politike u svemu ovome umesano....Imao sam tu cast da licnno poznajem Vladiku Artemija i za mene je on sasvim normalna osoba posvecena crkvi i svom narodu. A ostao je uz svoj narod u najtezim vremenima, borio se za Srbe koliko god je mogao. Sto se tice intervencije KPS-a neko im je ocigledno dao nalog za ovu intervenciju i to iz Srbije. Sto se tice profesionalnosti daleko su bolji i obuceniji pa cak i opremljeniji od kolega iz Srbije.
Zoran, Gnjilane

Masan Minic

pre 13 godina

Pa je li ga "izveo" KPS ili "samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost" :D

ilija vukelić

pre 13 godina

Već je primećeno da ovaj raskol ima i političku pozadinu. Artemije nije lud da kreće u ovako veliku stvar sam. Trebaju podrška i novac. Što se tiče političke podrške da li je slučajno da je sa njim bio i Milan Ivanović koji je visoki funkcioner DSS-a. Što se novca tiče, uh, nešto mi oseća na ruski.

Partizanovac

pre 13 godina

... о руском расколу из 17 века - износиш оно што би ти волео да се тада десило. Шака отпадника, неуких и примитвних људи (истих као и данас код нас) је следила једног архејереја и пар простих монаха. Имали су подршку и малог броја људи који су поверовали у њихову причу да ће нпр патријарх Никон, да избаци сав огањ са овог света, па ковачи неће имати посла... Руским реформама из 17. века уведено је да се људи између осталог крсте са 3 прста, уместо до тада, палцем, са два или свих 5 прстију итд итд итд.

bezimena

pre 13 godina

Kakve veze dogadjaji unutar SPC imaju sa POSKUPLJENJEM HLEBA, NESTAŠICOM MLEKA, NEZAPOSLENOŠĆU, KREDITIMA, DUGOVIMA, KORUPCIJOM I OPŠTOM BEDNOM SITUACIJOM U SRBIJI!?

Narodu je dosta igara, DAJTE NAM HLEBA!

Martin.Pirot

pre 13 godina

Irinej i 40 Vladika protiv Alidede i 40 razbojnika. Kako ce oni da savetuju recimo bracni par koji bi da se razvede ako ne umeju medju sobom da pricaju normalno? SPC je prosipala jezik mrznje prema homoseksualcima, evo sada Bozje kazne za to ali nece shvatiti, nazalost.

александар

pre 13 godina

власт је најјача дрога, од ње се човек најтеже одвикава. за људе који прате артемија још увек није толико касно колико је касно за њега самога, њега заувек изгубили...

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Moze li se negde naci tekst tog blagoslova za obijanje brave? I obavljaju li se pri tom neke posebne obredne radnje?

tako se to radi

pre 13 godina

E pa svaka cast vrhu nase crkve. Ne moze da se dozvoli tom coveku i grupici njegovih putujucih pristalica da rade sta hoce. Mora da se postuju odluke vrha crkve, da postoji jak autoritet i stroga hijerarhija. Kakav je to nacin da neka sekta uzurpira manastire jedne od najstarijih crkava na svetu....

Ja

pre 13 godina

Ej, ljudi, ja jos od 'Kasandre' i 'Ljovisne' nisam gledala sapunske opere, ali evo, zahvaljujuci 'ljudima u crnom', prisetih se sladunjave privlacnosti tih serija. Artemiju i SPC svaka cas za tekst i reziju, samo im jos fali naslov. 'Artemije'? 'I popovi placu'? Nesto trece? Da otvorimo konkurs?

Matija

pre 13 godina

Na stranu to "ko je ovde u pravu" t.j. čija razmišljanja su Bogu ugodnija. SPC je registrovana verska organizacija sa definisanim pravilima i internim propisima. Ako je Artemije poslat u penziju pa raščinjen po tim pravilima, sve ovo što sada rade i on i njegovi sledbenici je jednostavno uzurpacija tuđe imovine. Kao kada bi neko dobio otkaz a onda došao u svoju nekadašnju firmu i proglasio je svojom. Tu su stvari jasne.
Artemije je imao šansu da se izbori za većinu u Sinodu/Saboru, nije uspeo, ima status kakav ima, i može samo da se sa tim pomiri. Ovo što sada radi je čist kriminal u pravom smislu te reči.
Ako misli da bi to vodilo nečem dobrom, neka osnuje crkvu sa svojim pristalicama, ništa ga u tome ne sprečava. Ali objekti SPC su vlasništvo SPC i upadanje u tuđ posed na ovaj način je krivično delo, žao mi je.

Žaki

pre 13 godina

... Treba valjda, po vašem mišljenju, da zaključimo kako su i u moskovskoj patrijaršiji, a po tom primeru i na svakom drugom mestu gde je pravoslavna crkva, raskolnici u stvari u pravu a mi to ne razumemo!? Tačno je, dešavaju se razdori po pitanju obrednih detalja – ali dokle god oni ne zadiru u ključne dogmatske elemente nije toliko bitno hoće li ih biti ili ne. Da li, s tim u vezi, hoćete da kažete da u moskovskoj patrijaršiji, tj. Crkvi, (ili u srpskoj crkvi) danas Liturgija nije validna? Hoćete da kažete da ono što je u Putiru nije to što bi trebalo da bude? Ako mislite da je ta Liturgija valjana – čemu onda ovakvo mišljenje? Ako mislite da nije valjana – onda ne bih da komentarišem dalje, i dodao bih: “čoveku je sve dozvoljeno ali mu nije sve na korist..“ Vašeg radi saznanja Liturgija je validna ako se vrši u šumi i na panju ukoliko postoje samo neki preduslovi, a to su: Valjano rukopoložen sveštenik, ANTIMINS (ako znate šta je to), hleb i vino! Slažemo li se oko ovoga?! Naravno, to je liturgija po nuždi, ali je po kvalitetu identična onoj u beogradskoj Sabornoj crkvi. Ne kažem da se ne treba držati predanja svetih otaca o samom obrednom činu,...naprotiv; ali treba razdvojiti suštinsko od manje bitnog i ne svađati se oko toga!! Pa čak i monasi koji se najviše vajkaju na novotarije, znaju kad su zimski dani da Liturgiju služe u prigodno pripremljenim sobama, trpezarijama i sl. Tu nema ni zavesa ni dveri...pa da li je to manje liturgija od one ustaljene koju vidimo nedeljom? Naravno nije! Po pitanju „unijaćenja“ već sam rekao nešto o tome, ali ponoviću: Zašto se koristi reč unijaćenje? Zašto ne pomirenje? Pa zar se ne treba pomiriti sa nekim sa kim ste u zavadi deset vekova? Zašto se to odmah shvata kao unijaćenje na principima katoličkih dogmi? Zašto to ne bi bilo na apostolskom predanju? A šta ako rimska stolica prihvati da se oba dela katoličanske crkve vrate na izvorna učenja koja su nam predali Apostoli? A da bi to saznali moramo medjusobno razgovarati... i to je sva mudrost.

Djorgo

pre 13 godina

Odvano sam cuo za mahinacije u ovoj eparhiji, za koje su svi nadlezni znali, ali nisu nista cinili.
``Naivno`` gledano, Artemije je trebalo da:
1. Bude uhapsen, ako ima osnova za to
2. Bude pozvan na TV da kaze sta ima, pre nego sto se sve ovo izdogadjalo.
Nekome ko ima polge vlasti nista od ovoga ne odgovara.

doom

pre 13 godina

Артемије изгледа не жели да схвати да ни Сопоћани ни Грачаница нису његово лено, не иде да се један бивши епископ тако понаша. А ови разни што помињу екуменизам и опасност од Ватикана нису ни свесни своје параноје. Господо, дијалог између нас (православних) и њих (шизматика) је увек постојао, не брините се, неће наши монаси преко ноћи постати фратри нити ћемо се клањати папи. У осталом, већи је "хејт" између протестаната и католика.

istinu molim

pre 13 godina

1. monah Artemije je jedini lopov jer je samo njega patrijarh Irinej satro a ostala braca vladike i dalje mogu sa zlatom u audije
2. raskol je najveci greh jer se sada prvi put dogadja
3. raskolnicka je u doba Tita bila i spc u Americi, ama pod BoTom raskolnicke crkve ne sme da bude, kao ni srpske vojske
4. monah Artemije, dok se jos zvao vladika, devedesetih ovima sa vlasti je bio dobar, i kad su svi pobegli a on na Kosovu i Metohiji ostao je bio OK, ne valja samo kad ne pusta one koji su rusili da dizu crkve, kad u crkve koje su rusili ne pusta one koji su rusenje naredili
5. nema u SPC raskola dok su svi na BoTinom kazanu ideja i privilegija
6. ali onda nema ni crkve, i sto bi je bilo kad partrijarh i ostale vladike racunaju na carstvo zemaljsko

Tamara

pre 13 godina

...Čuvena slika ruskog slikara Vasilija Surikova, ona gdje boljarku Morozovu odvoze u Sibir, pokazuje da je osim "neobrazovane i primitivne sirotinje" (šta je bio neobrazovan čovjek u 17. vijeku?), među "starovjercima" bilo i ljudi iz visokih krugova. Oni se tada ni po čemu nisu razlikovali od ostalog stanovništva, ali su ih decenije i vijekovi progona i izolacije učinili zatvorenim i zaostalim društvima i skupinama. Danas se Ruska pravoslavna crkva polako približava njima, a i oni, izgleda, njoj, tako da je moguće da idu ka nekom kompromisu. I jedni i drugi su griješili, prema "starovjercima" su se očito ogriješili više, ali oni su se, kao vrlo žilavi, dosljedni i vjerni svojim životnim principima, održali u malim, zasebnim skupinama, tako da, ako ne prije, danas svakako zaslužuju svako poštovanje. Pa i malo sreće u nekom boljem životu u ruskom društvu.

Pristevac

pre 13 godina

Iako mi ne pada u pamet se mesati u sporu Vladike Artemija i SPC-a, smatram da je jedino resenje u proglasenje nezavisnog KPC-a (Kosovske Pravoslavne Crkve) u kojoj postovani Artemije bi bio Patrijarh.

Marija

pre 13 godina

Nema ovde neke mistike, glavesine SPC nisu na vreme i efikasno reagovale na divljane raznoraznih likova u svojim redovima. Pedofilija, muvanje sa politicarima, uzimanje para od jadnih roditelja narkomana, kradja humanitarne pomoci... sve se to guralo i gura pod tepih. I evo, ti se likovi sada uskopistili i teraju cirkus. A, sve se moglo i moze veoma efikasno resiti - malo otkazi, malo sudovi, pa da vidis mira i ljubavi Bozje.

Jedno je

pre 13 godina

Jedno je vera u Boga, drugo je svestenstvo a trece episkopi. Ko zeli, treba da procita o episkopima-fanariotima u vreme 1801-1830 i grckim fanariotima u Bosni pod turskom vlascu.

Bojan

pre 13 godina

Dobro, citam neki pisu pokrao vladika Artemije neke tamo velike pare.
Ajde neka mi ti tisti koji pisu takve kometare objesne tu logiku. Zasto neko ko je pokrao pare ne sedi i ne uziva u tim istim parama i u debeloj penziji, nego pokusava da se vrati na Kosovo i da se muci zajedno sa onim narodom mucenickim sto je ostao tamo. Kazacete, osladila mu se vlast.
Pa koja vlast, on je nema, niti ce da je ima vise, pa sta mu se onda osladilo?
Mucenje mu se osladilo, klevete od pola Srbije? Molim vas razmislite pre nego sto osudite coveka, i Gospoda Isusa je osudio taj isti narod Jerusalimski koji ga je dan pre slavio.
A kaze se ne sudi, pa sad vidite...

Igor

pre 13 godina

Jedva ste docekali da ga Nedostojni rascine. Pa kako vam nije jasno da je to uradjeno bez suda. Znaci nelegalno. Protivno kanonima. On je dakle i dalje Vladika. Svidjalo se to vama ili ne. Putevi su Boziji neispitivi i nedokucivi braco i sestre.

Saša R

pre 13 godina

Monah Artemije je u svojim prijašnjim stavovima apsolutno u pravu i srpski narod treba da bude uz njega a protiiv onih koji ne žele dobro državi Srbiji.

autonomas

pre 13 godina

Nasilno upao: Alibaba i 40 razbojnika. Ne zna se ko mi je srcu drazi: Artemije ili ekipa koja ga "smenjuje", a koja se nijednom u ovih 20 godina nije oglasila na temu rata, uloge pojedinih svestenika u istom, i tako dalje... Mrak.
Ono sto je dobro u celoj prici, je da narod koliko toliko ima prilike da vidi s kime ima posla.

Ateista

pre 13 godina

Zašto su ovi pingvini toliko u centru pažnje? Šta to oni proizvode pa su tako bitni za naš život? Zar nije vest dana da je poskupelo mleko? Koliko će biti manje dece zbog tog poskupljenja - to je vest dana!!!

xxx

pre 13 godina

mislim da je stvar malo jednostavnija nego sto mislimo...atremije jednostavno zna da ne moze nista protiv crkvenog poretka i vlasti i nije lud da se sukobljava...ovi njegovi potezi su jednostavno smisljeni da privuku paznju sirokog dela javnosti na to zasto se sve to desava uopste..da je sedeo i cutao niko ne bi znao da je u stvari sukob njegov sa ostalima ( ne svima ) posledica sto je on protiv pape u srbiji, protiv ekumenista i protiv priblizavanja nase crkve katolickoj.. sad je skrenuo paznju na to, pa ko vidi vidi...

Глас разума

pre 13 godina

Подржавам поступак КПС и подношење кривичне пријаве против монаха Атремија и других одговорних за узупацију црквене имовине и примену насиља

mc

pre 13 godina

A sta fali ekumenizmu?
A gde je problem u papinom dolasku?
Zar Crkva ne treba da miri i promovise jedinstvo?
Zar bi bilo lose kada bi se, posle hiljadu godina, hriscanstvo ujedinilo?
Svi se molimo istom Bogu, samo se obredi razlikuju, istu Bibliju citamo, samo se jezik razlikuje....gde je tu problem?

мачак гарфилд

pre 13 godina

Историја православља се понавља: (трагедија па фарса). Трагедија је била у Русији негде 1660-тих година, када је двор, у садејству са патријархом и већином јерараха из чисто политичких разлога (да ли личи и на ово сада?) увео велике богослужбене промене из Грчке у дотадашње традиционо руско православље. Велики део народа и ниже свештенство то није тек тако прихватало. Присталице старог црквеног обреда (старообрядцы) су били чак названи расколницима, мада нису они били ти који су одступили од традиције, и били су зверски прогањани. Манастири у којима су се налазили опседала је војска и били су паљени са свим калуђерима унутра. Људи су бежали на све стране света желећи да остану верни традиционом православљу (тако је, добрим делом колонизован и Сибир, а и Аљаска). Бежали су чак и султану. Један од најистакнутијих идеолога старог обреда, протопоп Аввакум (Аввакум Петрович Кондратјев) је био после затварања и прогањања чак и спаљен (није то било само код римокатолика). Прогони и дискриминација у разним облицима су трајали вековима и престали тек после револуције 1905. г. У Србију, под отоманском окупацијом, исте те промене су уведене без икаквог отпора (неуко свештенство, неуки и потлачени народ) преко цариградске патријаршије. У Русији и ван ње, и данас опстаје бројна и снажна православна старообредна црква, паралелно са званичном московском патријаршијом. Рашчињени владика Артемије и његове присталице се између осталог, боре против иноваторства и екуменизма који сада преовладавају у врховима српске патријаршије – и мада је представник већ измењеног православља (које он и његови потпуно погрешно сматрају традиционалним), и које је у своје време одступило од исконског (старообредног), треба да буде свестан судбине протопопа Аввакума и масе других мученика. Сада су нешто друга (али смутна времена) и није вероватно да ће га/их спаљивати баш у дословном смислу. Међутим, у преносном смислу њега и његове присталице та судбина тешко да ће мимоићи.

darko

pre 13 godina

Drago mi je sto nisam clan SPC.
Niko nije nevin u ovoj prici i on ali ni oni koji ga optuzuju .
Dok je Amfilohije uz crkvu, leteci Grigorije, Pahomije ovo je samo bio ideolosko-politicki sukob u kome su pare bile povod, mada vidim oko toga sta treba raditi sa parama nema ideoloskih sukoba ni na jednoj strani.

J O K E R

pre 13 godina

da sam ja ili bilo ko drugi i pored zabrane usao u stan moje bivse zene-verovatno bih vec davno lezao u zatvoru zbog nasilnog ulaska u tudj stan, posed? u cemu se razlikuje ovaj rascinjeni pop od mene !??? kako moze neko ko je bio vladika SPC-a da se ponasa kao "ali baba i 4o hajduka"...!?postoji li zakon u ovoj drzavi!??? pahomiju se cekalo da zastari ono silovanje mladih momnaka, ovom se dozvoljava da uzbunjuje narod na kosovu i sirom srbije, da ne postuje ni osnovni zakon vlasnistva!? pa dokle tako !!!!???

Martin.Pirot

pre 13 godina

Irinej i 40 Vladika protiv Alidede i 40 razbojnika. Kako ce oni da savetuju recimo bracni par koji bi da se razvede ako ne umeju medju sobom da pricaju normalno? SPC je prosipala jezik mrznje prema homoseksualcima, evo sada Bozje kazne za to ali nece shvatiti, nazalost.

Slobodan Petrovic

pre 13 godina

E a ovo desavanje je kao neki reality show, ajde otvorite telefonske linije pa da glasamo.Neka se talasa, mozda zvucim pogano, kao i SPC ali jako se radujem ovim desvanjima, ovome raskolu u SPC. Radujem se jer me za crkvu vezu jako ruzna secanja, crkva je za mene gradjevina i nista vise od toga javna gradjevina, kao i sud, ili neka druga javna institucija.Ova poslednja desavanja pokazuju koliko su oni (radnici u crkvi) drcni i zeljni pozicije, i moci. Citajuci komentare juce i danas, srecan sam da konstatujem da se Srbija ,,budi,, iz dogme, gluposti, i ugnjetavanja naroda. Nedeljna liturgija u pancevackoj crkvi se svela na manje ljudi nego supermarket nedeljom, uglavnom starija generacija (da naglasim da jako cenim sve ljude koji upraznjuju crkvena verovanja, i posecuju je) Ja sam se ,,islacnio,, iz te tvorevine, silom prilika sam bio krsten kao dete, (niko me nije pitao da li sam zeleo da se krstim) kada sam otisao u crkvu da se ,,isclanim iz stada,, tretirali su me kao sotonu, kazali su mi da takav slucaj nije zabelezen u crkvenim knjigama, pa zabelezite ga, neko mora da bude prvi. Pozdrav iz moga dunjerskog i mirnog Panceva.

Trusted Source

pre 13 godina

Pa naravno da mu se ne ide iz ovozemaljskog raja, kad zna da ga čeka pakao... bar tako oni sami propovedaju... kad ono medjutim...

moskva

pre 13 godina

Не Владико ако Бога знадеш. Дај Цару царево а Богу Божије. Не приличи монаху а најмање владици да буде бунтовник. Своје духовне поруке / ако их имаш/ можеш преносити и ван било које органицације , било црквене било световне. Па зар ниси читао Јеванђеље , па зар не знаш ништа о животном путу онога за кога тврдиш да га следиш-Господа нашег Исуса Христа?

Partizanovac

pre 13 godina

... о руском расколу из 17 века - износиш оно што би ти волео да се тада десило. Шака отпадника, неуких и примитвних људи (истих као и данас код нас) је следила једног архејереја и пар простих монаха. Имали су подршку и малог броја људи који су поверовали у њихову причу да ће нпр патријарх Никон, да избаци сав огањ са овог света, па ковачи неће имати посла... Руским реформама из 17. века уведено је да се људи између осталог крсте са 3 прста, уместо до тада, палцем, са два или свих 5 прстију итд итд итд.

Tika

pre 13 godina

Tužno je ovo što se dogadja a na radost naših neprijatelja ili protivnika. Monah Artemije više ne čini samo neozbiljne poteze, ovo je direktan atak na stabilnost Crkve. Može da bude srećan što nije u prethodnom periodu zaradio krivične prijave zajedno sa svojim "poštenim" saradnicima, i tu bi trebalo da zastane i pogleda se u ogledalo. Šta čini i zbog koga. Nasilni upadi u crkvene objekte juče, u svetlu prethodnog skandala sa fizičkim napadom na legalno postavljenu novu crkvenu vlast na Kosovu od strane Sinoda, prošlog leta, pokazalo se da nisu slučajni. Valjda bi Artemije trebalo da zna kao bivši vladika da crkva nije demokratska institucija pa se o odlukama Sinoda ne diskutuje. Ako mu je do demokratskog dijaloga onda neka osnuje stranku a ne da uništava SPC na Kosovu. Pravi kompleks Napoleona - ni sitnijeg čoveka ni veće taštine. A znamo šta nam vera kaže o ovoj osobini. Takvi ljudi su opasni to i istorija kazuje. Ovakvim delovanjem pljunuo je na svoj celokupan život pod skutom SPC. Vreme je da se nešto konkretno učini jer šteta po Crkvu i Srbiju uvećavaće se svakodnevno.

Marin

pre 13 godina

Neka stave 2 koverte (sinodovu i Artemijevu) u Jevandjelje da prenoce, pa neka ih zamesaju i izvuku jednu - i ko je izvucen, taj je u pravu! Sveti duh ne gresi!

BoKi

pre 13 godina

Kako i ne bi sukob bio politički, kad je cela crva politizovana odavno! Uostalom, nije samo SPC. Crkve nisu Božije, već ljudske tvorevine.

istinu molim

pre 13 godina

1. monah Artemije je jedini lopov jer je samo njega patrijarh Irinej satro a ostala braca vladike i dalje mogu sa zlatom u audije
2. raskol je najveci greh jer se sada prvi put dogadja
3. raskolnicka je u doba Tita bila i spc u Americi, ama pod BoTom raskolnicke crkve ne sme da bude, kao ni srpske vojske
4. monah Artemije, dok se jos zvao vladika, devedesetih ovima sa vlasti je bio dobar, i kad su svi pobegli a on na Kosovu i Metohiji ostao je bio OK, ne valja samo kad ne pusta one koji su rusili da dizu crkve, kad u crkve koje su rusili ne pusta one koji su rusenje naredili
5. nema u SPC raskola dok su svi na BoTinom kazanu ideja i privilegija
6. ali onda nema ni crkve, i sto bi je bilo kad partrijarh i ostale vladike racunaju na carstvo zemaljsko

tako se to radi

pre 13 godina

E pa svaka cast vrhu nase crkve. Ne moze da se dozvoli tom coveku i grupici njegovih putujucih pristalica da rade sta hoce. Mora da se postuju odluke vrha crkve, da postoji jak autoritet i stroga hijerarhija. Kakav je to nacin da neka sekta uzurpira manastire jedne od najstarijih crkava na svetu....

Realista

pre 13 godina

SPC koristi usluge KPS za izbacivanje Artemija iz manastira, a ne priznaje institucije tzv. Vlade Kosova, kada KPS treba da obezbedjuje manastire i crkve SPC na KiM. Na delu je licemerje Sinoda SPC krajnje vrste. Pa ko je Artemija imenovao na tu funkciju, ako nije taj isti Sinod, koji ga sada uz pomoc KPS progoni. Dok im je politicki odgovarao, nije smetao.

(Vlast)a

pre 13 godina

KAd vec mi nismo umeli da njemu i njegovim pretorijancima pokazemo sta je pravna drzava,ucinili su to kosovski Albanci.
Hvala Republici Kosovo sto nas postuje vise nego sto sami sebe postujemo.

sarplaninac

pre 13 godina

Zalosno je sto se bas sve ovo desava kod nas na ionako krhkom Kosmetu. Poznajem mnoge monahe pristalice Vl.Artemija (za mene ce uvek ostati Vladika iako je rascinjen) koji su vozili najnovije modele automobila, imali mobilne telefone najnovije generacije a monaske kelije su bile pravi mali centri za hakerisanje, nazalost sve ovo sto pisem je istina! kolima su isli gde im je volja. zalosno je to sto su iako izabrali skromnost, posvecenost Bogu i religiji u javnim nastupima delovali sasvim drugcije. Biti monah 21. veka je znacilo blagostanje, bezbriznost i avanturu! Sva sreca sto poznajem i dosta casnih pravih monaha koji su na pravom putu sledeci puteve Svetosavlja! Neka mi Bog oprosti ako gresim ali ja sam obican smrtnik. Neka nam Bog pomogne da prevazidjemo ovo tesko vreme za srpski narod

smesno,jadno,gadno

pre 13 godina

Kako to sad Artemije moze da odbija Boziju volju? Ili ova druga ekipa sto je protiv njega odbija Boziju volju? Ili moze biti da Bog uopste i ne postoji?

sleeper

pre 13 godina

Sad su i Srbi dobili Muamera Zukorlića koji na isti način nije htio da prizna odluku sabora IZ..
Nadam se da Artemije neće ici u internacionalizaciju ovog problema kao Muamer.

Masan Minic

pre 13 godina

Pa je li ga "izveo" KPS ili "samo lokalni Srbi koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom i koji su u ovoj nimalo lakoj situaciji pokazali zavidnu profesionalnost i strpljivost" :D

Goxy

pre 13 godina

... Cinjenica je da postoje svestenici koji "odvaljuju" po ceni za usluge koje su nam potrebne, ali ne treba generalizovati celu crkvu prema tim svestenicima jer isto tako postoje svestenici koji kazu "ostavi sinko koliko mozes".
Svako dobro.

doom

pre 13 godina

Артемије изгледа не жели да схвати да ни Сопоћани ни Грачаница нису његово лено, не иде да се један бивши епископ тако понаша. А ови разни што помињу екуменизам и опасност од Ватикана нису ни свесни своје параноје. Господо, дијалог између нас (православних) и њих (шизматика) је увек постојао, не брините се, неће наши монаси преко ноћи постати фратри нити ћемо се клањати папи. У осталом, већи је "хејт" између протестаната и католика.

александар

pre 13 godina

власт је најјача дрога, од ње се човек најтеже одвикава. за људе који прате артемија још увек није толико касно колико је касно за њега самога, њега заувек изгубили...

Ranko Stajic

pre 13 godina

Ocigledno da nije samo Artemije problem SPC a to se vidi da je odluka Sabora doneta VECINOM glasova. Znaci bilo je jos vladika koji podrzavaju raspopa cije ponasanje najmanje kanonsko.

ilija vukelić

pre 13 godina

Već je primećeno da ovaj raskol ima i političku pozadinu. Artemije nije lud da kreće u ovako veliku stvar sam. Trebaju podrška i novac. Što se tiče političke podrške da li je slučajno da je sa njim bio i Milan Ivanović koji je visoki funkcioner DSS-a. Što se novca tiče, uh, nešto mi oseća na ruski.

Robin Hood

pre 13 godina

-Zanima me, ko je Kosovskoj Policiji dao nalog da izvede Artemija iz manastira?!

ili

-mozda Kosovska Policija("Albanski ekstremisti") vrse pritisak na preostale Srbe?!

ili

-mozda SPC priznaje EKSPLICITNO (ili samo IMPLICITNO) drzavu Kosova?!

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Smaraju. Kod nas i onako nije uspostavljen taj kult crkve (a to je valjda njihov posao?), da ljudi nedeljom odu u crkvu, da se okupe, pomole i ispovedaju, tako da gledano sa interesa naroda potpuno je svejedno ko će od njih biti u crkvi jer ljudi uglavnom i nemaju kontakta sa njima. Razlika je samo ko će se od njih voziti mercedesom i ko će da kupi pare sa ikona, slava, sahrana, krštenja i dobrotvornih priloga, ko će da blagosilja mlade huligane i ratne zločince u njihovim pohodima i ko će da obrazlaže teoriju zavere i ko će da se petlja u poslove koji ga se ne tiču. Ali dobra stvar je što su javno pokazali ko su i šta su.

Tijana

pre 13 godina

Ono što mi se već duže vreme ne svidja je što "destruktivne" elemente koji, iako Srbi rade protiv Srbije u aktuelnom politički teškom trenutku muteći vodu, Rusija pokazuje neskrivenu simpatiju. Ruski ambasador Konuzin prima Artemija a pre nekoliko dana bio je zvaničan gost na skupu SNS Tome Nikolića. A pošto se u politici ništa ne radi slučajno, jasno je da Rusija podržava buru koju izaziva Artemije. U svetlu raznih ucena i tendera na kojima Rusija učestvuje pa nam onda diktira (npr.energetsku politiku) ovo ne sluti na dobro. A primera o "pomoći" Rusije našim narodima ima bezbroj. Od isporučenja Karadjordja Kn.Milošu, pa do oslobodjenja Jugoslavije 1944.godine i divljanja crvenoarmejaca po Vojvodini. Ko ne veruje neka proveri istorijske izvore. Ne radi Artemije ništa a da ne zna zašto i da ima podršku. Posle susreta sa ruskim ambasadorom, valjda juče ili prekjuče, sišao je na Kosovo i počeo da razvaljuje manastirske dvore i uzurpira imovinu SPC.

tuga

pre 13 godina

Bice veselo, ali nazalost, 'nezdravo' veselo .
Sada ce i jedna i druga sukobljena strana hteti da ucari. A tu je i treca sigurno zainteresovana strana = Kosovo

Žaki

pre 13 godina

... Treba valjda, po vašem mišljenju, da zaključimo kako su i u moskovskoj patrijaršiji, a po tom primeru i na svakom drugom mestu gde je pravoslavna crkva, raskolnici u stvari u pravu a mi to ne razumemo!? Tačno je, dešavaju se razdori po pitanju obrednih detalja – ali dokle god oni ne zadiru u ključne dogmatske elemente nije toliko bitno hoće li ih biti ili ne. Da li, s tim u vezi, hoćete da kažete da u moskovskoj patrijaršiji, tj. Crkvi, (ili u srpskoj crkvi) danas Liturgija nije validna? Hoćete da kažete da ono što je u Putiru nije to što bi trebalo da bude? Ako mislite da je ta Liturgija valjana – čemu onda ovakvo mišljenje? Ako mislite da nije valjana – onda ne bih da komentarišem dalje, i dodao bih: “čoveku je sve dozvoljeno ali mu nije sve na korist..“ Vašeg radi saznanja Liturgija je validna ako se vrši u šumi i na panju ukoliko postoje samo neki preduslovi, a to su: Valjano rukopoložen sveštenik, ANTIMINS (ako znate šta je to), hleb i vino! Slažemo li se oko ovoga?! Naravno, to je liturgija po nuždi, ali je po kvalitetu identična onoj u beogradskoj Sabornoj crkvi. Ne kažem da se ne treba držati predanja svetih otaca o samom obrednom činu,...naprotiv; ali treba razdvojiti suštinsko od manje bitnog i ne svađati se oko toga!! Pa čak i monasi koji se najviše vajkaju na novotarije, znaju kad su zimski dani da Liturgiju služe u prigodno pripremljenim sobama, trpezarijama i sl. Tu nema ni zavesa ni dveri...pa da li je to manje liturgija od one ustaljene koju vidimo nedeljom? Naravno nije! Po pitanju „unijaćenja“ već sam rekao nešto o tome, ali ponoviću: Zašto se koristi reč unijaćenje? Zašto ne pomirenje? Pa zar se ne treba pomiriti sa nekim sa kim ste u zavadi deset vekova? Zašto se to odmah shvata kao unijaćenje na principima katoličkih dogmi? Zašto to ne bi bilo na apostolskom predanju? A šta ako rimska stolica prihvati da se oba dela katoličanske crkve vrate na izvorna učenja koja su nam predali Apostoli? A da bi to saznali moramo medjusobno razgovarati... i to je sva mudrost.

bezimena

pre 13 godina

Kakve veze dogadjaji unutar SPC imaju sa POSKUPLJENJEM HLEBA, NESTAŠICOM MLEKA, NEZAPOSLENOŠĆU, KREDITIMA, DUGOVIMA, KORUPCIJOM I OPŠTOM BEDNOM SITUACIJOM U SRBIJI!?

Narodu je dosta igara, DAJTE NAM HLEBA!

Zoran

pre 13 godina

Javnost na Kosovu dobro zna da bivsi Vladika Artemije ima mnogo pristalica na Kosovu koji sada ne zele javno da pokazu da su na njegovoj strani. Vlast u Srbiji kaze da je Artemije krao i da je zbog toga penzionisan. To ne oije vodu zato sto u Srbiji kradu svi, narocito ministri iz Vlade. Sta je to ukrao Vladika Artemije? Zasto mu niste sudili ako je krao? Mnogo je politike u svemu ovome umesano....Imao sam tu cast da licnno poznajem Vladiku Artemija i za mene je on sasvim normalna osoba posvecena crkvi i svom narodu. A ostao je uz svoj narod u najtezim vremenima, borio se za Srbe koliko god je mogao. Sto se tice intervencije KPS-a neko im je ocigledno dao nalog za ovu intervenciju i to iz Srbije. Sto se tice profesionalnosti daleko su bolji i obuceniji pa cak i opremljeniji od kolega iz Srbije.
Zoran, Gnjilane

Matija

pre 13 godina

Na stranu to "ko je ovde u pravu" t.j. čija razmišljanja su Bogu ugodnija. SPC je registrovana verska organizacija sa definisanim pravilima i internim propisima. Ako je Artemije poslat u penziju pa raščinjen po tim pravilima, sve ovo što sada rade i on i njegovi sledbenici je jednostavno uzurpacija tuđe imovine. Kao kada bi neko dobio otkaz a onda došao u svoju nekadašnju firmu i proglasio je svojom. Tu su stvari jasne.
Artemije je imao šansu da se izbori za većinu u Sinodu/Saboru, nije uspeo, ima status kakav ima, i može samo da se sa tim pomiri. Ovo što sada radi je čist kriminal u pravom smislu te reči.
Ako misli da bi to vodilo nečem dobrom, neka osnuje crkvu sa svojim pristalicama, ništa ga u tome ne sprečava. Ali objekti SPC su vlasništvo SPC i upadanje u tuđ posed na ovaj način je krivično delo, žao mi je.

Ja

pre 13 godina

Ej, ljudi, ja jos od 'Kasandre' i 'Ljovisne' nisam gledala sapunske opere, ali evo, zahvaljujuci 'ljudima u crnom', prisetih se sladunjave privlacnosti tih serija. Artemiju i SPC svaka cas za tekst i reziju, samo im jos fali naslov. 'Artemije'? 'I popovi placu'? Nesto trece? Da otvorimo konkurs?

nikola razbijac

pre 13 godina

Crkva nam je spala na niske grane. Nista se ne razlikuje od politicara. Samo gledaju svoje interese. Vernici su im na poslednjem mestu. Kad vidim loikalnog svestenika kako se polakomio za materijalnim muka mi je. Sramota!

Djorgo

pre 13 godina

Odvano sam cuo za mahinacije u ovoj eparhiji, za koje su svi nadlezni znali, ali nisu nista cinili.
``Naivno`` gledano, Artemije je trebalo da:
1. Bude uhapsen, ako ima osnova za to
2. Bude pozvan na TV da kaze sta ima, pre nego sto se sve ovo izdogadjalo.
Nekome ko ima polge vlasti nista od ovoga ne odgovara.

Pristevac

pre 13 godina

Iako mi ne pada u pamet se mesati u sporu Vladike Artemija i SPC-a, smatram da je jedino resenje u proglasenje nezavisnog KPC-a (Kosovske Pravoslavne Crkve) u kojoj postovani Artemije bi bio Patrijarh.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 13 godina

Moze li se negde naci tekst tog blagoslova za obijanje brave? I obavljaju li se pri tom neke posebne obredne radnje?

Tamara

pre 13 godina

...Čuvena slika ruskog slikara Vasilija Surikova, ona gdje boljarku Morozovu odvoze u Sibir, pokazuje da je osim "neobrazovane i primitivne sirotinje" (šta je bio neobrazovan čovjek u 17. vijeku?), među "starovjercima" bilo i ljudi iz visokih krugova. Oni se tada ni po čemu nisu razlikovali od ostalog stanovništva, ali su ih decenije i vijekovi progona i izolacije učinili zatvorenim i zaostalim društvima i skupinama. Danas se Ruska pravoslavna crkva polako približava njima, a i oni, izgleda, njoj, tako da je moguće da idu ka nekom kompromisu. I jedni i drugi su griješili, prema "starovjercima" su se očito ogriješili više, ali oni su se, kao vrlo žilavi, dosljedni i vjerni svojim životnim principima, održali u malim, zasebnim skupinama, tako da, ako ne prije, danas svakako zaslužuju svako poštovanje. Pa i malo sreće u nekom boljem životu u ruskom društvu.

Pavle92

pre 13 godina

Izvinite, ali iz ovog izveštaja uopšte nije jasno o čemu se tu radi. Zašto su u svađi? Kaže se da je to i politički sukob - ali nije objašnjeno ko se sa kime sukobljava i zašto. Da li možete da rekonstruišete tekst i da uključite ove informacije? Takođe, koju teritoriju tačno pokriva njegova eparhija (Raško-Prizrenska)? Celo Kosovo? Deo Kosova? Celu Rašku itd? To je bitno, ako se radi o političkoj pozadini.

Jedno je

pre 13 godina

Jedno je vera u Boga, drugo je svestenstvo a trece episkopi. Ko zeli, treba da procita o episkopima-fanariotima u vreme 1801-1830 i grckim fanariotima u Bosni pod turskom vlascu.

Marija

pre 13 godina

Nema ovde neke mistike, glavesine SPC nisu na vreme i efikasno reagovale na divljane raznoraznih likova u svojim redovima. Pedofilija, muvanje sa politicarima, uzimanje para od jadnih roditelja narkomana, kradja humanitarne pomoci... sve se to guralo i gura pod tepih. I evo, ti se likovi sada uskopistili i teraju cirkus. A, sve se moglo i moze veoma efikasno resiti - malo otkazi, malo sudovi, pa da vidis mira i ljubavi Bozje.