Kultura

Petak, 21.04.2017.

18:50

Izložba "Srbija i Srbi 1914-1918" od jula u Trstu

Izložba "Srbija i Srbi 1914-1918" sa arhivskom građom iz fondova Arhiva Srbije i Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, biće otvorena 11. jula u zgradi Regionalnog saveta u Trstu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Izvor: Tanjug

Izložba
Zlatimir Selakoviæ, Ðulija Franko Jakop, Miroslav Perišiæ, Vladan Vukosavljeviæ i Davide Skalemani (Foto: Tanjug / Tanja Valiæ)

Izložba će biti otvorena uoči održavanja Samita zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Italijanska publika, kao i učesnici i gosti Samita, imaće priliku da vide, prema rečima direktora Arhiva Srbije dr Miroslava Perišića, najznačajnije dokumente koji se odnose na Srbiju u Prvom svetskom ratu.

Biće izložene fotografije, plakati i dokumenta o početku rata, zločinima nad civilnim stanovništvom, humanizmu stranih medicinskih misija u Valjevskoj bolnici, kao i popisi stradalih i dokumenta o povlačenju preko Albanije, oporavku srpske vojske, Solunskom frontu i pobedonosnom povratku u zemlju, a jedan segment postavke biće posvećen srpskoj zajednici u Trstu za vreme Prvog svetskog rata.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je značaj pomenute izložbe kao još jedan od rezultata uspešne saradnje Arhiva Srbije i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, koja ne bi bila moguća bez obostrane volje, entuzijazma i intelektualnog i kulturološkog pregnuća.

"Prelep grad Trst je odavno ugostio srpsku zajednicu, a nama se čini da je ona na to gostoprimstvo odgovorila dolično svojim angažovanjem na polju privrede, trgovine, kulture i umetnosti", istakao je ministar, podsetivši da je Trst dugo bio jedan od najvećih centara srpske dijaspore pa samim tim "istorija srpske zajednice u Trstu jeste na neki način i istorija Srbije u proteklih 200 i više godina".

Vukosavljević je rekao da će publika u Trstu imati priliku da sazna za skoro neiskazive strahote koje je srpski narod preživeo u Prvom svetskom ratu.

"Tragedija Velikog rata pogodila je i Italiju i italijanski narod tako da je zajedničko podsećanje na niz događaja, koji su obuhvaćeni nazivom Veliki rat, nužno i sa istorijskog i sa kulturološkog i sa civilizacijskog stanovišta", smatra ministar.

On je kazao da nas je Prvi svetski rat podsetio da je civilizacija, kojom se dičimo, zapravo vrlo krhka i da malo nedostaje da se čovek od bića usmerenog ka kulturi, umetnosti, tehnološkom progresu, pretvori u svoju potpunu negaciju.

"Verujem da će ova izložba i publiku u Italiji i nas ovde još jednom podsetiti na to da stojimo uvek na rubu propasti i da je stvar ljudskog pregnuća, duha i visoko podignute svesti kako i da li civilizacija može da se spase od slične opasnosti", naglasio je Vukosavljević.

Predsednik Regionalnog saveta regije Friuli Venecija Đulija Franko Jakop rekao je da je izložba "Srbija i Srbi 1914-1918" prilika da se još jednom potvrdi izuzetna saradnja između najbrojnije strane zajednice u Italiji i dveju država uopšte, povezujući pritom prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i da pokaže kako su se srpski i italijanski narod suočavali sa stradanjem, kako ih je to povezivalo i jačalo.

Predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Zlatimir Selaković rekao je da su izložba "Kultura Srba u Trstu 1751-1914", koja je u toku u Arhivu Srbije, i izložba "Srbija i Srbi 1914-1918", koja će u julu biti postavljena u Trstu, kruna njihove saradnje sa Arhivom Srbije, ali i obaveza da se tako nastavi i dalje i da se uključe i druge institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: