Tehnopolis

Petak, 06.12.2013.

16:04

Novi Bluetooth duže će "pamtiti" veze

Zahvaljujući novom izdanju standarda za bežično povezivanje, uređaji će moći ne samo duže da "pamte" vezu (i time skrate postupak ponovnog spajanja), već i senzorima prikupljaju više podataka odjednom.

Izvor: Izvor: tportal.hr

Default images

Sa verzijom 4.1 uređaji će moći da prikupljaju podatke od odvojenih senzora (poput, recimo, onih koji prate rad srca ili mere temperaturu) i da ih preusmeravaju ka pametnom telefonu.

Podatke će moći da preuzimaju od više senzora odjednom koristeći pritom žiroskope i druge senzore ugrađene u pametni telefon. Uređaji će istovremeno moći da služe i kao središnje čvorište i kao periferija.

Novo izdanje donosi smanjenu interferencu između opreme potrebne za korišćenje LTE-a i uređaja koji koriste Bluetooth. Uređaji će duže moći da "pamte" prekinutu vezu, što će olakšati ponovno spajanje jednom kad se opet nađu u dometu.

Dodat je posebni kanal kojim je moguće povezati sve uređaje koji koriste standard 4.1, što znači da će biti moguće povezati se sa svim uređajima koji su u dometu - televizorima, konzolama, tabletima, mobilnim telefonima - na način sličan onome kakav sad koriste bežični ruteri putem IP-a.

Nadogradnju će moći da preuzmu i koriste postojeći čipovi, što ne znači da morate da kupujete potpuno novi uređaj ili hardver, piše Verge.

Broadcom je ponudio i zanimljive nove mogućnosti na svom novom sistemu na čipu BCM20736. Na tom jednom komadiću silicijuma kombinovan je Bluetooth, ARM-ov procesor i bežično punjenje.

U Bluetooth Special Interest Groupu nadaju se kako će time položiti temelje za budućnost u kojoj će uređaji povezani Bluetoothom moći direktno da komuniciraju sa internetom. Time bi ujedno mogli da otvore put i za stvaranje još tanjih uređaja.

Foto: freedigitalphotos.net/magerymajestic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: